קיש בטטה ללא גלוטן - בלוג Wheat Out - עולם שלם ללא גלוטן דביר בר

קיש בטטה ללא גלוטן

אל תפחדו מלהכין בצק פריך ללא גלוטן. מתכון נהדר (גם) לשבועות: קיש בטטה ללא גלוטן

לאנשים שלא מנוסים מאד באפיה ללא גלוטן נדמה לפעמים שבצק פריך ללא גלוטן הוא קצת משימה בלתי אפשרית. ההיפך הוא הנכון. מאחר והקמחים ללא הגלוטן עשירים בעמילנים – עם קצת מים ומיומנות, ותצליחו גם אתם להגיע לבצק פריך נהדר ללא גלוטן. המתכון הזה עבור קיש בטטה טעים – הוא דוגמא מעולה לכך.

קיש הבטטה והגבינות הזה (גבינה לבנה וגבינת עזים) הוא קלאסי לארוחת שבועות אבל אני מוצא את עצמי מכין אותו גם סתם כך והוא נהדר כשמתארחים ורוצים להביא משהו קל וכייפי שנראה שטרחו המון כדי להכין אותו אגבל גם כאן – ההיפך הוא הנכון. את קיש הבטטה והגבינות הזה ייקח לכם להכין כ-20 דקות נטו ועוד כ-50 דקות של המתנה בזמן שהקיש בתנור.

אבל למה להקדים את המאוחר. קדימה לקנות את המצרכים לקיש הבטטה.

אבל רגע לפני מילה נוספת: את מרבית המרכיבים בקיש הבטטה אפשר להחליף במרכיבים אחרים שאוהבים בעלי מרקמים והתנהגות דומה, אז אל תגבילו אתכם למצרכים הספציפים הבאים ותרשו לעצמכם ״לשחק״ עם המרכיבים שאתם אוהבים. 

קיש בטטה ללא גלוטן
צילום: נמרוד סונדרס

שנתחיל?

המצרכים לתבנית פאי עגולה שטוחה בקוטר 26 ס״מ (לא יקרה כלום אם יש לכם תכנית בקוטר של סנטימטר אחד פחות או יותר).

המצרכים לקלתית הבצק הפריך:

210 גרם (כוס וחצי) קמח רב תכליתי ללא גלוטן.

50 גרם חמאה מומסת (כ-3 כפות).

3 כפות גבינה לבנה.

6 גרם (כפית) מלח.

כפית אבקת אפיה ללא גלוטן.

המצרכים עבור המלית:

בצל אחד גדול חתוך לקוביות גסות של כ-2 ס״מ. 

90 גרם (חצי גליל) של גבינת עזים.

2 שיני שום קלופות וקצוצות דק.

4-5 גבעולים של בצל ירוק קצוצים לטבעות דקות

250 מ״ל (מיכל אחד) של שמנת לבישול.

2 ביצים.

6 גרם (כפית אחת) מלח (עבור מלית הקיש).

כף מלח גס (עבור שלב מקדים של אפיית הבטטה)

חצי כפית פלפל שחור.

1 בטטה ענקית, קלופה וחתוכה לקוביות בגודל 1-2 ס״מ (גסות יחסית)

1 כף שמן זית.

 

 

צילום: דביר בר​

אופן ההכנה:

חממו תנור ל-180 מעלות על פעולת טורבו. את הבטטה, שאותה קלפנו וחתכנו לקוביות של 1-2 ס״מ (קוביות גסות יחסית) כמו גם את הבצל שלנו. את קוביות הירקות נניח על נייר אפיה משומן, נמרח אותן במעט שמן זית ומלח גס ונכניס לתנור לאפיה למשך 10-15 דקןת – עד שהירקות מתרככים מעט אבל שלא יהיו כבר רכים או  ש׳יתפסו׳ צבע.

בזמן שהירקות בתנור, נכין את הבצק הפריך שלנו:

בקערת מיקסר עם וו לישה הניחו את הקמח, המלח הדק, אבקת האפיה, הגבינה הלבנה והחמאה המומסת והפעילו את המיקסר בפולסים קצרים למשך כ-2 דקות עד קבלת פירורים אחידים אך דביקים.

הוציאו את וו הלישה נוציא ובעזרת היד, אחדו את הפירורים שבקערת המיקסר לכדי כדור בצק אחיד אותו נעביר לניילון נצמד ומשם למקרר – למנוחה של כרבע שעה.

בזמן שהבצק במקרר, הוציאו את הבטטות והבצל שכבר אמורים להיות רק מעט יותר רכים, מהתנור, ונעביר אותן להצטנן מחוץ לתנור (בטמפרטורת החדר).

שמנו מעט את תבנית הפאי העגולה בבשמן זית או חמאה או שמן צמחי (אפשר להעזר בנייר סופג למריחה).

כעבור רבע שעה שהבצק שהה במקרר, הוציאו אותו, קמחו מעט והניחו אותו בין שני ניירות אפיה מעט מקומחים ובעזרת מערוך, שטחו אותו עד שיהיה מצד אחד שטוח באופן אחיד וגם יהיה פחות או יותר בגודל של תבנית הפאי.

הסירו את נייר האפיה העליון ובתנועה מהירה אך בטוחה ויציבה, הפכו את הבצק המרודד כך שיהיה עם הפנים לתחתית תבנית הפאי וכך תוכלו לשלוף בקלות את נייר האפיה השני לפני השלב הבא. 

במידה והבצק מעט נקרע או שלא מכסה את כל שטח תבנית הפאי – אל דאגה, הבצק הזה נח וקל לעבודה ותוכלו לקחת ממנו חלקים ולהדביק במקומות החסרים ממש כמו פלסטלינה.

וודאו כי בסוף התהליך, תיווצר שכבה אחידה של בצק על כל התבנית כולל בשוליים. בעזרת מזלג, עשו כמה חורים במקומות שונים בבצק והכניסו את התבנית לתנור ל-10 דקות בלבד בחום של 180 מעלות.

בשלב הזה אני ממליץ לאלתר ׳משקולת׳ לא כבדה מדי על מרכז הקלתית על מנת שזו לא תתרומם אלא רק תאפה מעט. אני משתמש במערום של שעועית לבנה.

כעבור 10 דקות, הוציאו את הקלתית מהתנור והניחו לה להצטנן.

בשלב ההכנה האחרון, נאחד בין כל ייתר המרכיבים בזמן שכולם בטמפרטורת החדר.

לקערה, מזגו את השמנת לבישול, השום, את הפלפל השחור, את הבצל הירוק, ואת הביצים וטרפו הכל יחד לכדי בלילה.

בתבנית ובה הקלתית, פזרו בצורה אחידה את קוביות הבטטה והבצל ומעל לשכבה הזו, שפכו את התערובת הנוזלית מהקערה. מעל השכבה הנוזלית, הניחו בצורה אחידה כ-8 עיגולים דקים של גבינת עזים והכניסו את התבנית לתנור לכ-40-45 דקות בחום של 190-200 מעלות עד קבלת צבע זהוב אבל לא חום. הקיש מוכן כשתרגישו שדקירה עם מזלג באיזור הבלילה תתקל במרקם מעט צמיגי (כתוצאה מהתייצבות הביצים והשמנת).

את הקיש יש לצנן מחוץ לתנור כ-10 דקות לפני הגשתו.

מומלץ להגיש עם סלט ירוק רענן או סלט עשבי תיבול, חמוציות, מלח גס ושבבי שקדים מולבנים קלויים.

אם הכנתם את קיש הבטטה המושלם הזה, אל תשכחו לצלם, להעלות לרשת החברתית האהובה עליכם ולתייג אותי שאראה ואוכל לפרגן לכם בחזרה.

בתיאבון

דביר

צילום: דביר בר
צילום: נמרוד סונדרס

יש לי הרגשה שתרצו לקרוא גם את הפוסטים האלה

סלט חם קר. צילום: דביר בר
דביר מבשל

סלט חם קר (טבעוני)

צליאקים רבים מחפשים רעיונות למנות טעימות, מזינות, בריאות ומלאות חלבון אז תכירו: סלט חם קר שלא תאמינו כמה הוא טעים ועונה על כל הבקשות

קרא עוד »

לפוסט הזה יש 13 תגובות

  1. אשמח לקבל מידע

    1. דביר בר

      היי סמדר. בשמחה אבל תצטרכי להיות יותר ספציפית (:
      איך אוכל לעזור?
      דביר

  2. היי, קודם כל ארצה לציין שהאתר הזה מצוין ותודה רבה על הפעלתו והעשרתו בתכנים מעניינים…
    מקווה שכך גם ימשך.
    ורציתי לשאול,
    אפשר להחליף את גבינת העיזים בגבינה אחרת? אני ממש לא אוהבת את הטעם.

    1. דביר בר

      היי דניאלה. המון תודה על המחמאות. אפשר להחליף את גבינת העזים בגבינות על בסיס בקר, לא חייב עיזים ואפשר גם להשתנש בקשקבל כבשים

  3. היי, רציתי לשאול אם אפשר להחליף את גבינת העיזים בגבינה אחרת… אני לא אוהבת את הטעם של גבינת העיזים.

    1. דביר בר

      היי יונתן. אני השתמשתי בתבנית לפאי בקוטר 26 ס״מ אבל לא יקרה שום דבר אם תשתמש בקוטר מעט יותר קטן או מעט יותר גדול בסנטימטר אחד או שניים

  4. היי אפשר להמיר את החמאה בשמן?

    1. דביר בר

      היי עינת, שמן רגיל לא יעשה פה את העבודה במקום החמאה. אפשר להשתמש או בשמן קוקוס או בנוטרינה שהיא סוג של מרגינה מבוססת קוקוס

  5. היי דביר, כמה גבינה לבנה צריך לבצק הפריך? לא מוצאת במתכון…

    1. דביר בר

      היי קרן. מדובר ב-3 כפות גבינה לבנה. חידדתי את זה עוד יותר במתכון בעקבות המשוב שלך

  6. היי דביר, אפשר להקפיא את הקיש?

    1. דביר בר

      היי. בעקרון זה אפשרי, לא יותר משבוע. הפשרה על השיש כשעה ואז לתנור ל-175 מעלות לעשר דקות או טיפה יותר

כתיבת תגובה

סגירת תפריט

לקבלת עדכונים ללא גלוטן במייל

דילוג לתוכן