פיתה ללא גלוטן - מתכון מושלם להכנת המאפה הכי ישראלי שיש

פיתה ללא גלוטן

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
שיתוף ב print

פיתה ללא גלוטן היא כבר מזמן לא משימה מורכבת. דביר בר עם מתכון מושלם - שלב אחר שלב

לאנשים שלא מתורגלים באפיה, זה נראה לפעמים כאילו מאפים כמו פיתה או חלה ללא גלוטן, מסובכים מאד להכנה. ובכן, התשובה היא לא. אחרי הפעם הראשונה שתכינו פיתה ללא גלוטן, אין דרך חזרה ואתם תמצאו את עצמכם מכינים אותן פעם אחר פעם מרוב שהן טעימות, קלות להכנה וכמובן, ניתן למלא אותן בכל טוב.

לפני שנתחיל רק אגיד שלוש הערות חשובות: את הפיתות האלה אפיתי בתנור ביתי רגיל ולכן זמני האפיה מתייחסים לתנורים.

ההערה הראשונה: ישנם לעיתים הבדלים קלים בין תנור לתנור מבחינת עוצמות החום אבל בגדול אלו הם זמני האפיה.

ההערה השניה: בהחלט ניתן להכין את הפיתות על מחבת או במכשירים ייעודיים להכנת פיתות כמו אופה פיתות או סיר חשמלי וכו׳ אולם מאחר וישנם דגמים רבים ועוצמות חום שונות, ההמלצה שלי היא או לבדוק עם מישהו שהכין פיתות במכשיר שרכשתם כמה זמן בממוצע יש לאפות במכשיר שרכשתם או הכי פשוט: לבצע ניסוי עם פיתה ראשונה ולראות כמה זמן לוקח למכשיר שלכם להכין את הפיתה.

ההערה השלישית והחשובה ביותר: פיזור החום בתנור אינו תמיד זהה ובמקביל, לא כל בצק הפיתות שתכינו זהים במידת העובי ובצורתן ולכן יתכנו מצבים שבהם רק פיתה אחת תתנפח ותקבל ״כיס״ בזמן האפיה בעוד שחברותיה לא יקבלו כיס. זה בסדר גמור. אם תחכו עד שכל הפיתות יתפחו ויקבלו כיס, אתם עלולים לשרוף את הפיתות שיאפו יותר מדי ויהיו קשות לאכילה. נקודת המוצא שלי היא שכל הפיתות שלכם יקבלו מידת חום שווה ולכן אם אחת מהן התנפחה וקיבלה כיס, זה אומר שגם השאר נאפו מספיק וכדי ליצור את הכיס, תצטרכו פשוט לבצע אותו אחרי שהפיתות יצטננו מעט בעזרת סכין.

אפשר גם להוציא את הפיתה שקיבלה כיס מהתנור ולתת לשאר הפיתות עוד חצי דקה בתנור אך שוב, להקפיד ולא לאפות אותן יתר על המידה, אין מבאס מפיתה קשה.

אז שנתחיל במתכון?

כך אופים פיתות בתנור. צילום: דביר בר
כך אופים פיתות בתנור. צילום: דביר בר

המצרכים עבור 12 פיתות ללא גלוטן (תלוי כמובן בגודל שתחליטו להכין):

500 גרם קמח רב תכליתי ללא גלוטן (אני השתמשתי הפעם בתערובת של Barili אבל זה יעבוד גם עם מולנו ירוק או כחול, תערובת של דגש רב תכליתית וגם עם התערובת של green שופרסל)

50 גרם קורנפלור או קמח תפוחי אדמה או קמח אחר לקימוח משטח העבודה ברידוד הפיתות.

400 מ״ל מים פושרים.

כף שמרים יבשים (או 3 כפות שמרים טריים).

כפית וחצי מלח שולחן.

3 כפות שמן זית (אפשר גם שמן צמחי אחר).

2 כפות סילאן.

כדורי בצק ללא גלטן. צילום: דביר בר
כדורי בצק ללא גלטן. צילום: דביר בר

הוראות ההכנה:

בקערת מיקסר עם וו גיטרה, הניחו את המים והשמרים והפעילו את המיקסר על מהירות נמוכה במטרה שהשמרים יטמעו במים ויתמוססו לתוכם, משך פעולה זו כדקה ובסופה אתם רוצים לוודא כי לא נותרו שמרים על דפנות המיקסר. המים יקבלו את צבע השמרים.

לשאלתכם האם אפשר להכין את הבצק גם בקערה? בהחלט ובלבד שיש לכם כישורי לישה טובים ולישה של רבע שעה אינטנסיבית לא מעייפת אתכם.

למים עם השמרים המומסים הוסיפו את הקמח הרב תכליתי ולאחריו, הוסיפו את המלח. הפעילו את המיקסר הפעם על מהירות בינונית למשך דקה עד שכל הקמח והמלח יתערבבו עם המים והשמרים. 

כעבור דקה, הוסיפו את הסילאן ואת השמן והפעילו את המיקסר לעוד כדקה כך שכל המרכיבים יתערבבו היטב. 

חשוב: כעבור דקה, הפסיקו את פעולת המיקסר, הרימו את וו הגיטרה ובעזרת מרית סיליקון, תרימו את הבצק הדבוק לתחתית קערת המיקרסר ושחררו את זה התקוע בין חלקי וו הגיטרה וודאו כי השמן מגיע לכל חלקי הבצק ונסו לאחד אותו כמיטב יכולתכם. 

בשלב הזה הפעילו שוב את המיקסר על מהירות בינונית למשך 5 דקות נוספות עד שהבצק יהפוך לאחיד.

הבצק יהיה די דביק. אל תפחדו ואל תרתעו מכך, בצק ללא גלוטן יהיה הרבה פעמים דביק בשלב הזה של הכנת מאפים.

כעבור 5 דקות של לישת הבצק במיקסר, הוציאו את הבצק האחיד לקערה, כסו אותה במגבת לחה והניחו את הקערה במקום נעים להתפחה בת 50 דקות.

כעשרים דקות לפני סיום ההתפחה, הפעילו את התנור לחום של 250 מעלות (החום המירבי בתנור ביתי ממוצע) והניחו בתחתיתו קערה חסינה לחום מלאה במים פושרים. קערה המים תשאר בתנור במשך זמן האפיה ותעניק לחות נוספת בזמן אפיית פיתה ללא גלוטן.

כשהבצק סיים את ההתפחה והגדיל ב50 אחוזים את נפחו, הרטיבו את הידיים וצרו מהבצק 12 כדורים (משקלם הממוצע יהיה 80 גרם שדומה בקוטרו לכדור גולף).

על משטח מקומח היטב, עם דגש על היטב, בקורנפלור או קמח תפוחי אדמה, רדדו בעזרת מערוך כל כדור בצק לכדי צורת פיתה עגולה.

שלושה טיפים חשובים: אל תרדדו יותר מדי את הבצק אלא תשאירו לו עובי, על מנת שהפיתה תהיה בשרנית יותר במידה ואתם אוהבים אותה כך. טיפ נוסף: אפשר לקמח את הבצק בידיים וגם לרדד את הבצק בידיים לכדי צורת של פיתה, זה מאד קל ולא צריך לחשוש. וטיפ שלישי ואחרון: חשוב להקפיד ששולי בצק הפיתה יהיו מעט יותר עבים בטיפונת ממרכז הבצק, זה החלק שאותו למעשה תחתכו עם סכין על מנת ליצור את כיס הפיתה וחשוב שהקצה לא יהיה דק מדי, דבר שיקשה על יצירת הכיס.

כיס פיתה מושלם. צילום: דביר בר
כיס פיתה מושלם. צילום: דביר בר
פיתות ללא גלוטן. צילם: דביר בר

את הבצק המרודד לכדי פיתה, הניחו על נייר אפיה שמונח על מגש אפיה. במגש ממוצע, תצליחו להניח עד 4 פיתות בכל פעם. אל דאגה, אפיית פיתה ללא גלוטן היא דבר מהיר מאד. מוכנים?

את מגש הפיתות הראשון הכניסו לתנור ותספרו על השעון בדיוק 10 דקות עד שתראו שהפיתה עולה ונוצרת בתוכה כיס אוויר. זה בדיוק הרגע להוציא אותן מהתנור בעזרת מרית אל תוך מגבת לחה שם תשמרו את כל הפיתות עד שיצטננו.

כשתוציאו את מגש הפיתות הראשון, תוכלו להכניס את מגש הפיתות השני לתנור ל-10 דקות גם כן וכך גם עם המגש השלישי. בסוף התהליך יהיו לכם 12 פיתות ללא גלוטן טריות, טעימות ומושלמות.

כשהפיתה הצטננה מעט, ובעזרת סכין, צרו פתח בקצה אחד של הפיתה, פתחו אותו בעדינות ומלאו את הפיתה בכל טוב של סלטים וכדורי פלאפל טריים שטיגנתם בבית.

ניתן לשמור את הפיתות בשקית אטומה ליממה ולהקפיא אותן. לשימוש חוזר: חצי דקה או דקה במיקרו יעשו לה פלאים (תלוי בעוצמת המיקרו).

בתיאבון!

הכנתם פיתה ללא גלוטן מהמתכון הזה? צלמו ושלחו לי לאינסטגרם או לפייסבוק על מנת שאוכל לראות, לתייג אתכם ולפרגן בחזרה!

 

פיתה עגולה בהכנה ביתית. צילום: דביר בר
פיתה עגולה בהכנה ביתית. צילום: דביר בר

יש לי הרגשה שתרצו לקרוא גם את הפוסטים האלה

לפוסט הזה יש 36 תגובות

    1. דביר בר

      תודה רבה <3

  1. האם חייב סילאן? מה לנמנעים מסוכר?

    1. דביר בר

      היי זמר. סילאן איכותי אינו מכיל סוכר, הוא מופק מתמרים ואין בו תוספת סוכר לבן.
      המתיקות בצורת סוכר או סילאן או דבש הם חיוניים לבצקים המכילים שמרים מאחר והם אלו שמגע שלהם עם השמרים גורמים לעבודת השמרים והתפיחה

  2. יצא לי מהמםםםם תודההההה!!!!!

    1. דביר בר

      איזה כיף! אשמח לתמונות

  3. אפשר להכין עם קמח מולינו כחול?

    1. דביר בר

      היי נועה, בהחלט

  4. יש תחליף לשמרים ?

    1. דביר בר

      היי. לצערי לא שאני מכיר

  5. היי דביר, אתמול הכנתי את הפיתות (פעם ראשונה שאני מכינה פיתות). והן יצאו מ ו ש ל מ ו ת. השתמשתי בקמח קפוטו, ובדיעבד הייתי צריכה להכפיל כמויות (אפשר?) כי הן חוסלו!
    תודה, תודה!
    אוהבת את המתכונים שלך ובעיקר את ההסברים היסודיים והנהירים.
    שוב תודה רבה 💛

    1. דביר בר

      היי אבישג. תודה רבה רבה. איזה כיף לקרוא

  6. על כמה מעלות להפעיל את התנור באפיית הפיתות? תודה

    1. דביר בר

      היי דיקלה. הפרט הזה מופיע מתחת לחלק של הוראות ההכנה. 250 מעלות. מציע לקרוא היטב את הפסקה הזו כי היא מכילה עצות וטיפים נוספים

  7. הי, עשיתי את הפיתות בדיוק כמו במתכון אבל הם יוצאות לי קצת דביקיות בפנים וכשאני פותח אותם קשה לפתוח ולפעמים נקרע, יש איזה שהוא פיתרון?

    1. דביר בר

      היי. עם איזה קמח את/ה מכינים את הפיתות? מציע לקרוא שוב את ההוראות. אין סיבה שכך יקרה

  8. עם קמח מולינו וקמח תמי ביחד

    1. דביר בר

      דבר ראשון: אני מציע להצמד בכל מתכון עם קמח רב תכליתי אחד בלבד. ערבוב בין קמחים לא מועיל לשום דבר. אני מציע לעבור שוב על הוראות ההכנה ולהצמד אליהם
      אין סיבה שהמתכון לא יצליח. הוא נוסה בהצלחה על ידי גולשים רבים ואני משוכנע שקריאה נוספת של כל המתכון ושלביו ועבודה לפיהם – תביא לתוצאה המיוחלת

  9. עשיתי את הבצק עם קמח כרגיל, והתערובת יצאה ממש נוזלית! וזה למרות שעברתי שלב אחרי שלב אחרי ההסבר המפורט והמעניין שלך.. מה יכול להיות?

    1. דביר בר

      היי שירה. עשית עם הקמח ללחם של כרגיל או עם הרב תכליתי שלהם? יכול להיות הבדל משמעותי ביניהם. בכל מקרה, אני חושב שגם עם בריאלי, מולינו כחול וירוק, דגש רב תכליתי וגרין של שופרסל תקבלי תוצאה טובה

  10. הי, דביר.
    הכנתי אתמול את הפיתו עם קמח מולינו הכחול. יצא מדהים!!!
    הבת שלי הצליאקית יכלה להנות מפיתה פלאפל כמו כולם.
    הפיתות יצאו עם כיס יפה שאפשר למלאות בו.
    ההכנה קלה והתוצאה טעימה במיוחד.
    תודה על המתכונים המעולים שלך!

    1. דביר בר

      איזה כיף לקרוא!! תודה רבה

  11. הכנתי את הפיתות וחלקן יצאו קצת קשות ולא התנפחו מהי הסיבה????

    1. דביר בר

      היי חיים. לא כל פיתה אמורה להתנפח. אם הן יצאו קשות אז או שהשתמשת בקמח לא מתאים או שהשארת אותם יותר מדי זמן בתנור (אולי מתוך תקווה שיתנפחו)
      מספיק שפיתה אחת מתנפחת כדי להבין שהכל קרה כמו שצריך לקרות וחלק מהכיסים יצטרכו להפתח בעזרת סכין בקלות

  12. היי אשמח לדעת לאיזה מצב לכוון את התנור ? שני פסים / עם טורבו או בלי?
    והאם ניתן לקמח פשוט את המשטח בעוד קמח מולינו?

    1. דביר בר

      היי בר. אפשר לקמח בעוד קמח מולינו. לגבי האפיה, 2 פסים ועל העוצמה המירבית של התנור

  13. האם מומלץ לחמם אבן פיצה בתנור למשך כעשרים דקות עד חצי שעה ב-250 מעלות לפני הכנסת הפיתות ואז להניח את הפיתות לאפייה עליה (בתיווך קמח תירס למניעת הידבקות)?

    1. דביר בר

      היי גל. לרוב לא נהוג להכין פיתות לא אבן פיצה

  14. Hii, thank you for the recipe! I want to try it but where I live we don´t have silan, what should I use instead? maybe an egg?
    Thank you!!

    1. דביר בר

      היי אביגיל. את הסילאן אפשר להמיר פשוט בסוכר
      בהצלחה
      דביר

  15. הפיתות יצאו נהדרות! כ"כ כיף! כבר 3 שנים לא אכלתי פיתה… (לא אהבתי את הקנויות). הן תפסו נפח כך שהן גם יפהפיות וגם טעימות!
    תודה על ההסברים המפורטים והמתכונים הנהדרים! ותודה על שלימדת אותי לא לפחד משמרים…

    1. דביר בר

      איזה כיף לקרוא!!! תודה ששיתפת, אשמח לתמונות
      דביר

  16. שלום דביר אני גרה בנויורק באיזה קמח שקיים פה אתה ממליץ להישתמש ,

    1. דביר בר

      היי לאה, אפשר לנסות עם קמחים רב תכליתיים ללא גלוטן (all purpose) ולבדוק מה מתאים ועובד. אפשר לנסות גם את קמח קאפוטו בגרסה ללא גלוטן שנמכר באמזון
      דביר

  17. היי דביר.האם אפשרי לדעתך להכין את הפיתות על סאג' בחוץ…?

    1. דביר בר

      היי תמר. לא ניסיתי אבל יתכן שכן

כתיבת תגובה

סגירת תפריט
דילוג לתוכן