עוגת מספרים ללא גלוטן

עוגת מספרים ללא גלוטן

כמה קל להכין עוגת מספרים ללא גלוטן. מסתבר שהרבה יותר קלה ממה שדמיינתי. תודה לסיגלוגה שבאה להדריך אותי שלב אחר שלב ביצירת עוגת הראווה הזו

עוגת מספרים ללא גלוטן היא אחת מעוגות הראווה הכי פופולריות שיש אלא שבניגוד לתדמית שלה שהיא רק יפה, היא גם טעימה וגם לא מסובכת בכלל להכנה.

לצורך המשימה, ביקשתי מסיגל מרטפלד היטלמן, שבאותם ימים שבהם הכנו את העוגה, עסקה במכירת קינוחים ומנות ללא גלוטן מהבית, ללמד אותי להכין את הקינוח הנהדר הזה. מאז אותו מפגש, סיגל עברה תחום והיא כיום מטפלת בריפוי אנרגטי, תטא הילינג, אורטופדיה רגשית ,אקסס בארס ותקשור ונחשבת לעילוי בתחומה.

אז שנתחיל במתכון?

דביר בר וסיגלוגה. צילום: סלפי
דביר בר מארח את סיגלוגה. צילום: סלפי

המצרכים לעוגת מספרים לקבלת הספרות 10:

לבצק:

300 גר׳ קמח רב תכליתי ללא גלוטן (השתמשנו בקמח ״כרגיל״).
100 גר׳ אבקת סוכר.
קורט מלח.
200 גר׳ חמאה.
ביצה אחת.
למתכון תזדקקו ל-2 תבניות אפיה ו-4 ניירות אפיה.
 
לזילוף:
300 מ״ל שמנת צמחית או שמנת מתוקה.
50 גר׳ אבקת סוכר (לא חובה, השמנת הצמחית מתוקה גם כך)
40 גר׳ פודינג וניל.
שק זילוף וצנתר.
 

לקישוט העוגה:

חצי תפוח עץ אדום

חצי תפוח עץ ירוק (או פירות אחרים לבחירה כמו חצאי ענבים, אננס, משמש וכו׳).

שוקולדים וממתקים אהובים ללא גלוטן לבחירה (אין צורך בהרבה, 200 גר׳ של ממתקים סה״כ לגמרי יספיקו)

המצרכים לעוגת מספרים. צילום: דביר בר

אופן ההכנה:

רגע לפני שתתחלו בשלבי הכנה העוגה, החליטו על הספרות (או האותיות) שבצורתם תרצו להכין את העוגה.

החלק הזה פשוט מאד. הכנסו לגוגל, כתבו את הספרות או האותיות שבגודלם ובצורתם תרצו את העוגה, הדפיסו אותם על נייר בגודל A4 (עדיף כך שישארו בו מעט שוליים), גזרו בעזרת מספריים את המספרים (או האותיות).

חממו תנור לחום 160 מעלות (חום עליון ותחתון).

במיקסר ובו וו גיטרה ערבבו יחד את הקמח ללא הגלוטן, אבקת הסוכר והחמאה עד לקבלת תערובת פירורית, הוסיפו קורט מלח. הכנת הבצק הפירורי הזה ייקח כשלוש דקות.

לתערובת הפרורית הוסיפו ביצה לאיחוד הבצק ונמשיך לערבל עם וו הגיטרה למשך חצי דקה נוספת עד קבלת בצק אחיד, רך ונעים.

על שולחן עבודה, פרסו נייר אפיה וקמחו אותו מעט בקמח ללא גלוטן.

בהנחה שתרצו לייצר ממנו 2 ספרות, או 2 אותיות, חלקו את כמות הבצק לארבע.

את רבע הבצק הראשון, הניחו על נייר האפיה המקומח, וקמחו גם את הבצק עצמו.

בעזרת מערוך, שטחו את הבצק הרך לכדי גודל שיספיק לכסות את הספרה או האות שהדפסתם בשלב מוקדם יותר.

ברגע שהבצק בגודל מספיק, הניחו את הספרה או האות הראשונה שגזרתם, על הבצק, ובעזרת סכין משוננת, עברו על קווי המתאר כך שתחתכו את עודפי הבצק וישאר לכם רק בצק בגודל של הספרה או האות הראשונה.

חזרו על הפעולה שוב ליצירת הספרה השניה או האות השניה שבחרתם.

הניחו בתבנית אפיה, נייר אפיה חדש, ובעדינות אך בנחישות, העבירו את הבצק בצורת המספרים (או האותיות) לתבנית.

שימו לב: אם חל קרע כזה או אחר בבצק, לא נורא. ניתן לתקן את הקרע בעדינות בעזרת הבצק הגמיש. 

את התבנית ובה שתי הספרות. הכניסו לפריזר לכ-5 עד 10 דקות.

בינתיים, חזרו על הפעולה של הכנת הבצק בצורת אותם המספרים ממש, פעם נוספת, על תבנית שניה, על מנת ליצור קומה נוספת לעוגת המספרים שלכם.

ברגע שסיימתם להכין את שתי הספרות פעם נוספת, משני רבעי הבצק שנותרו לכם, הכניסו את התבנית השניה לפריזר, בעוד שאת התבנית הראשונה, תוציאו ממנו ותכניסו אותה לתנור למשך 20 דקות לערך, עד שהבצק יקבל צבע חום בהיר ויציב (ואין בו חלקים לבנים או בהירים מדי – כמו בתמונה).

כעבור 10 דקות מרגע תחילת האפיה, הכניסו גם את התבנית השניה לתנור ואפו את שתי התבניות במקביל, כאמור עד לקבלת צבע חום יציב.

כשהבצק אפוי וחום, הוציאו את התבניות מהתנור וצננו אותן היטב בחלל החדר עד שהן לא תהיינה חמות כלל (כרבע שעה לפחות).

 
מספרים לעוגת מספרים. צילום: דביר בר
שכבות שכבות בדרך להרכבת העוגה. צילום: דביר בר
שלבי הרכבת עוגת המספרים. צילום: דביר בר
בקרוב תהיי עוגת מספרים ללא גלוטן. צילום: דביר בר
בניית עוגת מספרים. צילום: דביר בר

צילום: דביר בר

כעת, כשבסיסי העוגה מצטננים, עברו לשלב הכנת הקצפת לזילוף.

במיקסר, ובעזרת וו הקצפה, הקציפו את הקצפת הצמחית (או השמנת המתוקה) עד לקבלת קצף יציב מאד.

הקצפת צריכה בהמשך להיות מסוגלת להחזיק את כל הקונסטרוקציה של העוגה ולכן אם אתם רואים שהקצפת מעט נוזלית כשאתם הופכים את הקערה, אל תשתמשו בה במצב הזה והמשיכו להקציף אותה עוד או שתכינו קצפת חדשה.

במידה והשתמשתם בשמנת מתוקה, תוכלו להוסיף לה כ-5 דקות לאחר תחילת ההקצפה גם את הפודינג וניל ואת אבקת הסוכר למי שאוהב קצפת מתוקה במיוחד.

ברגע שהקצפת מספיק יציבה, העבירו אותה לשק זילוף, לא לפני שתכניסו אליו צנתר בצורה שבה נרצה לזלף על עוגת המספרים.

הערה חשובה: עוגות מספרים ואותיות לא ניתן לחתוך לפרוסות ולהגיש כמו עוגות אחרות דוגמת בחושות או עוגות סוכר וכדומה ואכילתן נעשית היישר מהתבנית/כלי/אריזה בה הן מונחות ולכן יש להקדיש מחשבה, על מה נרצה לבנות את עוגת המספרים שלנו כך שהיא גם תהיה מוגשת יפה וגם תהיה פרקטית לאכילה.

ניתן כיום לרכוש בחנויות למוצרים חד פעמיים או חנויות נייר קופסאות קרטון מהודרות בגדלים שונים (כולל מכסים) וההמלצה שלי היא לרכוש קופסה כזו מבעוד מועד ולבצע את הרכבת העוגה בתוך הקופסה וממנה גם יוכלו האורחים שלנו לאכול אותה.

ואחרי כל ההקדמות, שלב בניית העוגה: כדי שהעוגה לא ״תרקוד״ על משטח ההגשה, מרחו מעט, בעזרת שק הזילוף או האצבע מעט מהקצפת על משטח ההגשה בצורה של הספרות שלנו ליצירת מעין ״דבק״.

בזהירות, קחו את סט הספרות הראשונות שלנו מהתבנית הראשונה והניחו אותן בתוך קופסת / משטח ההגשה שעליו תגישו את העוגה.

חשוב לומר: בצק פריך נוטה להשבר לעיתים ואין להתבאס או להכנס לפאניקה. את השברים ממש לא יראו והם יוסתרו בשלב הזילוף, באחריות, כך שאם הספרה נשברה למספר חלקים גדולים, תוכלו לבנות אותה למעשה מחדש על משטח ההגשה של העוגה.

לאחר הנחת הספרות, זלפו על כל הבצק זילופים קטנים מגובה של מספר מילימטרים שיהיו אחידים, יציבים ויפים.

לאחר שלב הזילוף על כל הסט הראשון של הספרות, חזרו על הפעולה הקודמת: קחו את סט המספרים השני שאפיתם בתבנית האפיה השניה והניחו על הזילופים הראשונים ובכך תיצרו למעשה קומה שניה לעוגה.

בעזרת שק הזילוף והצנתר, חזרו על פעולת הזילוף וזלפו זילופים קטנים, יפים ואחידים על כל סט המספרים השני (שימו לב לתמונה המצורפת).

כשהעוגה מוכנה ויציבה, מגיע השלב האחרון והוא שלב הקישוטים: הניחו בעדינות פירות חתוכים דק ובצבעים שונים, שוקולדים בגדלים שונים (לא גדולים מדי) ובצבעים שונים, נשיקות מרנג או כל קישוט אחר שבא לכם לקשט את עוגת המספרים.

וזהו. העוגה שלכם מוכנה. ניתן לשמור אותה במקרר מספר שעות אך שימו לב לא להשתמש בפירות שישחירו בקירור (ניתן לקשט בפירות טריים סמוך להגשתה).

בתיאבון

דביר

הכנתם גם אתם את עוגת המספרים ללא הגלוטן? תייגו אותי ואת סיגלוגה בפייסבוק או באינסטגרם כדי שנראה את העוגות היפות שלכם.

יפה ומרשימה ולא פחות חשוב, טעימה. עוגת מספרים ללא גלוטן. צילום: דביר בר
יפה ומרשימה ולא פחות חשוב, טעימה. עוגת מספרים ללא גלוטן. צילום: דביר בר
סיגל ועוגת המספרים. צילום: דביר בר
סיגלוגה ועוגת המספרים. צילום: דביר בר
רגע לפני הקישוטים. צילום: דביר בר
רגע לפני הקישוטים. צילום: דביר בר

יש לי הרגשה שתרצו לקרוא גם את הפוסטים האלה

מסעדות ללא גלוטן בברצלונה. צילום: יח״צ
המלצות חו״ל

ברצלונה ללא גלוטן

טסים לספרד? קבלו את רשימת מסעדות ללא גלוטן בברצלונה, ושתהיה טיסה נעימה. ברצלונה ללא גלוטן

קרא עוד »

לפוסט הזה יש 44 תגובות

  1. נועה

    היי, אפשר לעשות את הבצק בלישה ידנית או במיקסר ידני בלי וו לישה?

    1. Avatar photo
      דביר בר

      היי נועה. אפשר אם כי מדובר בלישה אינטנסיבית על מנת להטמיע את החמאה בקמח

  2. טלי

    היי
    האם ניתן להמיר חלק מכמות הקמח בשקדים טחונים וכך לקבל פריך שקדים?

    1. Avatar photo
      דביר בר

      היי טלי. סיגלוגה מוסרת שאכן ניתן להמיר או לחילופין להוסיף שקדים פרוסים על גבי הבצק לפני האפייה.

  3. לירון

    הי,
    הכנסתי את החומרים בכמויות הכתובות, עם חמאה בטמפ' החדר. לא יצא לי בצק פירורי, אבל היה אחיד ורך. הוספתי ביצה ואז הפך להיות דביק לגמרי ולא ניתן לרידוד.

    אז ניסיתי שוב, הפעם עם חמאה קרה, ושוב לא קיבלתי בצק פירורי.
    הפעם ניסיתי להמשיך ללא ביצה.
    היה קשה לרדד, אבל עשינו זאת. יצאו 2 אותיות קטנות (אולי בגודל A4).
    בתנור, האותיות נמרחו לגמרי על התבנית.

    בקיצור, עוגת אותיות/מספרים לא יצאה לנו.

    רעיונות/מחשבות מה היתה הבעיה?

    * לגבי איזה מתכון השאלה מה-1 בדצמבר 2019, על קמח השקדים?

    1. Avatar photo
      דביר בר

      היי לירון. סיגלוגה משיבה: ״החמאה חייבת להיות קרה, ייתכן שהמטבח שאת עובדת בו חם מאוד ולכן הבצק דביק ולא ניתן לעבוד איתו.
      לדעתי גם הכמויות לא מדוייקות כי מהכמות הזו יוצאות בערך 6 אותיות גדולות, ייתכן שהמשקל שבו השתמשת אינו תקין או שהכמויות לא נשקלו כמו שצריך
      בכל אופן אשמח מאוד לשוחח איתך ולעבור איתך על המתכון.
      054-4808368 סיגל

  4. לנה

    היי דביר לא הבנתי איך פורסים את העוגה היא ניתנת לפריסה בכלל?

    1. Avatar photo
      דביר בר

      היי לנה. חותכים את העוגה עם סכין ל]י הגודל הרצוי להגשה. כן, היא קצת מתפרקת בהגשה כטבען של עוגות מקטגוריית עוגות הראווה שנראות פגז כשהן שלמות אבל לא בהכרח כשפורסים אותן.

  5. נעה

    היי רציתי לשאול עם העוגה יוצאת טעימה לאמא שלי יש יומולדת ואני רוצה להכין לה🤭

    1. Avatar photo
      דביר בר

      יוצאת עוגת ראווה נהדרת!!!

  6. טלי קאופמן

    האם ניתן לעשות עם מחמאה כדי שיהיה פרווה?

    1. Avatar photo
      דביר בר

      היי טלי. סיגלוגה מוסרת: ניתן לעשות ממחמאה הנוקשה (לא המחמאה למריחה), יוצא מצויין.

  7. עינת

    האם ניתן להכין לאפות ולהקפיא/לשמור בקירור מבעוד מעט (סוג של הכינותי מראש), ולהפשיר ביום בו רוצים להשתמש בו ולהרכיב עם הקצת ויתר הקישוטים? אם כן כמה זמן מראש רצוי להפשיר לפני הרכבתו?

    1. Avatar photo
      דביר בר

      היי עינת. לא מאד מומלץ לשים במקרר זמן רב מראש. בצק פריך סופח את הלחות שיש במקרר והבצק יהפוך לרטוב יותר

  8. ונסה

    היי! ראיתי המלצות בעוגה עם גלוטן – שעשויה מהבצק המוכן – שכדאי להכין יום לפני כן ולהוסיף את הקצפת כדי קצת לרכך את העוגה (קישוטים להוסיף ברגע האחרון). האם כדאי גם כאן?

    1. Avatar photo
      דביר בר

      היי ונסה. בכל מקרה את הקצפת יש לזלף לקראת ההגשה עצמה, כמה שיותר סמוך לה. לא משהו ששמים יום לפני ברוב המקרים

  9. ליאת

    הי עשיתי את המתכון יצא מוושלם תודה רבה, אם אני רוצה לעשות אותו שוב אבל עם קמח רגיל( עם גלוטן) היחסים של שאר מצרכי הבצק נשארים אותו הדבר?

    1. Avatar photo
      דביר בר

      היי ליאת. אין לי מושג (: אני צליאקי, מעולם לא ניסיתי את זה עם גלוטן….

  10. דיאנה

    דביר שלום. הייתי מעדיפה לשלב גם קמח שקדים , האם ניסית? באיזה פרופורציות לדעתך ניתן?

    1. Avatar photo
      דביר בר

      היי דיאנה. סיגלוגה מוסרת: קמח שקדים מייצר בצק שביר ורך יותר לכן ניתן לשב כ-50 אחוז קמח שקדים, ובנוסף על הבצק עצמו אפשר להניח שבבי שקדים חצויים וקלופים.

  11. חני

    כמה זמן ראש אפשר להכין את העוגה? יום/ יומיים?

    1. Avatar photo
      דביר בר

      היי חני. אפשר להכין את החלק הבצקי גם יום ויומיים לפני ולשמור אותו בקופסה אטומה (אפילו שבור נניח ל-2 חצאים זה בסדר, גם ככה לא רואים שברים כשמרכיבים אותה.
      את הקצפת אפשר לעשות לילה לפני בשק זילוף ולהניח במקרר. את מלאכת ההרכבה יש לעשות עד שעה שעתיים לפני ההגשה מאחר והחלקים ה״רטובים״ של העוגה ירטיבו לאורך זמן
      את הבצק הפריך.

  12. ריינה אליאסזדה

    היי גביר רציתי להתעייץ איתך האם הבצק הזה מתאים גם לעוגיות מגולגלות עם מילוי תמרים

    1. Avatar photo
      דביר בר

      היי ריינה. יש לי בבלוג מתכון למגולגלות. אפשר ומומלץ לעבוד לפיו

  13. yg

    היי, במצרכי הזילוף הכוונה היא לאינסנט פודינג?

    1. Avatar photo
      דביר בר

      אכן כן

  14. לירון

    יצא מושלם! טעים, יציב, לא מורגש שללא גלוטן! אליפות!!!

    1. Avatar photo
      דביר בר

      איזה כיף לקרוא!! תודה על השיתוף

  15. שירן

    יצא מעולה!

    1. Avatar photo
      דביר בר

      איזה כיף לקרוא!

  16. טל

    היי.
    אם יש לי רק קמח מולינו… באיזה צבע כדאי להשתמש?

    1. Avatar photo
      דביר בר

      אפשר ירוק ואפשר כחול

  17. עדי

    דביר תודה לך! בטוחה שהמתכון הזה מאוד ישמח את הבן שלי…!
    רציתי לשאול-אם אני מכינה את הבצק ואופה אותו יום לפני שאני מרכיבה ומקשטת את העוגה, איפה הכי נכון לשמור את המספרים האפויים? במקרר או מחוץ למקרר?

    1. Avatar photo
      דביר בר

      היי עדי. אפשר מחוץ למקרר בכלי אטום ככל הניתן למניעת לחות

  18. אוריה

    שלום, אני רוצה להכין את העוגה ויש לי קמח כרגיל תערובת להכנת לחם ומאפים ולא רב תכליתית זה גם בסדר?

    1. Avatar photo
      דביר בר

      היי אוריה. התערובות שונות זו מזו. לא ממליץ על התערובת שיש לך עבור קינוחים

  19. הדס

    היי, תודה על המתכון.
    איך אפשר להמיר את הביצה כדי שהבצק יהיה טבעוני אבל עדיין פריך ונוח לעבודה?

    1. Avatar photo
      דביר בר

      היי. התייעצתי גם עם סיגלוגה ושנינו לא ניסינו לבצע את המתכון בגרסה טבעונית. סיגל מציינת שאולי אולי זה יצליח עם רבע כוס רסק תפוחים לא ממותק במקום ביצה או שתי כפות טחינה, משהו שהרבה פעמים מחליפים איתו ביצים במתכונים אולם כאמור שנינו לא ניסינו בעצמנו את הגרסה הזו

  20. אביטל

    היי דביר,
    תודה רבה על המתכון!
    האם הכמויות במתכון יספיקו גם לספרות שה"שטח" שלהן גדול יותר (40) או שעלי להכפיל כמויות?
    תודה!

    1. Avatar photo
      דביר בר

      היי. לדעתי יספיק

  21. אורנה

    יצא לנו מושלם – במקרה גם יומולדת 10. אם היה אפשר הייתי מצרפת תמונה – תודה רבה על המתכון !

    1. Avatar photo
      דביר בר

      היי אורנה. איזה כיף!! אפשר להעלות תמונה לקבוצת הבלוג בפייסבוק: עולם שלם ללא גלוטן. מזל טוב!!

  22. רוני

    אם רוצים לעשות רק ספרה אחת להכין מחצי כמות או שזה לא יצא טוב?

    1. Avatar photo
      דביר בר

      היי רוני, אפשר להכין חצי כמות

כתיבת תגובה

×
×

עגלת קניות

דילוג לתוכן