אין צליאקי שלא טעם או הכין לחם ללא גלוטן, אבל מה לגבי פוקצ׳ה ללא גלוטן? קבלו מתכון מושלם
אחרי שלא מזמן אירחתי כאן באתר את השף הפרטי יונתן שרביט, למתכון נהדר לפיצה איטלקית ללא גלוטן אני שמח לפרסם כאן מתכון נוסף שיונתן לימד אותי להכין במיוחד עבורכם הפעם של פוקצ׳ה ללא גלוטן.
אמנם יונתן ואני השתמשנו במתכון בתערובת קמחים על בסיס עמילן חיטה ללא גלוטן, אך בהחלט ניתןלהכין את המתכון הזה גם מתערובת שאינה על בסיס עמילן חיטה ללא גלוטן כמו קמח מולינו ירוק, קמח פנריה ירוק או קמח schar ללחמים.
שניה לפני שמתחילים רק אומר כמה מילים אודות הפוקצ׳ה: בעקרון, מדובר בלחם שטוח שנהוג להכין בתנור (אם כי יש שיכינו אותו בטיגון בשמן) שבטעם ובמרקם מזכירים את המנעד שבין לחם לפיצה. פוקאצ'ה אל רוזמרינו (פוקצ'ה עם רוזמרין) הוא סגנון הפוקצ'ה הנפוץ ביותר במטבח האיטלקי וזה בדיוק מה שנכין היום בתוספת עגבניות מיובשות.
שמה של הפוקצ׳ה, נגזר מהמילה פוקוס מהימים קדומים בהם נהוג היה להכין אותה באח שהיה ממוקם במרכז הבית.
רגע לפני שמתחילים, כדאי לדעת: בבצקים ללא גלוטן, כדאי ומומלץ להשתמש באביזר ׳גיטרה׳ בעת השימוש במיקסר מאחר ובהעדר הגלוטן בבצק, אין צורך למעשה בלישה ארוכה (שפותחת את הבצק והגלוטן שבו) אלא יותר בפעולת עירבול ואיסוף החומרים לכדי בצק.
אז שנתחיל?
המצרכים עבור פוקצ׳ה ללא גלוטן בתבנית:
1000 גר׳ (1 קילו) קמח ללא גלוטן על בסיס עמילן חיטה ללא גלוטן או תערובת דומה שאינה על בסיס עמילן חיטה ללא גלוטן.
1000 מ״ל מים קרים (בטמפ׳ 4 מעלות).
10 גר׳ (כף וחצי) שמרים יבשים (או 30 גר׳ שמרים טריים).
25 גר׳ (3 כפיות) מלח
50 גר׳ שמן זית
לקישוט וטעם:
קמצוץ מלח גס
חופן עלי רוזמרין לקישוט
2 כפות עגבניות מיובשות לקישוט
אופן ההכנה:
בקערת מיקסר, תוך שימוש באביזר המכונה ״גיטרה״ (כאמור לא עם וו לישה כמקובל בבצקים עם גלוטן), ערבבו יחד את הקמח והשמרים למספר שניות.
לאחר מכן, ובהדרגה, הוסיפו את המים והמשיכו בפעולת הלישה במהירות בינונית.
לאחר כדקה וחצי של לישה על מהירות בינונית, הוסיפו את המלח (הרגיל, לא הגס) והמשיכו ללוש כארבע דקות נוספות עד לקבלת בצק אחיד (הוא יהיה מעט דביק, אל דאגה).
כעבור ארבע הדקות, עצרו את המיקסר ובעזרת ״קלף״ משומן מפלסטיק רכזו את הבצק במרכזה של הקערה אחרי שהסרנו אותו מדפנותיה וגם הפכו אותו על מנת לוודא כי לא נותר קמח יבש בתחתית הקערה.
הוסיפו את שמן הזית בתנועה סיבובית לאורך דפנות הקערה ונוודא כי הוא מחלחל עד לתחתית הקערה ורק אז ונמשיך בפעולת הלישה של המיקסר דקה אחת נוספת תוך שאנו מוודאים שהשמן עוטף את כל חלקי הבצק.
חשוב: לא להיבהל מהדביקות של הבצק, רבים מהבצקים ללא הגלוטן דביקים בשלב הזה של ההכנה, אין צורך להוסיף קמח.
כעת, שמנו היטב תבנית אפיה (אפשר גם פיירקס) ובעזרת ידיים משומנות היטב או תוך שימוש בכפפה חד פעמית משומנת היטב, מלאו את התבנית בבצק ללא הגלוטן שיצרנו עד לכדי 30 אחוז גובה מהתבנית על מנת להשאיר מקום לתפיחת הבצק.
כעת, שמנו היטב את החלק העליון של בצק הפוקצ׳ה ו״דחסו״ אותו מעט בעזרת מספר דפיקות של התבנית על משטח העבודה מעל למגבת (כך שבועות האוויר תצאנה).
כסו במגבת רטובה והמתינו לתפיחה בין 40 דקות לשעתיים.
מספר דקות לפני תום התפיחה, הפעילו תנור על טורבו לחום של 180 מעלות. בנוסף, הניחו בתחתית התנור כלי חרסינה חסין חום בעל קוטר קטן יחסית ובו חצי כוס מים רותחים, דבר שיתרום ליצירת לחות במהלך האפיה.
בתום התפיחה, ובעזרת סכין, דקרו את בצק הפוקצ׳ה במרחקים של כל 3 ס״מ.
פזרו מעל לבצק קמצוץ מלח גס באופן אחיד, עלי רוזמרין ועגבניות מיובשות (אותן יש לדחוף באמצעות האצבע מעט פנימה לבצק).
ניתן להוסיף גם ירקות אנטיפסטי אחרים שאתם אוהבים – במידה.
אפו בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך חצי שעה עד להשחמה.
במהלך האפיה, וודאו שבכלי שבתנור ובו המים הרותחים שהנחתם בתחילה, יש עדיין מים. במידה ואלו התאדו – מומלץ (בזהירות רבה) להוסיף מעט מים רותחים תוך כדי האפיה להמשך יצירת הלחות בחלל התנור ומיד לסגור את התנור שוב.
כשהפוקצ׳ה מוכנה – הוציאו את תבנית האפיה בזהירות רבה תוך שימוש בכפפות לתנור והניחו לה להצטנן מחוץ לתנור בחלל החדר כרבע שעה.
בתיאבון!
דביר
הכנתם פיצה ללא גלוטן מהמתכון הזה? אשמח שתתייגו אותי בפייסבוק או באינסטגרם כדי שאראה את המנה שלכם ואוכל לפרגן לכם בחזרה
לפוסט הזה יש 6 תגובות
אם אין מיקסר? לישה בידיים עובד?
אפשר אבל מדובר בלישה ארוכה ומאסיבית
האם אפשר גם עם קמח מולינו הירוק והאם אות הכמות נוזלים?
היי. כן וכן
על איזה גודל תבנית מדובר ? האם הכוונה לתבנית של תנור ? לפי התמונה זה לא. בתבנית של תנור.
תבנית פיירקס מלבנית גדולה