חומוס ביתי במרקם קטיפתי - בלוג Wheat Out - עולם שלם ללא גלוטן דביר בר

חומוס ביתי במרקם קטיפתי

עשרים שנה אחרי שניסיתי להכין חומוס ביתי, ניגשתי שוב למשימה והתוצאה, השתלמה בגדול. כך תכינו חומוס ביתי במרקם קטיפתי עם שדרוגים קטנים וטעימים

הפעם הראשונה שבה ניסיתי להכין חומוס בבית, היתה בשנת 2001. גרתי באותה התקופה בתל אביב יחד עם שותף ואני לא יודע מה חשבתי לעצמי אבל לפני שהבנתי מה קורה, מצאתי את עצמי מבשל לא פחות מקילו חומוס לעצמי והכל בשביל מנת חומוס ביתי. 

מדובר היה בתקופה שבה האינטרנט לא היה כזה משוכלל ולא היו שפע של מתכונים בשלל צורות ובקיצור – ניסית לאלתר מנת חומוס מגרגירים מבושלים בלבד. אתם ודאי מנחשים איך זה הסתיים. נכון, ביציקה נוראית שנזרקה אחר כבוד לפח האשפה.

הטראומה היתה כה גדולה שמאז חלפו כמעט 20 שנה ורק עכשיו אזרתי אומץ להכין שוב את המנה הכה פשוטה הזו, בזכות כמה טיפים והכוונה מחברים טובים, אריאל רוזנטל, הלא הוא ״הקוסם״ ואורלי ברונשטיין, עורכת קולינרית ושותפתו של רוזנטל להוצאת הספר המושלם On the hummus route.

למה החלטתי בעצם להכין חומוס באתר שכולו ללא גלוטן? הלא אין גלוטן בחומוס. ובכן, 95 אחוז מהישראלים אוכלים חומוס עם פיתה או בפיתה ולמרות שכבר יש פיתות ללא גלוטן לא רעות בכלל, תזונת צליאקים היא דבר שאסור להקל בו וחשוב לדעת: החומוס עשיר בחלבון, סיבים תזונתיים, ברזל, סידן ומינרלים נוספים החיוניים לבריאות העצם: אבץ, נחושת ומנגן. בנוסף, הוא עשיר בחומצה פולית החיונית לבניית דנ"א וחומצות אמינו.

אז קבלו את הגרסה שלי למנת החומוס הביתי במרקם קטיפתי עם תוספות קטנות שיהפכו את הכל למנה מושלמת וכמובן, לא רק ללא גלוטן, אלא ללא פיתה, כן כן.

אז רגע לפני שנתחיל במתכון ובמצרכים, רק אציין שההכנות לחומוס ביתי מתחילות כ-24 שעות לפני שתרצו לאכול או להגיש אותו בהשריה של גרירי החומוס בהרבה מים בכלי רחב.

איזה חומוס? רצוי חומוס קטן. זן ההדס או הבולגרי הם המועדפים. מומלץ גם להחליף את המים מדי פעם ב-24 שעות ההשריה.

שנתחיל?

חומוס ביתי במרקם קטיפתי. צילום: דביר בר
חומוס ביתי במרקם קטיפתי. צילום: דביר בר
גרגירי חומוס. צילום: דביר בר
גרגירי חומוס. צילום: דביר בר

המצרכים ל-4 מנות חומוס אישיות מפנקות:

500 גר׳ גרגירי חומוס שהושרו 24 שעות במים (שהוחלפו מעת לעת) ולאחר מכן בושלו במים חדשים במשך כשעה עם כפית נדיבה של סודה לשתיה. יש שגם מפרידים את קליפת החומוס לאחר הבישול לקבלת מרקם אוורירי יותר. אני לא הפרדתי.

כוס טחינה גולמית (עדיף טחינה מלאה).

שלושת רבעי כוס ממי החומוס המבושל.

1 כפית נדיבה של מלח.

חצי כפית כמון (יש להקפיד על תבלינים ללא גלוטן).

2 שיני שום קלופות.

מיץ מחצי לימון.

חופן עלי כוסברה.

לקישוט המנה אבל הרבה יותר מקישוט: צליתי רבעי בצלים וקוביות שמנות של תפוחי אדמה מתובלים כולם במעט מלח גס, פפריקה ושמן זית. אלו נאפו יחד על נייר אפיה 40 דקות בחום 180 מעלות עד קבלת צבע יפה כאילו יצאו ממדורה.

מעדיפים במקום זאת חצילים במרכז החומוס? עניין שלכם. פרגנו לעצמכם כטוב בעיניכם.

חשוב לומר: תיבול החומוס הוא עניין של טעם. אוהבים יותר מלח? בבקשה. לא אוהבים כוסברה? שום בעיה. אני ממליץ לאחר שלב תיבול החומוס, לטעום אותו ולתקן תיבלון בהתאם להעדפה האישית.

המצרכים לחומוס ביתי. צילום: דביר בר
המצרכים לחומוס ביתי. צילום: דביר בר

צילום: דביר בר

רגע לפני הוראות ההכנה: לצורך הכנת החומוס הבייתי, תזדקקו למעבד מזון עוצמתי על מנת להגיע למרקם חלק וקטיפתי. אני השתמשתי בVitamix שהוא הרבה יותר ממעבד מזון. אני עושה איתו המון דברים: החל מדייסת פירות / ירקות לתאומים שלי ועד לגלידות מפנקות למשפחה ואפילו הכנת קמח אורז בייתי (מאורז) או קמח שקדים (משקדים שלמים). מוזמנים לצפות בוידאו שצרפתי כאן לפוסט של הויטמיקס שלי טוחן את החומוס לכדי משחה חלקה.

למי מכם שירצה גם להתחדש במכשיר Vitamix שבתמונה, סידרתי 10 אחוזי הנחה על רכישת המכשיר למי שישתמש בקוד הקופון DB10 (באותיות גדולות ומספרים) בלינק הזה שכאן.

עם אותו קוד קופון ממש, תוכלו ליהנות גם מ-10 אחוזי הנחה על שלל מוצרים נוספים למטבח בלינק הזה (אל תשכחו להקליק את קוד הקופון DB10 בשלב התשלום על מנת ליהנות מההנחה).

אז שנתחיל בהכנת החומוס?

תיכף יהיה פה חומוס. צילום: דביר בר
תיכף יהיה פה חומוס. צילום: דביר בר
גרגירי חומוס מבושלים. צילום: דביר בר
גרגירי חומוס מבושלים. צילום: דביר בר

אל מעבד המזון (אני כאמור עשיתי שימוש בויטמיקס) הכניסו כמעט את כל גרגירי החומוס שבישלתם יחד עם כשלושת רבעי כוס ממי הבישול שלהם. למה לא את כל גרגירי החומוס המבושלים? מאחר ותרצו להשאיר כ-4 כפות גרגירי חומוס מבושלים לשלב קישוט והגשת המנה, האמינו לי.

הפעילו את מעבד המזון בעוצמה כזו שתהפוך את גרגירי החומוס המבושלים ומי הבישול למשחה חלקה וקטיפתית, עניין של בין שניות ספורות ועד 20 שניות לערך.

הפסיקו את פעולת מעבד המזון ופתחו את המכסה שלו בזהירות. הוסיפו את הטחינה, המלח, הכמון, מיץ הלימון והשום והפעילו את מעבד המזון שוב למשך כחצי דקה עד להטמעת כל המרכיבים.

זהו פחות או יותר, החומוס הביתי הקטיפתי שלכם – מוכן! זהו שלב הטעימות ותיקוני התיבלון אם יש צורך (עניין של טעם כאמור).

סדרו את החומוס בצלחות אישיות, הניחו במרכזה של כל צלחת על החומוס שמרחתם, מתוספת הבצלים ותפוחי האדמה שאפיתם מראש (ואפשר כאמור כל תוספת אחרת כמו פטריות שטוגנו בשמן ובצל או כל דבר אחר שאתם אוהבים). קשטו בעלי כוסברה.

הגישו חם!

לשאלה הבאה שלכם: מה עושים עם החומוס שלא הספקתם לטרוף? האם ניתן לשמור במקרר? ובכן, טכנית – אפשר לשמור במקרר כיממה או שתיים אבל המרקם לא יהיה כבר קטיפתי כשהיה.

איך ניתן לנסות ולעקוף את זה אם מכינים את החומוס מראש? להגדיל דרמטית את כמות הטחינה הגולמית במתכון ולהפוך אותו לנוזלי הרבה יותר ממה שתקבלו אם הייתם מכינים לפי המתכון שכאן, כך שהנוזל שיתקבל, גם אחרי פעולת הקירור, ישמור על החומוס מעט פחות יציקתי, בדיוק כפי שעושים יצרני חומוס תעשייתי ולא בכדי החומוס שתמצאו ברשתות השיווק – עתיר טחינה.

מזכיר לכם שגולשי אתר Wheatout נהנים מ-10 אחוזי הנחה ברכישת מכשיר מעבד המזון ויטמיקס למי שיעשה שימוש בקוד הקופון DB10 (באותיות גדולות ומספרים) בלינק הזה.

בתיאבון

דביר

הכנתם את החומוס הביתי הקטיפתי? אשמח שתצלמו ותשלחו לי את התמונות או תתייגו אותי במדיה שבה אתם מעלים את התמונות.

חומוס ביתי קטיפתי. צילום: דביר בר
חומוס ביתי קטיפתי. צילום: דביר בר
חומוס ביתי במרקם קטיפתי. צילום: דביר בר
חומוס ביתי במרקם קטיפתי. צילום: דביר בר

יש לי הרגשה שתרצו לקרוא גם את הפוסטים האלה

בראוניז ללא גלוטן. צילום: דביר בר
דביר מבשל

בראוניז ללא גלוטן

יש פינוק שוקולדי טעים יותר מבראוניז ללא גלוטן? כנראה שלא. כך תכינו בקלות בראוניז ללא גלוטן אצלכם בבית משמונה מרכיבים בלבד

קרא עוד »

לפוסט הזה יש 2 תגובות

  1. 1. אני מניח שהכוונה לכוס טחינה מוכנה ולא טחינה גולמית
    2. כדי להפוך את החומוס לנוזלי, רשמת "להגדיל משמעותית את כמות החומוס" אני מניח שהתכוונת להגדלת כמות הטחינה…

    1. דביר בר

      היי ירון
      הכווונה היא לטחינה גולמית. אחדד זאת במתכון.
      ואכן במקום השני הכוונה היתה לכמות הטחינה. תודה על התיקון.
      דביר

כתיבת תגובה

סגירת תפריט

לקבלת עדכונים ללא גלוטן במייל

דילוג לתוכן