אל תפחדו מלהכין בצק פריך ללא גלוטן. מתכון נהדר (גם) לשבועות: קיש בטטה ללא גלוטן
לאנשים שלא מנוסים מאד באפיה ללא גלוטן נדמה לפעמים שבצק פריך ללא גלוטן הוא קצת משימה בלתי אפשרית. ההיפך הוא הנכון. מאחר והקמחים ללא הגלוטן עשירים בעמילנים – עם קצת מים ומיומנות, ותצליחו גם אתם להגיע לבצק פריך נהדר ללא גלוטן. המתכון הזה עבור קיש בטטה ללא גלוטן – הוא דוגמא מעולה לכך.
קיש הבטטה והגבינות הזה (גבינה לבנה וגבינת עזים) הוא קלאסי לארוחת שבועות אבל אני מוצא את עצמי מכין אותו גם סתם כך והוא נהדר כשמתארחים ורוצים להביא משהו קל וכייפי שנראה שטרחו המון כדי להכין אותו אגבל גם כאן – ההיפך הוא הנכון. את קיש הבטטה והגבינות הזה ייקח לכם להכין כ-20 דקות נטו ועוד כ-50 דקות של המתנה בזמן שהקיש בתנור.
אבל למה להקדים את המאוחר. קדימה לקנות את המצרכים לקיש הבטטה.
אבל רגע לפני מילה נוספת: את מרבית המרכיבים בקיש הבטטה אפשר להחליף במרכיבים אחרים שאוהבים בעלי מרקמים והתנהגות דומה, אז אל תגבילו אתכם למצרכים הספציפים הבאים ותרשו לעצמכם ״לשחק״ עם המרכיבים שאתם אוהבים.
שנתחיל?
המצרכים לתבנית פאי עגולה שטוחה בקוטר 26 ס״מ (לא יקרה כלום אם יש לכם תכנית בקוטר של סנטימטר אחד פחות או יותר).
המצרכים לקלתית הבצק הפריך:
210 גרם (כוס וחצי) קמח רב תכליתי ללא גלוטן.
85 גרם חמאה מומסת בטמפרטורת החדר.
ביצה אחת.
6 גרם (כפית) מלח.
המצרכים עבור המלית (הכל פה אופציונלי ואתם רשאים לשחק עם המרכיבים לפי טעמכם האישי)
בטטה ענקית אחת, קלופה וחתוכה לקוביות בגודל 1-2 ס״מ (גסות יחסית – הירקות יתכווצו באפיה המקדימה)
בצל אחד גדול חתוך לקוביות גסות של כ-2 ס״מ או יותר (הירקות יתכווצו באפיה המקדימה).
כף מלח גס (עבור שלב מקדים של אפיית הבטטה)
4-5 כפות שמן זית איכותי.
90 גרם (חצי גליל) של גבינת עזים.
2 שיני שום קלופות וקצוצות דק.
4-5 גבעולים של בצל ירוק קצוצים לטבעות דקות
250 מ״ל (מיכל אחד) של שמנת לבישול.
2 ביצים טרופות.
6 גרם (כפית אחת) מלח (עבור מלית הקיש).
חצי כפית פלפל שחור.
אופן ההכנה:
חממו תנור ל-180 מעלות על פעולת טורבו. את הבטטה, שאותה קילפתם וחתכתם לקוביות של 1-2 ס״מ (קוביות גסות יחסית) כמו גם את הבצל, הניחו על נייר אפיה, זלפו מעל הירקות (האלה או אלו שאתם בחרתם) את שמן הזית ופזרו מעליהם את המלח גס והכניסו לתנור לאפיה למשך כחצי שעה לערך – עד שהירקות מתרככים מעט אבל שלא יהיו כבר רכים מדי. צבעם אמור להיות זהוב פחות או יותר.
בזמן שהירקות בתנור, הכינו את הבצק הפריך:
בקערת מיקסר עם וו גיטרה, או בקערה רחבה בלישה ידנית, הניחו את הקמח, המלח הדק והחמאה המומסת והפעילו את המיקסר בפולסים קצרים למשך כ-2 דקות עד קבלת פירורים אחידים אך דביקים, ודאו כי לא נותרת בקערה קמח בתצורתו הקמחית אלא שכולו הופך פירורים דביקים כתוצאה ממגע עם החמאה.
לאחר שהקמח והחמאה הופכים פירורים דביקים, הוסיפו את הביצה והמשיכו לערבב / לערבל עד לקבלת בצק אחיד, רך ונח למגע שאין בו פירורים יותר.
הוציאו את וו הגיטרה מהמיקסר והעבירו את הבצק אל משטח עבודה נח. עבדו את הבצק ידנית במשך כמה שניות רק כדי לוודא שכולו אכן התאחד לכדי כדור בצק. עטפו את הבצק בניילון והניחו במקרר – למנוחה של כחצי שעה עד שעה.
בזמן שהבצק נח במקרר, הוציאו את הבטטות והבצל שכבר אמורים להיות יותר רכים, מהתנור, והעבירו אותם להצטנן מחוץ לתנור (בטמפרטורת החדר).
שמנו מעט את תבנית הפאי / קיש העגולה בכף שמן זית או חמאה או שמן צמחי (אפשר להעזר בנייר סופג למריחה).
כעבור חצי שעה שהבצק הפריך שהה במקרר, הוציאו אותו, קמחו מעט הן את הקמח, הן את המערוך והן נייר אפיה שעליה מיד תרדדו את הבצק, והניחו את כדור הבצק המשוטח בין שני ניירות אפיה ובעזרת מערוך, שטחו אותו עד שיהיה מצד אחד שטוח באופן אחיד וגם יהיה פחות או יותר בגודל של תבנית הפאי כולל דפנות התבנית.
הסירו במהירות ובנחישות את נייר האפיה העליון ובתנועה מהירה אך בטוחה ויציבה, הפכו את הבצק המרודד כך שיהיה עם הפנים לתחתית תבנית הפאי וכך תוכלו לשלוף בקלות את נייר האפיה השני לפני השלב הבא.
במידה והבצק נקרע מעט או שלא מכסה את כל שטח תבנית הפאי – אל דאגה, הבצק הזה נח וקל לעבודה ותוכלו לקחת ממנו חלקים ו״להדביק״ במקומות החסרים ממש כמו פלסטלינה.
וודאו כי בסוף התהליך, תיווצר שכבה אחידה של בצק על כל התבנית כולל בשוליים. בעזרת מזלג, עשו כמה חורים במקומות שונים בבצק.
הכניסו את התבנית ובה בצק הקיש לתנור לרבע שעה בחום של 180 מעלות עד שהבצק יתחיל לקבל גוונים מאד בהירים של צבע זהוב, פעולה המכונה ״אפיה עיוורת״. הוציאו את הבצק המעט אפוי להצטנן בטמפרטורת החדר כעשר דקות.
בשלב ההכנה האחרון, נאחד בין כל יתר המרכיבים שלא השתמשנו בהם עדיין בתוך קערה רחבה אליה תמזגו בזה אחר זה את השמנת לבישול והביצים הטרופות ולאחר מכן, הוסיפו לקערה את השום הקצוץ, את הפלפל השחור, את הבצל הירוק ותקבלו בלילה לקיש.
בתבנית ובה הקלתית שהצטננה בינתיים, פזרו בצורה אחידה את קוביות הבטטה והבצל ומעל לשכבה הזו, שפכו את התערובת הנוזלית מהקערה. מעל השכבה הנוזלית, הניחו בצורה אחידה כ-8 עיגולים דקים של גבינת עזים והכניסו את התבנית לתנור לכחצי שעה בחום של 180 מעלות (לא טורבו אלא אפיה רגילה בחימום עליון ותחתון). רק את 5 הדקות האחרונות של האפיה – הפעילו את פעולת הטורבו בתנור (פעולה זו מעניקה לקיש את הצבע הזהוב העליון ונותנת בוסט סופי לאפיה).
הקיש מוכן כשתרגישו שדקירה עם מזלג באיזור הבלילה תתקל במרקם מעט צמיגי (כתוצאה מהתייצבות הביצים והשמנת).
הוציאו את הקיש להצטנן מחוץ לתנור במשך כ-10 דקות.
המלצה חמה: להגיש את הקיש רק שעה לאחר הכנתו בטמפרטורת החדר.
מומלץ להגיש עם סלט ירוק רענן או סלט עשבי תיבול, חמוציות, מלח גס ושבבי שקדים מולבנים קלויים.
אם הכנתם את קיש הבטטה המושלם הזה, אל תשכחו לצלם, להעלות לרשת החברתית האהובה עליכם ולתייג אותי שאראה ואוכל לפרגן לכם בחזרה.
בתיאבון
דביר
לפוסט הזה יש 27 תגובות
אשמח לקבל מידע
היי סמדר. בשמחה אבל תצטרכי להיות יותר ספציפית (:
איך אוכל לעזור?
דביר
היי, קודם כל ארצה לציין שהאתר הזה מצוין ותודה רבה על הפעלתו והעשרתו בתכנים מעניינים…
מקווה שכך גם ימשך.
ורציתי לשאול,
אפשר להחליף את גבינת העיזים בגבינה אחרת? אני ממש לא אוהבת את הטעם.
היי דניאלה. המון תודה על המחמאות. אפשר להחליף את גבינת העזים בגבינות על בסיס בקר, לא חייב עיזים ואפשר גם להשתנש בקשקבל כבשים
היי, רציתי לשאול אם אפשר להחליף את גבינת העיזים בגבינה אחרת… אני לא אוהבת את הטעם של גבינת העיזים.
מה גודל התבנית?
היי יונתן. אני השתמשתי בתבנית לפאי בקוטר 26 ס״מ אבל לא יקרה שום דבר אם תשתמש בקוטר מעט יותר קטן או מעט יותר גדול בסנטימטר אחד או שניים
היי אפשר להמיר את החמאה בשמן?
היי עינת, שמן רגיל לא יעשה פה את העבודה במקום החמאה. אפשר להשתמש או בשמן קוקוס או בנוטרינה שהיא סוג של מרגינה מבוססת קוקוס
היי דביר, כמה גבינה לבנה צריך לבצק הפריך? לא מוצאת במתכון…
היי קרן. מדובר ב-3 כפות גבינה לבנה. חידדתי את זה עוד יותר במתכון בעקבות המשוב שלך
היי דביר, אפשר להקפיא את הקיש?
היי. בעקרון זה אפשרי, לא יותר משבוע. הפשרה על השיש כשעה ואז לתנור ל-175 מעלות לעשר דקות או טיפה יותר
אפשר שמנת להקצפה במקום לבישול?
היי. מדובר בשני מוצרים שונים. שמנת להקצפה היא מומתקת מאד וכשמה כן היא – מיועדת להקצפה לקצפת קינוחים ולא לבישול.
יצא טעים מאד תודה!! וגם נראית מעולה, קיבלה הרבה מחמאות
הוספתי לבצק עוד ביצה כי הוא התפורר מידי ויצא טוב
מצוין!! פעם הבאה אשמח גם לתמונה. כל הכבוד!
אפשר להחליף את הבטטה בירק אחר?
כל ירק אחר שאת אוהבת ושעבר את הטיפול המקדים שהוא זקוק לו
היי דביר,
שאלה- למה אתה משתמש בבצק בחמאה מומסת ולא חמאה קרה? האם בכל מתכוני הפאי עדיף להכין בצק פריך כך?
תודה מראש, ואחלה אתר:)
אישית אני אוהב להקפיא את הבצק לפני האפיה אבל זו לא תהיה טעות להשתמש בחמאה קרה
היי, האם ואיך ניתן להפוך את המתכון גם לפרווה לאנשים שרגישים גם לגלוטן וגם ללקטוז?
היי. שוק התחליפים כיום הוא אדיר. אני לא מתמחה בו אבל יש החל מנטורינה ומחמאה שמחליפים חמאה ועד משקאות סויה נהדרים שמחליפים חלב ועוד ועוד
היי דביר,
משום מה הגבינה הלבנה שאמורה להיות בבצק לא רשומה במתכון וחבל כי זה גם ממש משפר את הבצק וגם עכשיו הכנתי בלי (כבר הכנתי פעם עם הגבינה ויצא מהמם) והבצק יצא פירורי ככה שזה חסר.. אם אפשר לתקן את המתכון שלא אשכח פעם הבאה וכולם יהנו מהבצק המושלם 🙏🏽
אני על זה. תודה
היי דביר, תודה על המתכון. בתגובות אני רואה שכתבת על גבינה לבנה. זה לא מופיע במתכון. לאן מוסיפים?
למלית עצמה של הקיש