עוגיות אלפחורס ללא גלוטן - בלוג Wheat Out - עולם שלם ללא גלוטן דביר בר

עוגיות אלפחורס ללא גלוטן

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
שיתוף ב print

עוגיות אלפחורס ללא גלוטן הן אולי העוגיות הממכרות ביותר מרוב שהן רכות וטעימות. קבלו מתכון נהדר וגם טיפ מושלם לקפה הקר שתרצו לשתות לצד העוגיות

טכנית, זו כמעט טעות לומר ״עוגיות אלפחורס״ מאחר ואלפחור (ביחיד) היא למעשה עוגיה בספרדית כך שבפועל, הישראלים קצת טועים באומרם ״עוגיות אלפחורס״ אבל הכוונה מאד ברורה: שתי עוגיות דקות ואווריריות כמו ענן, ביניהן שכבה דקה של ריבת חלב וסביב, ציפוי של קוקוס טחון ובקיצור: חלום. אז איך מכינים עוגיות אלפחורס ללא גלוטן? בדיוק בשביל זה התכנסנו.

המתכון לעוגיות שמיד נכין ושמקורן הוא במדינות דרום אמריקה משתנה לעיתים בין מדינה למדינה, בטכניקה, במילוי ובציפוי ויש לעוגיות האלה עדויות שמרחיקות עד לשנת 712 אבל מאחר ולא באנו ללמוד היסטוריה אלא ללמוד להכין עוגיות, יש כמה דברים שכדאי לומר לפני שמתחילים:

עוגיות אלפחורס הן אחת העוגיות הטעימות והרכות ביותר ומאד מומלצות לחובבי קוקוס. 

ההמלצה שלי לשדרוג ההגשה של העוגיות שמיד אלמד להכין: קפה קוקוס קר! קפה עלית השיקו קפסולות אספרסו בטעם קוקוס שפיתח עבורם השף יוסי שטרית בשם Ice chef. אני אוהב לטבול את השוליים של הכוס הגבוהה איתה אני שותה קפה קר במעט מים ולהניח אותה מיד בשכבה דקה של קוקוס כך ששבבי הקוקוס ידבקו לשפת הכוס (ראו תמונה), ממש בדומה לאיך שמכינים קוקוטייל מרגריטה עם מלח בשפת הכוס.

בשלב הזה, אני ממלא את הכוס בקרח, עליו אני שופך את האספרסו הכפול שהכנתי מהאייס שף קוקוס ועל זה – חלב (אפשרי בהחלט גם חלב צמחי). מערבבים עם כפית ומגישים קר לצד עוגיות האלפחורס שהכנתם. בום!

אז שנתחיל במתכון לעוגיות אלפחורס?

עוגיות אלפחורס עם קוקוס וקפה בטעם קוקוס. צילום: דביר בר
עוגיות אלפחורס עם קוקוס וקפה בטעם קוקוס. צילום: דביר בר
עוגיות אלפחורס ללא גלוטן. צילום: דביר בר

המצרכים עבור כ-50 עוגיות אלפחורס ללא גלוטן (תלוי בגודל שתחליטו להכין):

150 גרם קמח רב תכליתי ללא גלוטן (כוס ועוד כף בהריון).

80 גרם קורנפלור או קמח תפוחי אדמה.

150 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות.

80 גרם אבקת סוכר.

2 כפיות גדושות אבקת אפיה (8 גרם).

רבע כפית גרידת לימון.

רבע כפית תמצית וניל איכותית.

ביצה אחת ועוד חלמון אחד.

לשלב הרכבת העוגיה:

150 גרם ריבת חלב ללא גלוטן (כמות המלית היא לפי טעמכם, אפשר יותר ואפשר פחות)

50 גרם קוקוס טחון (כחצי כוס, אפש גם יותר לפי גודל העוגיות שתקרצו)

100 גרם קורנפלור לקימוח משטח העבודה.

המרכיבים לעוגיות אלפחורס. צילום: דביר בר
המרכיבים לעוגיות אלפחורס. צילום: דביר בר
בצק לעוגיות אלפחורס ומערוך. צילום: דביר בר
בצק לעוגיות אלפחורס ומערוך. צילום: דביר בר

הוראות ההכנה:

בקערת מעבד מזון או מיקסר, נניח את החמאה ואבקת הסוכר ונפעיל מספר פולסים קצרים (במידה ובחרנו במעבד מזון) או בערבול איטי במידה ובחרנו במיקסר.

לשאלתכם האם אפשר להכין את הבצק גם בקערה בעזרת כף? בהחלט.

כאשר החמאה ואבקת הסוכר שילבו כוחות והפכו אחד (אבל בלי שחיממנו את החמאה בדרך ועיבדנו יותר מדי)ֿ, נוסיף את הביצים, תמצית הוניל, גרידת הלימון ונערבב קלות בלבד. 

לאחר הערבוב, נתחיל להוסיף בהדרגה את הקמחים: הקמח הרב תכליתי ללא גלוטן ואת הקורנפלור (או קמח תפוחי האדמה) ואת אבקת האפיה.

לאחר מכן, ערבבו את התערובת יחד באיטיות (או בפולסים קצרים) או בלישה ידנית עד שיתקבל בצק אחיד. חשוב לא לבצע עיבוד יתר על המידה. ברגע שהבצק אחיד במרקמו ובצבעו ואין בו נקודות של קמח שמבצבצות, נעביר את הבצק לניילון נצמד.

טיפ חשוב: כשמכינים בצק פריך כמו זה (או כמו זה שהכנתי במתכון לאזני ההמן), יש לקרר את הבצק היטב כשהוא בתוך ניילון נצמד. הדרך הנכונה לעשות זאת היא לשטח אותו ידנית לפני הקירור כשהוא בתוך הניילון הנצמד לכדי מלבן בעל שטח פנים רחב מאד יחסית (ראו תמונה). הפעולה הזו תסייע בשלב הבא של רידוד הבצק על ידי המערוך בשלב שלאחר הקירור. 

לאחר שהבצק התקרר היטב, נפעיל את התנור ל-175 מעלות ונניח נייר אפיה על גבי מגש אפיה.

על משטח העבודה, נפזר מעט קורנפלור או קמח אחר על מנת שהבצק שלנו לא ידבק (יש לפזר גם על המערוך). פעולת הרידוד צריכה להיות מהירה מאחר והבצק הקר לא ישאר קר לאורך זמן ומהר מאד הוא יתחמם ויהפוך דביק וקשה לעבודה מחוץ למקרר.

פעולת רידוד הבצק הפריך צריכה להעשות לפי השלבים הבאים: חיתוך הבצק ל-3 חלקים (את 2 החלקים שאתם לא עובדים איתם באותו רגע, מומלץ להחזיר למקרר): הניחו שליש מהבצק על משטח העבודה המקומח והתחילו לרדד את הבצק. על כל שתי פעולות רידוד, הפכו את הבצק בעזרת קלף או שפכטל יעודי למטבח או מרית, קמחו שוב משני הצדדים והמשיכו לרדד עד לקבלת בצק בגובה של 5 מ״מ (לא דקות מדי).

בעזרת קורצן או נניח כוס אספרסו הפוכה שזו מידה נהדרת לעוגיות אלפחורס, קרצו עיגולים מהבצק והעבירו אותם אל נייר האפיה שהכנתם מבעוד מועד. השאירו רווחים של 2-3 ס״מ בין העוגיות. הן יתפחו ויתפרסו ואתם לא רוצים שהם ידבקו זו לזו ויהרסו את צורתן. סביר מאד שמכמות הבצק שבמתכון, יווצרו לכם לפחות שני מגשים של עוגיות.

נסו גם לקרוץ עוגיות בגדלים שונים, בצורות שונות או המשיכו עם אותו קורצן את כל כמות הבצק (המשיכו כמובן גם את שאר הבצק שהנחתם במקרר) – ראו תמונה ובה גדלים וצורות העוגיות שקרצתי.

חשוב כי גם אם החלטתם לקרוץ עוגיות בגדלים וצורות שונות, שמכל גודל וצורה, תקרצו מספר זוגי של עוגיות כך שיהיו לכם שתי עוגיות מכל גודל וצורה ליצירת עוגיית אלפחורס שמורכבת משתי עוגיות ובאמצען שכבת ריבת חלב דקה.

עוגיות יוצאות מהתנור. צילום: דביר בר
עוגיות יוצאות מהתנור. צילום: דביר בר
עוגיות, ריבת חלב וקוקוס. צילום: דביר בר
עוגיות, ריבת חלב וקוקוס. צילום: דביר בר

אפיית עוגיות אלפחורס הוא שלב קריטי. הניחו את מגש העוגיות באמצע התנור החם ואפו במשך 8 עד 10 דקות.

זמן האפיה משתנה מתנור לתנור אבל ישנו כלל ברזל כשאופים עוגיות כאלה: לא לעבור את ה-15 דקות בתנור.

איך יודעים שהעוגיות מוכנות? שולי העוגיות יתחילו להזהיב קלות כעבור 8 דקות. זה בדיוק הזמן להוציא את העוגיות מהתנור. אל תפחדו שהן לא מוכנות. צבען אמור להשאר בהיר מאד.

כעבור שמונה דקות, הוציאו את מגש העוגיות מהתנור לצינון בטמפרטורת החדר למשך חצי שעה לפחות.

כשהעוגיות התקררו לגמרי, זווגו אותן זוגות זוגות ובאמצעות כפית או שקית זילוף, מרחו שכבה דקיקה של ריבת חלב על עוגיה אחת, ואת העוגיה השניה, הצמידו אליה והדקו ביניהן כך שריבת החלב תציץ הצצה בלבד מתוך העוגיה. גלגלו את צידי העוגיה שבהן ריבת החלב מציצה מתוכן, בקערה ובה הקוקוס הטחון כך שהקוקוס ידבק לריבת החלב (כמו בתמונות).

חשוב: יש אנשים שאוהבים הרבה ריבת חלב בעוגיות וזה בסדר גמור אבל צריך לזכור כמה דברים: אלא אם אתם לא מעבירים את העוגיות מיד להקפאה, ריבת החלב בכמות שאיננה שכבה קטנה – תזלוג לכם מהצדדים ותכער את העוגיה. בנוסף, הסיפור הוא העוגיה והפריכות שלה. ריבת החלב נועדה לתת נגיעה של מתיקות ולהחזיק את הקוקוס אבל אתם לא רוצים לאכול עוגיה שהיא המון ריבת חלב מתוקה ולא להרגיש את מרקם העוגיות הנהדר.

חיזרו את הפעולה עם כל העוגיות ומלאו לכם מגש עם עוגיות האלפחורס. 

ניתן לשמור את העוגיות בקופסה אטומה במקרר או מחוצה לו אם הימים אינם חמים מדי גם שבוע ימים.

בתיאבון ולרוויה!

הכנתם עוגיות אלפחורס ללא גלוטן מהמתכון הזה? צלמו ושלחו לי לאינסטגרם או לפייסבוק על מנת שאוכל לראות, לתייג אתכם ולפרגן בחזרה!

  • המתכון בשיתוף קפה עלית.

 

עוגיות במגוון צורות וגדלים. צילום: דביר בר
עוגיות במגוון צורות וגדלים. צילום: דביר בר
עוגיית אלפחורס ללא גלוטן. צילום: דביר בר
עוגיית אלפחורס ללא גלוטן. צילום: דביר בר
קפה קר ליד עוגיות הקוקוס. צילום: דביר בר
קפה קר ליד עוגיות הקוקוס. צילום: דביר בר

יש לי הרגשה שתרצו לקרוא גם את הפוסטים האלה

סלט חם קר. צילום: דביר בר
דביר מבשל

סלט חם קר (טבעוני)

צליאקים רבים מחפשים רעיונות למנות טעימות, מזינות, בריאות ומלאות חלבון אז תכירו: סלט חם קר שלא תאמינו כמה הוא טעים ועונה על כל הבקשות

קרא עוד »

לפוסט הזה יש 8 תגובות

  1. היי
    מדוע במרכיבי הרכבת העוגייה מצויינת אבקת אפיה?
    האם לשים אותה בבצק מראש ?

    1. דביר בר

      היי רונית. תודה על המשוב. הנושא חודד במתכון בעקבות התגובה שלך. את האבקה יש להוסיף מיד לאחר הוספת הקמחים לבצק העוגיות. בהצלחה ומחכה כבר לתמונות של העוגיות

  2. מה הכוונה קמח רב תכליתי? על איזה קמח מדובר?

    1. דביר בר

      היי מירית. במחלקות ללא גלוטן או בחנויות מתמחות ישנם מספר קמחים ללא גלוטן שמיועדים למטרות שונות. ישנם קמחים שרשום עליהם שהם תערובת ללחם, או תערובת לפנקייק או תערובת לעוגה וישנם קמחים שרשום עליהם את צמד המילים: רב תכליתי (ALL PURPOSE) והכוונה היא שאפשר להכין איתם מגוון רב של מנות עם קמח. יש לא מעט מותגים שמייצרים קמחים כאלה כמו למשל מולינו עם התווית הירוקה, קמח Schar, קמח תמי, קמח כרגיל ואחרים, מה שחשוב הוא שתשתמשי בקמח שרשום עליו במפורש שהוא רב תכליתי.

  3. תודה על המתכון נראה טוב אני אנסה את זה.
    אגב קמח מולינו קצת מלחיץ אותי כי הוא מחיטה אפשר לסמוך על זה שזה ללא גלוטן??

    1. דביר בר

      היי רותי
      במתכון הזה השתמשתי בירוק ולא בכחול כך שאין בעיה.
      לגבי הכחול – אין בו גלוטן אך ישנם אנשים שחוץ מגלוטן רגישים לחיטה עצמה (זו רגישות נפרדת) ויתכנו תגובות כאלה ואחרות כשם שיש אנשים שרגישים לתירס וקמחים ללא גלוטן שמכילים תירס לא טובים עבורם

  4. היי אפשר שכמויות תוכל לרשום פחות בגרמים אלה יותר בכוס, כף וכ׳ו

    1. דביר בר

      היי ליעד. בהחלט אשתדל וגם אוסיף בהמשך טבלת המרות שיהיה קל יותר

כתיבת תגובה

סגירת תפריט

לקבלת עדכונים ללא גלוטן במייל

דילוג לתוכן