העולם נחלק לשניים: חובבי פיצה ללא גלוטן עבה, וחובבי פיצה ללא גלוטן דקה וקריספית. הפוסט הזה מוקדש לחובבי הקריספיות
בשנים האחרונות, לצד העובדה שיותר ויותר מסעדות ופיצריות מגישות פיצה ללא גלוטן, שלעיתים מבוססת קמח טפיוקה, לעיתים מקמח תירס, בעובי כזה או אחר – להכין פיצה ללא גלוטן בבית, הפך להיות יותר ויותר קל. כמה קל? בדיוק בזה עוסק הפוסט הזה.
אבל רגע לפני שתמשיכו, עליכם לשאול את עצמכם: האם אתם אוהבים את הפיצה שלכם עבה ובשרנית או שאולי דקה וקריספית? אם תשאלו אותי, אז זה נורא תלוי מצב רוח. ישנם ימים שבהם בא לי פיצה ״מנחמת״, עבה ובצקית ויש ימים, כמו בתקופה האחרונה, שאני דווקא בעניין של פיצות דקות וקריספיות, כאלה שבכל ביס תשמעו את הקראנצ׳. אז הפעם החלטתי ללמד אתכם כיצד להכין את הפיצה הכי קריספית שיש!
המצרכים להכנת 2 פיצות אישיות (קוטר 30 ס״מ כל אחת – אישית קטנה):
140 גרם קמח אורז (כוס מידה)
70 גרם קמח או עמילן טפיוקה (אפשר גם עמילן תירס) ועוד 3 כפות לקימוח משטח רידוד הבצק בשלב השני.
- אפשרי במקום קמח האורז וקמח הטפיוקה להשתמש בכוס וחצי (210 גרם) של קמח רב תכליתי למאפים.
250 גרם פתיתי גבינת מוצרלה.
4 כפות שמן זית.
כפית דבש (לא חובה)
חצי כוס מים פושרים (ועוד 4 כפות).
חצי כפית מלח.
חצי כוס רוטב עגבניות מ-100 אחוז עגבניות טריות או מחית עגבניות.
תוספות על הפיצה לפי הטעם: אני בחרתי בחצאי זיתים ירוקים, טבעות בצל וחצאי פרוסות עגבניה דקות ופרוסות משן שום אחת.
תיבול לפיצה גם הוא לפי הטעם: אני אוהב להניח על הפיצה (אחרי שהיא יוצאת מהתנור) עלי בזיליקום, אורגנו וצ׳ילי (יש לבדוק על התבלינים כי הם של יצרן שמתחייב ללא גלוטן או שנטחנים בסביבה נטולת גלוטן).
רגע לפני השלב הבא, חממו תנור לטמפרטורה של 250 מעלות. אם יש לכם אבן שמוט או כל משטח פיצה אחר לתנור, זה הזמן להכניס אותו ולחמם אותו בתנור. אין לכם משטח פיצה? אין בעיה! קחו תבנית רגילה לתנור, הפכו אותה (כן, כן) והכניסו אותה לתנור כשהיא הפוכה. המשטח הלוהט, ידמה לנו בהמשך פעולה של אבן פיצה בתנור.
שנתחיל? אם בעבר הייתי ממהר להכניס את מרכיבי בצק הפיצה למיקסר שלי, אז הפעם, אני ממליץ בחום לוותר עליו. זה לא שאי אפשר להכין איתו, ודאי שאפשר, אבל מדובר במתכון קל להכנה ידנית שגם יחסוך לכם את ניקוי המיקסר לאחר מכן (דבר חשוב בפני עצמו).
בקערה קטנה, נניח חצי כוס מים (ללא הכפות הנוספות) יחד את הדבש. נערבב היטב שהדבש יטמע היטב במים ולא ישאר כמחית.
בעקרה גדולה אחרת, הנוחה ללישה ידנית, נניח את הקמחים והמלח ונערבב את הכל יחד בעזרת כף.
נצרף את תערובת המים והדבש אל תערובת הקמחים והמלח ונוסיף את שמן זית. נשמן מעט את היד בשמן זית (בכף הרביעית) ונתחיל ללוש את הבצק.
הערה חשובה: בשלבים הראשונים הבצק שתקבלו יהיה פירורי ותחשבו שחסרים בו נוזלים. זה לא נכון. ככל שתמשיכו לעבד את הבצק, כך הוא יתגבש לכם לכדי כדור בצק אחיד. אם הוא פירורי מדי, הוסיפו בעדינות בכל פעם כף אחת של מים והמשיכו לעבד.
בשלב זה, נכין את התוספות לפיצה ונשטוף, נקצוץ, נחתוך את התוספות כמו שאנחנו אוהבים אותם על מנת שאלו יהיו מוכנים עבורנו לשימוש בהמשך.
הבצק שאתם אמורים לקבל הינו מוצק ולא רך מדי. אפשר שהמעטפת החיצונית שלו תהיה מעט דביקה ממים.
כעבור 5 דקות לישה ידנית ועם כמות המים הנכונה. הבצק מוכן.
פרסו נייר אפיה על השולחן, בזקו עליו כף של העמילן בו השתמשתם לפיצה על מנת שתוכלו לרדד את הבצק. בעזרת סכין, חתכו את גוש הבצק לשניים, כמו בתמונה.
הניחו את אחד מגושי הבצק על נייר האפיה המקומח, לחצו עליו מלמעלה על מנת שיקבל צורה שטוחה. קמחו מערוך, והתחילו לרדד את הבצק עד שיהיה דק ובגודל של כ-30 ס״מ רבועים (גודל מרצפת רצפה סטנדרטית). אפשר גם לפרוס ניילון נצמד על הבצק ולרדד מעליו עם המערוך.
כשבצק הפיצה דק לטעמכם, חתכו אותו מסביב לצורה עגולה בעזרת סלייסר פיצה (חותכן). כך שתקבלו עיגול יפה. בעזרת גב של כף רגילה, מרחו את רוטב העגבניות במרכז העיגול ומשכו אותו כלפי השוליים. הקפידו להשאיר שוליים של 1 ס״מ ללא רוטב בבצק.
על רוטב העגבניות, פזרו בנדיבות פתיתי גבינת מוצרלה איכותית. על הגבינה, הניחו את התוספות שבחרתם לפיצה.
בזהירות, פתחו את התנור החם ועם כפפה לתנור, משכו מעט (5 ס״מ) את התבנית ההפוכה והלוהטת החוצה (שהיא עדיין תשאר בתנור בצורה יציבה מאד ורק הקצה שלה מבצבץ החוצה). קחו בשתי ידיים את נייר האפיה ועליו הפיצה האישית שלכם, והניחו אותה בזהירות רבה על התבנית ההפוכה. בעזרת כפפה לתנור, דחפו שוב את התבנית בחזרה לתנור וסגרו אותו.
אפו את הפיצה על 250 מעלות למשך 5 דקות בלבד! ומיד לאחר מכן, הורידו את הטמפ׳ של התנור ל-125 מעלות והמשיכו לאפות לעוד 10 דקות בלבד.
הוציאו בזהירות את הפיצה מהתנור, חתכו אותה בעזרת סלייסר לפיצה, בזקו עליה את התבלינים שאתם אוהבים ואת עשבי התיבול והגישו אותה חמה על צלחת.
קריספית או לא קריספית?
בתיאבון!
הכנתם גם פיצה ללא גלוטן? צלמו ושלחו לי או תייגו אותי באינסטגרם כדי שאראה ואוכל לפרגן לכם בחזרה!
לפוסט הזה יש 54 תגובות
נראה מושלם
ושאלה: מה יש בין בצילום בין קערית השמן לקערית הדבש? זה שמרים? אני מבין שאין פה התפחות.
היי. בצילום אכן יש שמרים. בגרסה לפסח אפשר לוותר עליהם ועל הקסנטאם גאם. בימים רגילים, אפשר איתם. התוצאה דומה מאד מאד
היי, במה אפשר להחליף את הקמח אורז?
היי חני, אפשר במקום הקמחים במתכון הזה להשתמש בקמח רב תכליתי כלשהו
היכן כדאי לרכוש את הקמחים ואת כל המוצרים הרלוונטים?
היי נורית, חלק מהקמחים ללא גלוטן ניתנים לרכישה בחנויות טבע ובמחלקות הגרין השונות, חלקן נמכרים במקומות בודדים יותר כמו נניח קמח תירס לבן שנמכר בשווקים ועוד.
יש גם אתרים שבהם ניתן למצוא את הקמחים כמו אתר guluten.co.il
שלום דביר, האם אפשר להמיר את הקמח אורז בקמח קונדיטור או שזה יהרוס את הטעם?
היי עוז, אני מניח שהתוצאה לא תצא רחוקה מהמתכון אלא שקמח קונדיטור הוא למעשה תערובת של עמילנים. זה לא יהיה אסון להשתמש בקונדיטור, העדפה אישית שלי – אני לא משתמש בו למרות הפיתויים הרבים כמו מחירו הזול והזמינות שלו
הי דביר
אני רגישה לתירס וגם לתפוח אדמה לכן לא משתמשת בקמחים האלה.
האם אפשר להחליף את קמח האורז במתכון בקמח שיבולת שועל נטול גלוטן או קמח עדשים כתומות או שהם כבדים מידי?
היי טל. אני נוטה שלא להמליץ על החלפת קמחים במתכון במשהו שאני אישית לא ניסיתי ולא יודע איך יגיב. על פניו, אכן נשמע שאת רוצה להחליף ב-2 קמחים שעשויים גם להיות כבדים מאד בטעם ובמרקם וגם לספוח הרבה יותר מים ממה שיש במתכון. ברמה האישית – אני לא אוהב קמח עדשים כתומות בפיצה. מה לגבי שימוש בקמחים קצת יותר רכים כמו טפיוקה וקמח אורז?
היי דביר, אפשר להשתמש בתערובת קמח לבצק דק או בקמח הרב תכליתי של שי של הטבע? זה מה שיש לי עכשיו בבית.. תודה
היי אורית, אני לא מכיר את הרכב התערובת של שי אבל מניח שאפשר
הי דביר, נעים מאד!
אני מתכננת להכין את הפיתה שלך הערב ומבולבלת מהמושג עמילן טפיוקה/תירס. הכוונה לקמח טפיוקה/תירס? כי אותם יש לי. האם העמילן הוא דבר נפרד? תודה מראש.
היי שי, עמילן טפיוקה די דומה לקמח קפטיוקה. עמילן תירס לעומת זאת (קורנפלור) אינו דומה לקמח תירס באופן מאד מובהק.
שלום דביר,
עשיתי לפי ההוראות.
לא יצא לי בצק אלא עיסה נוזלית.
מה פספסתי?
היי שני, באיזה קמח השתמשת? האם השתמשת במיקסר? לישה ידנית? אני מנסה להבין מהתהליך מה יכול היה להשתמש מאחר ומדובר במתכון די פשוט שרבים הצליחו בו והייתי שמח לצרף גם אותך לרשימת אלו שזה הצליח להם
דביר
היי האם אפשר להשתמש בז
סילאן במקום בדבש או לוותר על הדבש?
היי הדר, אפשר סילאן במקום דבש ואפשר גם לותר. זה נועד בעיקר לתת מעט טעם לבצק
היי דביר,
רציתי לדעת למה משמש הדבש, ואם החלטתי להכניס שמרים, כמה להכניס? ובאיזה שלב?
היי עינב. הדבש נועד לתת מעט טעם לבצק ואינו חובה. אם תרצי להוסיף שמרים, הייתי מוסיף כף שמרים בהתחלה עם המים, ממוסס אותם עם המים היטב ורק אח״כ מוסיף את הקמח ונותן לבצק לנוח כשעה.
אפשרי עם קמח מולינו הכחול? קמח כרגיל?
היי. אפשר עם הכחול. לגבי כרגיל, לא ניסיתי
הי דביר, גמר חתימה טובה, אפשר להשתמש ב 1 כוס קמח כוסמין מלא בשילוב עם 1/2 כוס קמח טפיוקה ?
היי יעל. כוסמין זה גלוטן ואסור לצליאקים כך שאינני עושה בו שימוש או יכול להמליץ עליו
"קחו תבנית רגילה לתנור, הפכו אותה (כן, כן) והכניסו אותה לתנור כשהיא הפוכה". – האם לחמם את התנור למעלה ולמטה ? איפה לשים את התבנית הפוכה ? ברור לי שאלה טיפים חשובים…
היי יעל. לאחר שהופכים את התבנית, מניחים אותה בשלב התחתון של התנור ולמעשה בכך יוצרים משטח חם להניח עליו את הפיצה, שמדמה אבן שמוט לתנור
היי דביר! אני יותר אוהבת קמח מלאנו . אני יכולה להשתמש בקמח הזה במקום כל תערובת הקמחים?
תודה רבה!!
היי יעל. כן
היי דביר יש לי שתי שאלות:
*הסתבכתי קצת עם הכמיות של הקמחים
כמה בסך הכל צריך.
* האם אפשר להשתמש בקמח קונטור תחליף קמח? / בקמח רב תכליתי של "כרגיל" (גם אם הוא לא של מאפים)
תודה רבה.
היי עדן. בסך הכל, כפי שגם רשום במתכון, צריך כוס וחצי של קמח שמתאים למאפים מסוג לחם / פיצה / לחמניות / פוקצ׳ה.
קונדיטור זה לא קמח טוב ולא קמח בכלל, זו תערובת עמילנים נוראית ואני מציע להתרחק ממנה. לגבי כרגיל – רק אם הוא מיועד ללחמים
היי דביר האם אפשר להכין את הבצק ולהקפיא?
היי, כן אבל רק אחרי שיוצרים את צורת הפיצה
הי,
תודה על מתכונים מגריםםםם!
אציתילשאול האם כדאי לשים בבצק שמרים, ואם כן-כמה ובאיזה שלב? הייתי מאד רוצה שזה יצא כמו "אמיתי".
היי פנינה. המתכון הזה הוא לפיצה קריספית דקה. יש לי גם מתכון לפיצה איטלקית עבה עם שמרים ממש כאן
https://www.wheatout.co.il/%D7%A4%D7%99%D7%A6%D7%94-%D7%90%D7%99%D7%98%D7%9C%D7%A7%D7%99%D7%AA-%D7%9C%D7%9C%D7%90-%D7%92%D7%9C%D7%95%D7%98%D7%9F/
הי, רציתי לשאול האם במתכון הזה רצוי לשים שמרים (וקסטנטאם גאם) כדי שייצא כמו "אמיתי" או לא צריך?
פשוט אנחנו גילינו צליאק לאחרונה ממש, ומאדדד מתגעגעים לפיצה אמיתית וטובה. (ולא יכולים כרגע להשתמש בקמח מולינו)
סליחה, לא שמתי לב שהתגובה שלי עלתה קודם… תודה רבה על מענה מהיר ויעיל כ"כ!!
אבל- מכיוון שאיננו יכולים להשתמש כרגע בקמח חיטה ומלינו- הבצק הזה יוצא טוב גם בלי שמרים?
בהחלט
האם אפשר להחליף את קמח האורז בקמח אורז מלא?
תודה
היי רעות, בעקרון כן
היי, עמילן תירס אתה מתכוון לקורנפלור או שזה מוצר אחר?
אכן קורנפלור
תודה יצא טעים ממש!
וגם ממש קל להכנה😃
הכנתי עם קמח של ברילי "כמו קמח"
איזה כיף לקרוא!
רק מעדכנת, שזה טעים רק טרי וחם מהתנור,
מה שהשארתי לארוחת בוקר כבר לא היה כ"כ טעים😕, נהיה לו מרקם רך וקשה ללעיסה.
גם פיצה עם גלוטן היא לא משהו שמשאירים לארוחת בוקר ויש לו מרקם כיפי
ההצעה שלי היא להקפיא מה שלא רוצים וכשרוצים לאכול שוב, עד 10 דקות בתנור על חום של 200 מעלות
עשיתי יצא אש אבל קצת בציקי.אולי כי עשיתי פיצה אחת גדולה ולא 2 קטנות?אולי כי שמתי על תוכנית קו תחתון ועליון ובכלל צריך טורבו?
היי הדר
בגדול אין צורך בטורבו, השאלה עד כמה בצקי יצא ובאיזה קמח השתמשת?
אפשר גם להתחיל באפיה על חום תחתון כדי שהבצק יאפה יותר בחלקו התחתון ואז אם יש צורך לחמם גם למעלה לפי הצורך כעבור רבע שעה
דביר
תודה דביר על המענה.רק הבפנים היה בצקי.השתמשתי בקמח מלינו ופעם השניה בקמח שר.
הייתי מעלה לך כאן תמונה אם היה אפשרות.
היי דביר תודה על המענה המהיר.השתמשתי בקמח מולינו ושר .
רק הפנים היה בצקי מה אני לא עושה בסדר?
היי הדר. לפעמים צריך עוד דקת אפיה מקדימה לבצק המשוטח, להניח את התבנית בתחתית התנור ולהפעיל רק חום תחתון כדי לתת לחלק התחתון קצת יותר אפיה
עם זאת, זה לא שהבצק לא מוכן, זה בגלל שהקמחים הללו הרבה פעמים מבוססים קמח אורז, תירס וטפיוקה זה נראה לנו בעין כאילו לא אפוי מספיק אבל זה לגמרי בסדר גמור
תקשיב דביר עשיתי לבעלי עם קמח רגיל(לא אין בעיה עם גלוטן)והוספתי כפית שמרים ושמתי בתבנית רגילה באמצע התנור והוא אמר שזאת הפיצה הכי טעימה שאכל מימייו😊
איזה כיףףףףףף! תהנו מלא
יש אגב עוד מלא מתכונים בספר החדש שלי כאן בלינק https://bit.ly/3yGUOGS
היי דביר,
האם אפשר להכין את הבצק בבוקר ולאפות בערב? ומתי צריך לעצב את הצורה של הפיצה?
תודה רבה!
היי הדס. אפשרי אם כי הבצק עלול מעט להתייבש. מאחר ומדובר בבצק מאד קל להכנה וללא התפחה, אני מציע להכין אותו בסמוך לאפיה. לאחר הכנתו עושים את הצורה של הפיצה, שמים עליה מה שרוצים ואופים