5 דברים שלא ידעתם שמכילים גלוטן - בלוג Wheat Out - עולם שלם ללא גלוטן דביר בר

5 דברים שלא ידעתם שמכילים גלוטן

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
שיתוף ב print

נדמה לכם שאתם יודעים היכן יש גלוטן? הנטורופתית אסי רוז עם רשימת המוצרים שלא מדברים עליהם ושמכילים גלוטן, כולל תרופות ואפילו מעטפות

הרבה צליאקים לא מודעים לעובדה שלגלוטן צורות רבות והוא ״משתחל״ לחיינו במגוון דרכים ומקומות שאנחנו לא בהכרח מודעים להן: החל מקפסולות של תרופות ועד למעטפות בולים דרך מוצרי קוסמטיקה. בחנו את עצמכם אחרי הטקסט הבא: האם אתם מודעים לכל המוצרים שפחות מדברים עליהם ואשר מכילים גלוטן?

1. תרופות ותוספי תזונה

בתוספי תזונה רבים ישנה נוכחות של ויטמין E, אשר מופק לרוב מנבט חיטה, ולכן עלול להכיל גלוטן. על כן מומלץ לוודא את מקורו של ויטמין ה-E (אם יש כזה בתוסף התזונה), ולבחור בכזה שעשוי ממקור סינתטי או מחלבון סויה, כך שלא יכיל גלוטן.

בנוסף, נפוץ מאוד להשתמש בציפוי לקפסולות (המעטפת ה׳פלסטית׳ של ה"כדורים") שעשוי מעמילן חיטה. לכן יש לוודא את סוג העמילן שמצפה את הקפסולה, ולבחור בכזה שעשוי מעמילן תירס / אורז / טפיוקה.
בויטמינים חשוב לוודא את מצע הגידול של הויטמינים, לדוגמא ויטמיני B  מגודלים בעיקר על מצע של שמרים שמופקים ממקורות גלוטן, לכן חשוב לבחור בויטמינים שגודלו על שמרים המופקים ממקור של אורז.
מלבד זאת, ישנן תרופות שבהן הגלוטן משמש כחומר מילוי לא פעיל של הקפסולות. לכן חשוב להיות מודעים לרכיבים הלא-פעילים בתרופה ולמקורם. מילת המפתח שצריך לחפש על האריזה הינה עמילן (Starch). במידה והעמילן הוא עמילן תירס (Corn Starch) התרופה אינה מכילה גלוטן. אם על גבי האריזה כתוב רק עמילן (Starch), יש לברר את מקור העמילן, שכן הוא עלול להיות מחיטה.

הבעיה העיקרית בנוכחות של גלוטן בתרופות, מעבר לפגיעה של הגלוטן עצמו בגופנו, היא שהוא עלול להשפיע גם על ספיגת התרופה, וליצור מצב שבו התרופה לא תשפיע על המטופל.

הדרך הקלה ביותר היא לשאול את הרוקח האם התרופה מכילה גלוטן. תתפלאו לדעת שישנן תרופות מאוד נפוצות המכילות גלוטן, כמו ריטלין וקפסולות ג'ל של אדוויל. מומלץ להיוועץ עם הרופא לפני נטילה של כל תרופה או תוסף תזונה.

אסי רוז. צילום: יח״צ
אסי רוז. צילום: יח״צ

2. גלוטן במשקאות אלכוהולים

יש מגוון רחב של משקאות המיוצרים מדגנים (בעיקר שעורה), ביניהם ויסקי ובירה. מבחינת תיאורטית, בתהליך הזיקוק מולקולות החלבון (הגלוטן) אינן עוברות אל המוצר הסופי, אבל חלק מהבוצה (תערובת הכנת המשקה) עוברת למשקה בתהליך הייצור ולכן מומלץ שלא לצרוך משקאות אלה.

ביינות טובים המבוססים על תסיסת הענבים בלבד אין חשש להימצאות גלוטן, אך ישנם יינות המכילים גלוטן מכיוון שהשמרים שמוסיפים להם מקורם בשעורה. בנוסף, אנחנו עלולים להיתקל בגלוטן בליקרים, שעשויים להוסיף להם מקורות גלוטן כדי להסמיך אותם, או שתמצית הטעם שלהם מכילה גלוטן.

על כן, חשוב לקרוא בפירוט את המרכיבים על האריזה, ולוודא כי המשקאות אינם מכילים גלוטן. אם אינכם בטוחים, חיפוש קטן בגוגל יפתור לכם את החידה.

 

3. תבלינים, פיצוחים ופירות יבשים

הבעיה העיקרית עם תבלינים היא שרובם נמכרים בתפזורת ("במשקל") ועקב נוכחות של גלוטן במוצרים אחרים בחנות הם עלולים "להזדהם" בגלוטן. לכן מומלץ להימנע מקנייה "במשקל" עקב חשש של זיהום משני וחוסר ידיעה לגבי תכולת המוצרים.
מקומות רבים מעבים את התבלינים שלהם עם קמח, שמשמש כחומר עיבוי זול ויציב, ועל מנת למנוע הידבקות של גרגירי התבלין זה לזה.

לדוגמא בזעתר – לעיתים, השומשום שבו נלקח משאריות בייגלה.

כדאי לקנות תבלינים ארוזים, שכתוב עליהם במפורש כי אינם מכילים גלוטן, או לקנות ממקור שאתם ידועים בוודאות את טיבו. אני ממליצה לטחון בבית או בחנות התבלינים במעמד הקנייה (במטחנה ללא גלוטן כמובן), כך נהנה גם מתבלינים נקיים מגלוטן, וגם מטעמים עוצמתיים וחדים יותר.

פיצוחים עוברים תהליך של "קימוח" בתערובת קמח נוזלית בכדי שהמלח ידבק עליהם כראוי, ויצפה אותם היטב. ישנם גם פירות יבשים אשר עוברים תהליך של "קימוח" כדי שהם לא ידבקו אחד לשני. שימו לב שלרוב פרט זה כלל לא מצוין על האריזה. הדרך הבטוחה והקלה ביותר היא לרכוש פיצוחים ופירות יבשים מחברות אמינות וגדולות שמציינות בפורש על גבי האריזה שלהן את סוג הקמח בו הן משתמשות להדבקת המלח או להפרדת הפירות.

בחנויות כשרות כיף להצטייד בחג פסח, כי רובן משתמשות בקורנפלור (במקום בקמח רגיל) לציפוי הפיצוחים באותה תקופה, ואז אפשר לקנות כמות גדולה ולשמור במקפיא לשמירת הטריות.

4. תכשירי קוסמטיקה

עדיין אין מספיק מחקרים כדי לומר באופן ודאי שמגע של גלוטן בעור יכול להזיק לצליאקים, אך מחקר חדש שפורסם בכנס השנתי לגסטרואנטרולוגיה בארה"ב סיפר על מקרה שבו אישה צליאקית בת 28 אשר הקפידה על תפריט נטול גלוטן, נהגה למרוח באופן קבוע קרם גוף המכיל גלוטן, וסבלה מפריחות קשות בעור ומבעיות עיכול מגוונות. ברגע שהפסיקה להשתמש בקרם הגוף התופעות פחתו עד שחלפו לחלוטין. גלוטן נוכח בתכשירי קוסמטיקה במגוון מקורות, אבל מקורו העיקרי הוא בויטמין E.

ויטמין E מגן על תאי העור במריחה חיצונית בצורה מופלאה, אך לרוב הוא מופק מנבט חיטה, ולכן עלול להכיל גלוטן. אני ממליצה לבדוק את מקורות ויטמין ה-E הנמצאים בתכשיר. אם מדובר בויטמין E שמופק ממקור סינתטי או מחלבון סויה הוא יהיה בטיחותי לשימוש עבורנו בוודאות.

לאחרונה, ישנם מוצרי טיפוח רבים המבטיחים כי אינם מכילים גלוטן אלא שיש להסתכל על הכתוביות הקטנות מאחור וליהנות בבטיחות.

5. מזון מעובד

במקרים רבים, רטבים וממרחים מוכנים מראש מכילים גלוטן מכיוון שהוא מייצב, מבריק ומסמיך את הרוטב.

לדוגמה, רוב הרטבים האסיאתיים מכילים גלוטן, וכחובבת גדולה של המטבח הזה אני יודעת כמה חשוב להיות ערניים, שכן הגלוטן מסתתר בו במקומות רבים. לדוגמא – אנו עלולים להיתקל בגלוטן בסושי עצמו, לא רק ברוטב סויה או טריאקי, אלא ממש באורז, שכן מוסיפים לו חומץ אורז שמכיל גלוטן.

גם במוצרי בשר מעובדים ובבשר קפוא אנחנו עלולים להיתקל בגלוטן. בתעשיית המזון המתועש ישנן חברות אשר מזריקות למוצרי הבשר שלהן חלבונים שסופחים נוזלים, בכדי להגדיל את משקל המוצר, ולרוב אלה חלבוני חיטה. מומלץ להימנע ממוצרי בשר מעובדים ככל שאפשר (לא רק לצליאקים, הם פשוט לא בריאים) וממוצרי בשר מתובלים מראש (שכן התיבול עלול להכיל גלוטן). ההמלצה היא לקנות בשר / עוף טרי ואיכותי, ולא קפוא. במידה ובוחרים בבשר קפוא יש להקפיד על יצרן שמציין במפורש שהמוצר שלו אינו מכיל גלוטן.

מלבד כל אלה, הנה שני מקומות נוספים שבהם אנחנו נפגוש גלוטן:

  • דבק המעטפות והבולים עשוי מגלוטן במלואו, לכן חשוב להימנע מהליקוק שלהם!
  • מגוון רחב של פלסטלינות ובצקי משחק לילדים עלולים להכיל גלוטן. בנוסף ישנם מגוון רחב של טושים וצבעי עיפרון העלולים להכיל גלוטן, יש לקרוא את תוית המוצר לפני השימוש ולוודא שלא נאכלים בזמן משחק.

בנימה אופטימית לסיום, נכון שזה לא קל (ואפילו לעיתים מתסכל) להיות ערניים ולבדוק כל דבר אותו אנו צורכים. אבל בטווח הארוך זה גורם לנו להיות בריאים יותר, חיוניים יותר, ומודעים יותר למה שנכנס לנו לגוף.

אסי רוז

ND, נטורופתית וצליאקית

לעמוד הפייסבוק של אסי

יש לי הרגשה שתרצו לקרוא גם את הפוסטים האלה

בראוניז ללא גלוטן. צילום: דביר בר
דביר מבשל

בראוניז ללא גלוטן

יש פינוק שוקולדי טעים יותר מבראוניז ללא גלוטן? כנראה שלא. כך תכינו בקלות בראוניז ללא גלוטן אצלכם בבית משמונה מרכיבים בלבד

קרא עוד »

לפוסט הזה יש 2 תגובות

  1. האם בריטלין הגלוטן נמצא בציפוי או בתרופה עצמה?

    1. דביר בר

      היי זיוה, הייתי מתייעץ עם נטורופת או רופא שזהו מקצועו

כתיבת תגובה

סגירת תפריט

לקבלת עדכונים ללא גלוטן במייל

דילוג לתוכן