קיפודי אורז אסייתים - בלוג Wheat Out - עולם שלם ללא גלוטן דביר בר

קיפודי אורז אסייתים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
שיתוף ב print

אם אתם מחפשים לגוון את קציצות הבקר שלכם, אתם פשוט חייבים להכין קיפודי אורז אסייתים בתיבול שיקפיץ את המנה לגבהים חדשים

לכל בשלן יש את המנה הזו שהוא מפחד לנסות בפעם הראשונה. לפעמים מדובר בגלם שדורש טיפול מיוחד, לפעמים מדובר בטכניקה סבוכה אבל האמת היא שלרוב פשוט מדובר בחשש משולל כל יסוד שנובע מזה שאנחנו רואים לא אחת תמונות שנראות מאד מקצועיות וחוששים שמא אצלנו במטבח הבייתי, המנות לא יצליחו באופן זהה או דומה ומעדיפים לא לנסות אותן בכלל. אז תכירו את הפוביה חסרת הסיבה שלי: קיפודי אורז.

במשך שנים ראיתי את המנה הזו אצל שניים בעיקר ששניהם גם חברים שלי: רותם ליברזון, חברה ובעלת הבלוג הפופולרי הקרוי על שמה (כנסו כנסו) שבעבר גם בישלנו יחד לבלוג הזה ממש קובה מטוגנת ללא גלוטן שיצאה פצצה (!) ואהרוני, חבר, מנטור והאיש שחיתן אותי ואת בעלי. אם תחפשו קיפודי אורז בגוגל, רוב הסיכויים שתגיעו לגרסה הפרסית של רותם ליברזון למה שקרוי במקור בפרסית ״שפטה ברנג׳י״ וצמוד אליה, תמצאו את הגרסה הנהדרת של השף ישראל אהרוני.

הגרסאות הפרסיות של השניים, שכוללות שימוש בעלי נענע, ציר מרק ועוד תיבול מהמטבח הפרסי הן נהדרות ממש (אהרוני עושה שימוש בבשר פרגית, רותם בבשר בקר) אלא שהפעם החלטתי לקחת את המנה הנהדרת הזו לטיול בתאילנד ולהפוך אותה למנה מתקתקה תוך שימוש במיטב חומרי הגלם הנפוצים בתאילנד. אני מקדיש את הגרסה הזו לרותם ואהרוני שלשניהם מקום של כבוד בקידום המטבח הפרסי בישראל.

גם הפעם, כמו גם במתכונים הקודם שהעליתי לבלוג, של כרישה ממולאת ושל שוקי העוף בסילאן, דבש וצ׳ילי, אני עושה שימוש בתבלינים ללא גלוטן שהם מצרך חיוני עבור צליאקים.

את מדריך התבלינים ללא גלוטן שכתבתי, תוכלו לקרוא כאן.

אז שנתחיל במתכון?

קיפודי אורז אסייתים בתבלינים ללא גלוטן. צילום: דביר בר
קיפודי אורז אסייתים בתבלינים ללא גלוטן. צילום: דביר בר

המצרכים עבור 9-12 קיפודי אורז (תלוי בגודלם)

עבור כדורי הבשר והאורז:

500 גרם בשר בקר טחון.

2 כוסות אורז בסמטי שהושרו במים קרים כרבע שעה וסוננו היטב.

כף מלח ים של תבליני מימון ללא גלוטן.

2 שיני שום כתושות.

חצי בצל סגול גדול קצוץ דק.

כוס עלי כוסברה שטופים וקצוצים דק (ללא הגבעולים).

חצי כוס גבעולי בצק ירוק קצוץ דק.

כפית שטוחה פלפל שחור טחון דק של תבליני מימון ללא גלוטן.

חצי כפית שטוחה כורכום של תבליני מימון.

קמצוץ תבלין קארי של תבליני מימון ללא גלוטן.

2 כפות רוטב סויה ללא גלוטן.

לרוטב:

חצי דלעת מרוקנת מגלעינים ומקולפת ללא קצוותיה חתוכה ליחידות בנות כ-4 ס״מ.

כף וחצי של סוכר חום.

2 עלי קפיר ליים (אפשר גם יבש, ניתן להשיג ב׳עלה עלה׳).

כפית שטוחה תבלין קארי של תבליני מימון.

כפית כורכום טחון ללא גלוטן של תבליני מימון.

חופן עלי כוסברה.

1 יחידה שלמה של פלפל מתוק צ׳ילי של תבליני מימון ללא גלוטן.

2 כף שטוחה מלח ים של תבליני מימון.

חצי בצל סגול גדול קצוץ דק.

מיץ מחצי ליים.

650 מ״ל קרם קוקוס או חלב קוקוס.

2 כפות שמן שומשום.

1 כף רוטב דגים ללא גלוטן (לא חובה).

2 כפות רוטב סויה ללא גלוטן.

2 ס״מ שורש ג׳ינג׳ר קלוף וחתוך למקלונים דקים.

2 שיני שום כתושות.

4 כפות שמן צמחי.

המצרכים לקיפודי אורז ללא גלוטן. צילום: דביר בר
המצרכים לקיפודי אורז ללא גלוטן. צילום: דביר בר

 

הוראות ההכנה:

נתחיל ברוטב התאילנדי שלנו. נחמם על להבה סיר שטוח, רחב ונמוך (סוטאז׳) ונוסיף את השמן. לאחר שהשמן חמים, נוסיף לפי הסדר: בצל קצוץ דק, תבלינים, קפיר ליים, סוכר, רוטב סויה, שום, צ׳ילי שלם וג׳ינג׳ר. בשלו הכל יחד למשך כחצי דקה לקול צלילי הצליה. הוסיפו את הדלעת הקלופה וחתוכה ליחידות של כ-4 ס״מ אורך (סה״כ בערך ככוס וחצי של דלעת). צלו את הדלעת בתבלינים למשך כחצי דקה נוספת. הוסיפו את שמן השומשום, רוטב הדגים, הכוסברה, את מיץ הליים ואת מרבית קרם הקוקוס (השאירו כחצי כוס לשלב מאוחר יותר). הביאו את הנוזל לרתיחה, הנמיכו את האש וכסו את הסיר למשך כעשר דקות.

בקערה רחבה נפרדת, צרפו את כל מרכיבי קציצת הבשר והאורז למעט חצי כוס אורז שנשאיר מחוץ לקערה.

לושו. פשוט לושו את כל המרכיבים יחד במשך כ-3-4 דקות ללא הפסקה כך שמצד אחד הבשר יפריש את אותו חלבון ש״יקשור״ את כל המרכיבים יחד והאורז יטמע כולו בתערובת הבשר, התבלינים, הבצל, רוטב הסויה, השום ועשבי התיבול.

בגמר הלישה, כדררו בין 9 ל-12 כדורי בשר בגודל לבחירתכם ובהתאם לגודל הסיר שלכם (ראו תמונה).

לכדורי הבשר, הדביקו את יתרת האורז שנותרה כמו שמצפים שניצל בפירורי לחם (רק בלי הביצה). פשוט גללו את כדורי הבשר בנחישות ותוך הפעלת לחץ קל על האורז כך שכמה שיותר ממנו ידבק למעטפת קציצת הבשר שגם בתוכה להזכירכם, יש לא מעט אורז.

בגמר ״הדבקת״ האורז לקציצות, הניחו אותן בעדינות, אחת אחת בסיר ובו רוטב חלב הקוקוס והדלעת בצורה עומדת, כלומר לא להתחיל לגלגל את כדור הבשר והאורז בתור הרוטב. לפחות מחצית מהקציצה, אמורה להשאר מחוץ לרוטב ולהתבשל כתוצאה מפעולת האידוי שתתרחש מיד בסיר ולא כתוצאה ממגע מהרוטב.

חשוב מאד: לא לנענע את הסיר בשום שלב מעתה, גם לא קצת.

הביאו את הסיר שוב לרתיחה על אש בינונית למשך כעשר דקות לערך.

כסו את הסיר עם מכסה, והעבירו את הסיר ללהבה הקטנה ביותר והנמוכה ביותר בעוצמתה שיש לכם מבלי להזיז את הקציצות אפילו לא קצת, למשך 35 דקות.

בדרך לקיפודי אורז. צילום: דביר בר
בדרך לקיפודי אורז. צילום: דביר בר
בקרוב תהיו קיפודי אורז אסייתים. צילום: דביר בר
בקרוב תהיו קיפודי אורז אסייתים. צילום: דביר בר

עכשיו ודאי תשאלו את עצמכם: איך תדעו שהקיפודים שלכם מוכנים? ובכן, היו רגועים. אורז שלא בא במגע עם נוזל וחווה אידוי ממושך – פשוט מתנפח ומזדקר וזה בדיוק מה שיקרה לו בתוך הסיר הסגור שלכם, ואולי בכלל עניתי לעצמי כאן, דביר שעד היום פחד להכין קיפודי אורז והיום כבר ממש לא.

להגשה: הניחו קיפוד במרכזה של צלחת בינונית, כמה יחידות מהדלעת הרכה והמתוקה ועל הכל, מעט מנוזל הקוקוס שהפך מתקתק גם הוא. ניתן לקשט עם מעט טבעות בצל ירוק ולהגיש חם.

ניתן לשמור במקרר ללילה ולחמם למחרת במיקרו או בחימום על הכיריים ברוטב למשך 5 דקות.

בתיאבון!

דביר

המתכון בשיתוף תבליני מימון

הכנתם את קיפודי האורז האסייתים? צלמו, תייגו אותי כדי שאוכל לראות ולפרגן לכם בחזרה.

קיפודי אורז. צילום: דביר בר
קיפודי אורז. צילום: דביר בר
קיפודי אורז. צילום: דביר בר
קיפודי אורז. צילום: דביר בר

יש לי הרגשה שתרצו לקרוא גם את הפוסטים האלה

דביר מבשל

בורקס דפי אורז

בורקס דפי אורז הוא לא רק ללא גלוטן, אלא גם ללא כמויות השמן. כך תכינו אותו בקלות בבית

קרא עוד »

לפוסט הזה יש 2 תגובות

  1. תודה על המתכון 🙂 במצרכים כתוב שמן שומשום אבל באופן ההכנה כתוב רוטב דגים, במה להשתמש?

    1. דביר בר

      ברוטב דגים למרות שממש לא אסון אם השתמשת בשמן שומשום

כתיבת תגובה

סגירת תפריט

לקבלת עדכונים ללא גלוטן במייל

דילוג לתוכן