פסטה בולונז ללא גלוטן - בלוג Wheat Out - עולם שלם ללא גלוטן דביר בר

פסטה בולונז ללא גלוטן

עשר דקות עבודה וחצי שעה על האש וגם לכם יהיה רוטב בולונז מהאגדות. והבונוס? פסטה ללא גלוטן מבוססת קטניות שמפוצצת בחלבון

רגע לפני שתלמדו להכין פסטה בולונז ללא גלוטן: בסדנאות הבישול האיטלקיות שמעבירה רומי נדלר (שמעבירה גם סדנאות ללא גלוטן יחד איתי אחת לחודש בתקופות נטולות קורונה) מספרת נדלר שפסטה צבעונית היא לא פסטה שנמצאת בשימוש בבתים איטלקיים אלא מוצר תיירותי שלרוב נמכר בשדות תעופה ובחנויות שמיועדות לתיירים.

כשזה מגיע לפסטות קנויות ללא גלוטן, כבר התרגלנו שצבען של מרבית הפסטות הוא בכלל צהוב מאחר ורובן עשויות מתירס, מקסימום עם שילוב של אורז חום פחות או יותר.

לאחרונה, הכרתי את עידו, שהוא אבא לילדה צליאקית בעצמו ובמקביל, בעליה של חברת נוטרה זן שמייבאת מגוון מוצרי מזון ללא גלוטן. עידו, החל לייבא ממש לאחרונה פסטה שמעבר לזה שהיא מכמה צבעים (חום, אדום, כתום וצהוב), היא גם עשירה בחלבון (בין 21 ל-25 גרם חלבון ל100 גרם פסטה) בניגוד לפסטה שעשויה קמח) מה שהופך אותה לבריאה מאד, יותר מכל הפסטות הקיימות בשוק.

עידו, קרא לפסטה שלו פסטPro (שילוב של פסטה ופרוטאין – חלבון) וניתן להשיג אותה כיום בארבע צורות/טעמים/צבעים: זו שבצורת פוזילי (סטייל ביסלי גריל) עשויה קמח חומוס וכורכום וטעמה עז לחובבי הז׳אנר, פסטה קסרצ׳ה (חונקי כמרים) עשויה מקמח עדשים צהובות, אחת נוספת באותה הצורה עשויה קמח עדשים אדומות וזרעי דלעת קלויים והרביעית, ולדעתי הטעימה ביותר, בצורת סלנטאני עשויה מקמח עדשים אדומות, חומוס וזרעי פשתן זהוב.

חשוב לומר: הטעם של הפסטות שונה מאד מטעם של פסטה רגילה ואין בכלל מקום להשוואה בטעם בין הפסטות המצוינות פה לבין פסטות קלאסיות. היתרונות של הפסטות הללו מאד ברור: הן עשירות מאד בחלבון אולם לא בטוח שילדים קטנים נאד יתחברו לטעם של כולן.

באתר נוטרה זן, החברה המייבאת של עידו, כל מי שמזמין מעל 299 ש״ח נהנה ממשלוח חינם עד הבית ונכון לכתיבת שורות אלה, באתר תמצאו גם מבצע על רביעיית הפסטות שעליהן רשמתי במחיר מיוחד מלכתחילה של 3 פלוס 1 חינם.

רוצים לקנות רק חבילה אחת להתנסות? את מוצרי נוטרה זן תמצאו במדפי ניצת הדובדבן, טבע קסטל, שופרסל גרין, אניס, טיב טעם, סיטי מרקט, סופר יודה, קשת טעמים ובבתי טבע פרטיים (בסופרים הרגילים רק חלק מהמגוון).

אז שנתחיל במתכון?

פסטה בולונז פסטהPro נוטרזן. צילום: דביר בר
פסטה בולונז פסטהPro נוטרזן. צילום: דביר בר

מאחר ואני כצליאקי, ומניח שגם אתם, עדיין לא אכלנו פסטה צבעונית איכותית ללא גלוטן, הכנתי למעשה מיקס מארבעת סוגי ״פסטPro״ ולהם החלטתי לשדך רוטב בולונז, כזה שגם הקטנים וגם הגדולים אצלנו במשפחה יוכלו לאכול וליהנות ממנו והוא כל כך פשוט להכנה.

(חוץ מהפסטות הצבעוניות השתמשתי גם ברוטב הפסטה לבסיס בולונז המצוין של נוטרזן) ודבר אחרון לפני שמתחילים: רוטב בולונז מסורתי מכיל סלרי. בהכנת בולונז לילדים, אני אישית מכין ללא הסלרי שטעמו דומיננטי ויש ילדים שלא יתחברו אליו אבל לעומת זאת, אני משלב בבולונז מרכיב אחר: פתיתי כרובית. הכל ברשימת המרכיבים הבאה:

המצרכים:

פסטה ב-4 צבעים של פסטהPro מבית Nutrazen (אפשר כמובן גם פסטה אחרת). 600 גרם פסטה לפני בישול (ל-4 סועדים)

חצי קילו בשר טחון טרי – 500 גרם (במידה ואתם משתמשים בקפוא, הפשירו אותו לפחות 16 שעות מראש).

בצל אחד בינוני קלוף וקצוץ לקוביות קטנות.

שלוש שיני שום קלופות וקצוצות דק.

ארבע כפות שמן זית לטיגון.

גזר אחד ענק או שניים קטנים קלופים וחתוכים לקוביות קטנטנות.

כוס של פרחי כרובית קצוצים לקוביות קטנות בגודל 1 ס״מ (לא חובה).

כף גדושה של רסק עגבניות.

חצי כפית מלח.

חצי כפית פלפל שחור.

200 גרם רוטב לפסטה בסיס בלונוז ללא גלוטן של Nutrazen (קצת פחות מחצי צנצנת) – אפשר כמובן גם רוטב אחר שאתם אוהבים.

מילה על חישוב כמות הפסטה לסועד: רומי, אלופת המטבח האיטלקי עליה כתבתי בתחילת הפוסט הזה, מציינת כי בעוד שבאיטליה, מנת פסטה אישית מפסטה יבשה תעמוד על בערך 100 גרם לסועד לפני הרוטב, הרי שבישראל, הכמות הממוצעת יכולה להגיע ל-180 גרם. אני חישבתי פה כמות לפי 150 גרם לסועד, אתם כמובן רשאים לבשל יותר או פחות לפי רצונכם ויכולת האכילה של האורחים ובני המשפחה שלכם.

המצרכים לפסטה בולונז. צילום: דביר בר
המצרכים לפסטה בולונז. צילום: דביר בר
פסטות צבעוניות ללא גלוטן נוטרה זן פסטPro. צילום: דביר בר
פסטות צבעוניות ללא גלוטן נוטרה זן פסטPro. צילום: דביר בר

הוראות ההכנה:

במחבת רחבה (כזו שיש לה מכסה) או בסיר בינוני, חממו את השמן וכשהוא חם, טגנו את הבצל עד שיהפוך לשקוף (אין צורך להזהיב אותו יתר על המידה).

הוסיפו את המלח והפלפל, ערבבו קלות והוסיפו את השום ומיד לאחר מכן את הבשר הטחון.

בעזרת כף מעץ, פוררו את הבשר וערבבו אותו היטב עם הבצל, השום והתבלינים. שלב זה אמור לקחת כ-3 דקות ובמהלכו נוודא כי כל הבשר, משנה את צבעו מאדום לאפור (לא להבהל).

בכל שלוש הדקות, ערבבו את הבשר ופוררו עוד ועוד ממנו כך שכל חלקיו יקבלו חריכה במחבת ויהפכו לאפורים.
לאחר שהבשר אפור ברובו המכריע (לא נורא אם פה ושם נשארו חלקים אדמדמים),

הוסיפו את רוטב העגבניות מהצנצנת, את רסק העגבניות, את קוביות הגזר וכן את קוביות הכרובית וערבבו היטב את כל המרכיבים יחד.

כאשר כל המרכיבים מעורבבים יחדיו, הביאו את תכלולת המחבת או הסיר לרתיחה, הנמיכו את הלהבה ללהבה קטנה מאד, כסו במכסה ו….זהו. המתינו כשלושים דקות עד לגמר הבישול. בזמן הבישול הרוטב יבעבע קלות אבל אתם לא רוצים שהבעבוע יהיה של שלב הרתיחה שהרי אז קצב איבוד הנוזלים יהיה מהיר מדי והרוטב יתייבש. בישול איטי על אש קטנה זה מה שאתם תרצו שיקרה פה.

נכון קלי קלות?

אתם עלולים לחשוב שבמחבת או בסיר אין מספיק נוזלים והדברים עלולים להשרף אבל זה לא המצב. גם הבשר, גם הירקות, גם הרוטב והרסק מכילים כמויות מים לא מבוטלות ואלו מספיקות בהחלט לפעולת הבישול על אש נמוכה ואידוי כל תערובת הבולונז שתכינו.

איך יודעים שהבולונז מוכן? בודקים את ״החוליה החלשה״ של המנה. כלומר לא נעים לדבר ככה על הגזר אך הוא למעשה המרכיב הקשה ביותר בבולונז ולכן, נטעם קוביית גזר כעבור חצי שעה של בישול ונראה שהוא התרכך מספיק וכיפי לאכילה.

רק כשהבולונז שהכנתם מוכן לאכילה, החלו במלאכת הכנת הפסטה כי כשמתעסקים בפסטה, הרוטב הוא תמיד זה שמחכה לפסטה ולא להיפך.

מלאו סיר רחב במים, הוסיפו כף של מלח שולחן והביאו את הסיר לרתיחה.

כשהמים רותחים, הוסיפו 150 גרם מכל אחד מסוגי הפסטה של פסטPro (בערך חצי כוס מכל סוג) ובסך הכל 600 גרם פסטה למים הרותחים,

הנמיכו את הלהבה לקטנה ביותר ומדדו במדויק על השעון 5 דקות בישול בלבד. מדובר בפסטה שבישול יתר שלה יגרום לה להתפרק ולכן חשוב לעמוד לצידה ולספור במדויק 5 דקות בישול על להבה נמוכה.

 

רוטב בולונז ללא גלוטן. צילום: דביר בר
רוטב בולונז ללא גלוטן. צילום: דביר בר

הפסטה הצבעונית שעליה הרחבתי כאן בפוסט, תאבד מעט מצבעה בזמן הבישול אבל לא את כל הצבע אז אל דאגה. כעבור 5 דקות בישול בלבד, סננו את תכולת סיר בישול הפסטה למסננת.
חלקו את הפסטה בין צלחות ההגשה.

לכל צלחת הגשה ובה מנת פסטה, צקו בעזרת מצקת או כף, מרוטב הבולונז שבסיר הרוטב (כמו בתמונה המצורפת). הגישו חם. 

שימו לב: אם הרוטב יהיה חם מאד, הוא עלול למעשה להמשיך ולבשל את הפסטה הזו בזמן ששפכתם את הרוטב עליה ולכן ישנה חשיבות להגיש ולאכול את הפסטה בסמוך למזיגה.

במידה והאכילה לא תתרחש מיד לאחר הכנת המנה, ההמלצה שלי היא להגיש את מנת הפסטה לשולחן בנפרד וכלי ובו רוטב הבולונז בנפרד ורק לקראת האכילה עצמה, למזוג את הרוטב על הפסטה.

האם ניתן לשמור את רוטב הבולונז במקרר למחרת? בהחלט כן אבל כמובן לא יחד עם הפסטה. את הפסטה יש להכין טריה בסמוך להגשה בעוד שאת הרוטב ניתן להכין מראש, לקרר ולחמם לפי הצורך (2 דקות במיקרו או 5 דקות בסיר על הגז על אש נמוכה).

האם ניתן להקפיא את רוטב הבולונז? בהחלט. אפשר להקפיא את רוטב הבולונז בכלי סגור עד חודש ימים. לשימוש: הפשרה של כשלוש שעות במקרר או על השיש וחימום של כ-2 דקות במיקרו או 5 דקות בסיר על הגז על אש נמוכה.

בתיאבון!

הכנתם פסטה בולונז ללא גלוטן מהמתכון הזה? צלמו ושלחו לי לאינסטגרם או לפייסבוק על מנת שאוכל לראות, לתייג אתכם ולפרגן בחזרה!

  • המתכון בשיתוף נוטרה זן יבואנית מוצרים ללא גלוטן

 

פסטה בולונז ללא גלוטן. צילום: דביר בר
פסטה בולונז ללא גלוטן. צילום: דביר בר
פסטה בולונז ללא גלוטן. צילום: דביר בר
פסטה בולונז ללא גלוטן. צילום: דביר בר

יש לי הרגשה שתרצו לקרוא גם את הפוסטים האלה

מסעדות ללא גלוטן בברצלונה. צילום: יח״צ
המלצות חו״ל

ברצלונה ללא גלוטן

טסים לספרד? קבלו את רשימת מסעדות ללא גלוטן בברצלונה, ושתהיה טיסה נעימה. ברצלונה ללא גלוטן

קרא עוד »

כתיבת תגובה

×
×

עגלת קניות

דילוג לתוכן