יפן תמיד נחשבה ליעד מאתגר שלא לומר קשה עבור אוכלוסיית הצליאקים. עידן נעמן מתארחת בבלוג ומשתפת מהמסע הזוגי שלה באחת המדינות הכי יפות (וטעימות)
רגע לפני שתצללו לרשימה חשוב לומר את המתבקש: דברים עלולים תמיד להשתנות ולכן חשוב לשאול ולוודא כשאתם מגיעים לאחד המקומות שהמנה שאתם מזמינים היא אכן ללא גלוטן כי בסופו של דבר, האחריות היא שלכם ושל בעלי המסעדות. טיסה נעימה
אז איך מסתדרים ביפן ללא גלוטן?
אז אתחיל בלהציג את עצמי, קוראים לי עידן נעמן, אני בת 24 .
לעולם הללא גלוטן נחשפתי אחרי שאבא שלי אובחן בגיל מאוחר בצליאק ואני עם רגישות לגלוטן בעקבותיו (אחרי שנים של כאבי בטן, נפיחויות וסבל). מזה כשלוש שנים וחצי אני נקיה מגלוטן ומרגישה נפלא.
בדצמבר 2024 יצאתי למסע עם בן זוגי וכרטיסים לכיוון אחד למזרח, מלווה בהמון חששות לגיטימיים של לפני טיול, אך בעיקר בחששות בנוגע לאוכל ואיך אסתדר.
לקראת המסע שלנו, שכלל כמה וכמה מדינות, ערכתי מגוון הכנות שהחלטתי לשתף את עיקרן כאן בפוסט ובנוסף גם לשתף בכמה המלצות למסעדות ללא גלוטן שנתקלנו בהן במהלך המסע.
לפני הטיסה ליפן, כולם הזהירו אותי שאני לא אמצא בה מה לאכול, שלא אפתח ציפיות ושכנראה אשאר שם רעבה ושאסתפק באיזה סלט…
אבל כשהגעתי נדהמתי לגלות אנשים מדהימים, אוכל טעים וייחודי ובעיקר המון רצון טוב של היפנים לעזור.
אז בוא נדבר תכלס… מה יצא לי לאכול שם? גיוזות, סושי, בשרים ברמה גבוהה, לחמים, מוצ'י, פנקייקים יפנים ואפילו מרקי ראמן מסורתיים שהיו מדהימים ושניתן למצוא כמובן גם אותם בגרסאות ללא גלוטן.
בכל פעם שהגעתי למסעדה והסברתי להם על מה מדובר, צוות המסעדה לקח את הנושא ממש ברצינות. מבחינתם רגישות לאוכל מכל סוג שהיא זו 'אלרגיה' וצריך להתייחס לנושא בהתאם לכך. מסעדות שלא היו מוכנות לקחת את הסיכון פשוט אמרו לי שהן מעדיפות שלא אתיישב (קרה מספר פעמים בודדות) וזה בעיקר נבע ממחסום תקשורתי או מחשש שהם לא ידעו לתת את המענה הנכון.
בניגוד לכל מה ששמעתי על זה שיפנים לא מוכנים לעשות שינויים במנות, לא נתקלתי בזה פעם אחת, הם כל הזמן היו פתוחים להתאים את המנות לצרכיי, אך כן נתקלתי בקשיי הבנה, בעיקר כי הם לא יודעים אנגלית טובה.
בזכות הנכונות שלהם לעזור ובעזרת אפליקצית גוגל טרנסלייט, הצלחנו להציל את המצב בכל פעם מחדש (רק חשוב להתאזר בסבלנות).
ממה להיזהר בהזמנת מנות? היפנים מאוד אוהבים מעל האוכל שלהם שום ובצל מטוגן יבש, תמיד כדי לבקש בלי שום דבר מטוגן מעל. בנוסף, במידה ואתם אוכלים סושי גם חומץ האורז עלול להכיל גלוטן בחלק מהמקומות וכדי תמיד לוודא זאת (ברוב רשתות המזון הגדולות כגון, רשת הסושי המפורסמת 'סושי קורה', יש מידע מפורט ביותר לאלרגנים שעוזר מאוד).
מבחינת נושא הסויה – רוטב סויה ללא גלוטן, זה מצרך די נדיר ביפן (אלא אם מדובר מסעדה שהיא 100% ללג), הכי נוח זה להביא מהארץ בקבוק קטן, כדי להשלים את החוויה הקולינרית המלאה . אם שכחתם להביא ותרצו לרכוש, ממליצה להגיע למסעדת T`S kitchen שבטוקיו, בלי קשר לזה שטעים שם מאוד (אפרט בהמשך) יש להם אופציה לרכוש במסעדה סויה ללג, איטריות ראמן, עוגיות וכו׳.
ושניה לפני שאתם צוללים לרשימה, אני מזמינה אתכם לעקוב אחרי באינסטגרם שלי וגם בטיק טוק.
איפה כדאי לישון ביפן? מלונות ידידותיים לצליאקים
חלק מההמלצות שפה נאספו מכמה צליאקים שביקרו בהם וחזרו עם המלצות:
תיאום ציפיות הוא דבר חשוב ביפן באופן כללי ובמלונות ביפן במיוחד. לא ניתן לצפות לקבל במלונות ביפן את כל השפע ללא הגלוטן שאנחנו לפעמים מקבלים במלונות באיטליה, בספרד, בלונדון או בתאילנד אבל בהחלט ניתן למצוא מלונות שיש להם הבנה והשתדלות בנושא:
קיוטו – המלון הזה נחשב לידידותי לצליאקים והוא מספק לאורחיו מאפים ללא גלוטן לארוחת הבוקר באופן סטרילי ככל הניתן.
ניסקו – אותה הרשת, מלון אחר שלה, גם הוא מציע לאורחיו מאפים ללא גלוטן כמו לחם, לחמניות ואפילו קרואסון ללא גלוטן.
1. רשת Natural Lawson - מוצרים ללא גלוטן
רשת חנויות נוחות מדהימה שיש בה מבחר של מוצרים ללא גלוטן זה Natural Lawson. ניתן למצוא שם לחמניות אישיות, עוגות, עוגיות, קרקרים, מאפים, ירקות, פירות וחטיפים. טווח המחירים הוא בינוני-גבוהה (אך לא יותר מהארץ).
בכל הנוגע לממתקים וחטיפים ביפן ב90% מהמקרים לא יהיה רשום בבירור באזהרות האלרגנים שהמוצר ללא גלוטן, לכן חשוב לעבור על רשימת הרכיבים (השיטה הכי קלה זה לצלם את זה במצלמה של הגוגל טרנסלייט) ולבדוק שאין בעיה לאכול אותו.
טוקיו - T'S kitchen gluten free
איזה כיף זה למצוא מסעדה שמציעה תפריט 100% סטרילי ונקי מגלוטן והכי חשוב טעים מאוד.
ממליצה מאוד לנסות את העוף המטוגן, גיוזה עוף (יש אופציה גם לטבעוני), ראמן עם אטריות מעולות וכמובן אל תוותרו על קינוח בסוף הארוחה. מעבר לאוכל טעים תוכלו לרכוש במסעדה מוצרים יבשים ללא גלוטן .
המסעדה סגורה בימי שלישי מומלץ להזמין מקום מראש באתר האינטרנט שלהם משום שמקום יחסית קטן.
כתובת: Japan, 〒101-0021 Tokyo, Chiyoda City, Sotokanda, 5 Chome−3−3 アパホテル上野広小路
שעות פתיחה: מדי יום 7:00-9:30 בבוקר, ושוב מהשעה 12:00-15:00 ושוב מהשעה 17:00-22:00
טוקיו - Ricehack gluten free bakery
את המאפים בין הטובים שיצא לי לאכול ביפן (הכל על בסיס קמח אורז) יצא לי לאכול במקום המהמם הזה שמנוהל על ידי בחור עם ידע מדהים על עולם הללא גלוטן, יש להם לחמים (ממליצה מאוד לקחת את הבאגט), מבחר מאפים, קאפקייקס, פיצות, כריכים ועוד, אין להם דברים קבועים חוץ מהפיצה ומבחר המאפים משתנה מידי יום. חשוב לשים לב: המאפייה עובדת בשיטה של עבודה עד סיום הסחורה וסוגרים, בגלל הביקוש הגבוהה באזור 13:00 הכל מתחיל להיגמר לכן מומלץ להגיע לפני. בנוסף אין מקומות ישיבה, אז לבקש לעשות טייק אווי או לשבת בספסל שהם מציעים.
כתובת: 5 Chome-16-5 Jingumae, Shibuya City, Tokyo 150-0001, Japan
שעות פתיחה: חמישי עד ראשון – 11:00 בבוקר ועד 17:00. בימים שני עד רביעי – סגור.
טוקיו - Aven - Gluten free cafe
אחד הדברים שנתקלתי בהם לא מעט ביפן זה אופציות לקינוח הצ'ורוס הספרדי בגרסה היפנית שלו. ברוב הפעמים הקינוח יהיה עם קמח אורז במקום קמח חיטה שזה מדהים עבור אנשים שנמנעים מגלוטן.
מדובר בבית קפה קטן באזור השיבויה שבו תוכלו למצוא צ'ורוס שהוא לא פחות ממושלם לדעתי (אין לתאר כמה שהוא היה קרוב לטעם של הקינוח המקורי). זה מקום שלגמריי שווה קפיצה במיוחד ואם כבר הגעתם קחו את הצ'ורוס שוקולד לבן וגרידת לימון. בנוסף בית הקפה מציע קריספי עוף יפני מסורתי בגרסה הללא גלוטן שלו, סלטים ומשקאות מצויינים.
כתובת: 12月中旬より JR上野駅 改札内3F『エキュート上野』にて
טוקיו - Shimbu Sakiya Ramen
מסעדה שמגישים בה ראמן ללא גלוטן, גיוזההה ואפילו שניצל יפני מסורתי (קראג'ה). יש גם אופציה למרק טבעוני/ צמחוני במידה ולא רוצים ציר של חזיר. המסעדה ממוקמת בשיבויה ויש לה הרבה לקוחות צליאקים שמגיעים מידי יום והיתרון שלהם זה שהם פתוחים כל יום עד השעות הקטנות של הלילה (4:30 בבוקר ובסופשים גם עד 5:30 ). כמובן שעל טעם ועל ריח אין על מה להתווכח, אבל ברמה האישית פחות התחברתי לראמן הזה ספציפית והוא הרגיש לי שמנוני מידי, אך הגיוזה הייתה מצויינת וטעימה. יש להם מאות לקוחות מושבעים שחוזרים ואוהבים ולכן ממליצה לנסות את ולגלות את המקום.
כתובת: 2 Chome-10-3 Dogenzaka, Shibuya City, Tokyo 150-0043, Japan
שעות פתיחה: מדי יום מהשעה 11:30 בבוקר ועד לפנות בוקר.
טוקיו - Teddy's Bigger Burgers
טדיס היא רשת המבורגרים שמקורה בהאווי ויש לה כיום 26 סניפים ברחבי העולם כולל בתאילנד, ארה״ב, פיליפינים, ערב הסעודית ו-8 סניפים ברחבי יפן. כולם בעיצוב אמריקאי. ההמבורגר של טדי זוכה פרסים (כבר 22 שנה ההמבורגר הכי טוב בהוואי) ויש להם מבחר מנות ללא גלוטן ביניהן תמצאו המבורגרים (ללא הצ׳יפס ובלי הרטבים המיוחדים), סלטים, כריכים, המבורגר בצלחת ועוד.
ההמבורגר סופ ועסיסי ובסך הכל יצאתי משם מאושרת ועם חוויה מעולה ובהחלט הייתי חוזרת לשם שוב לביקור נוסף.
כתובת: Miyazaki Bldg., 6 Chome-28-5 Jingumae, Shibuya City, Tokyo 150-0001, Japan
שעות פתיחה: מדי יום מ-11:00 ועד 23:00
קיוטו - Kyoto Engine Ramen
הראמן הכי טעים שיצא לי לאכול בכל יפן נמצא במסעדה שמוקמת בסמטה צדדית, ואהובה מאוד על ידי התיירים. קיימות אופציות לראמן בציר חזיר קלאסי או בציר עוף מעולה ואפילו אופציות טבעוניות/ צמחניות ואת הכל אפשר לעשות עם אטריות ללא גלוטן (שמתבשלות בסיר נפרד). מרוב שהיה לי כל כך טעים חזרתי לאכול שם שלושה ימים ברציפות.
החל המשעה 19:30 בערב מתחיל להיות תור בכניסה ואין אופציה לשמור מקום מראש, לכן מומלץ להגיע לפני כדי להימנע מתורים ארוכים שיכולים להגיע לשעה ומעלה. הצוות מקסים ודוברי אנגלית מעולה, והסימונים בתפריט קלים להבנה.
כתובת: 580-2 Nakanocho, Nakagyo Ward, Kyoto, 604-8042, Japan
שעות פתיחה: מדי יום מהשעה 12:00 ועד השעה 23:00
קיוטו - Choice
מקום שהוא גן עדן לצליאקים שכולו ללא גלוטן ואף טבעוני. שפית המקום הפכה את התזונה שלה לנטולת גלוטן וטבעונית בעקבות מגיפת הקורונה והתבוננות פנימה על מה היתה אוכלת ומכניסה לגוף לפני השינוי התזונתי.
במקום תוכלו למצוא פיצות ללא גלוטן מעולות (אך קטנות), פסטות טובות, המבורגר מקטניות, ארוחות בוקר ואפילו קינוחים ללא גלוטן שהם גם טבעוניים (לא מורגש בכלל) ממליצים לנסות את העוגת שוקולד . הערה חשובה המנות לא גדולות במיוחד והמחירים יחסית יקרים, אבל המקום הוא הפתרון המושלם למי שהוא גם רגיש לגלוטן וגם נמנע ממוצרי חלב.
כתובת: Japan, 〒605-0009 Kyoto, Higashiyama Ward, Ohashicho, 89-1 鈴木形成外科ビル 1F
שעות פתיחה: מדי יום מהשעה 9:30-15:00 ושוב מהשעה 17:00-20:00
קיוטו - waco crepes
וואקו קרפס היא חנות קרפים ללא גלוטן המוססים על בלילת אורז מותסס. במקום, הממוקם ברובע האורות האדומים של קיוטו, מודעות מדהימה לרגישות, יש אופציה לקרפים מתוקים עם תוספות קלאסיות וגם קצת ליותר מיוחדים, כמו עם ממרח שעועית אדומה או עם תוספות מעניינות אחרות כמו סלמון וגבינת שמנת ועוד.
יש לציין שבתפריט יש מבחר גדול מאוד של אופציות טבעוניות, גלידות מחלב סויה ומשקאות מצויינים. אגב, למי שבעניין – במקום קיימות אפילו כמה סוגים של בירות ללא גלוטן.
יש לציין שלילדים שפחות אוהבים דברים מיוחדים, יש גם קרפים קלאסים כמו שוקולד, מנה פשוטה אך מעולה שקשה ליפול בה. ממליצה לקחת את כל הטוב הזה בטייק אווי וללכת לשבת על שפת הנהר שנמצא ממש רחוב ממול.
כתובת: Japan, 〒605-0801 Kyoto, Higashiyama Ward, Miyagawasuji, 6 Chome, 355-1 1階
שעות פתיחה: מדי יום מהשעה 10:00-17:00. בימים ראשון ושני – סגור
קיוטו - CAFE TEA TERRAE
מסעדה טבעונית שיש לה מבחר גדול של מנות ללא גלוטן. יש אפשרות גם ללחמניות רגילות וגם ללא גלוטן, ראמן, כריך סלט ביצים יפני – טבעוני, קארי עם ירקות, באן, קינוחים ומבחר רב של סוגי תה וקינוחי מאצ'ה לאוהבים. השירות במקום קצת איטי אז תגיעו סבלניים, אבל הצוות בהחלט מקסימים. מבחינת מיקום המסעדה היא ממש קרובה למקדש יאסאקה (כמה דקות הליכה) ככה שזה מאפשר לטייל ברוגע מבלי לדאוג לחיפוש אוכל שעות כשהולכים לבקר שם.
כתובת: 44-21 Bishamoncho, Higashiyama Ward, Kyoto, 605-0812, Japan
שעות פתיחה: מדי יום מהשעה 11:00 ועד 16:00
נארה - Sarasojyu
בעיר האיילים שנחשבת לאחת האטרקציות שחובה לעשות באזור אוסקה, תמצאו את המסעדה המעולה הזאת שנדהמתי לגלות שהיא מציעה תפריט 100% ללא גלוטן.
ניתן למצוא שם עוגות, עוגיות, פסטות ועוד. המסעדה מעוצבת בסגנון יפני מסורתי ומומלץ לשבת באזור הפנימי. חשוב לשים לב שהמסעדה פתוחה רק בימי שישי, שבת וראשון.
כתובת: 20番地19 Shimomikadocho, Nara, 630-8365, Japan
שעות פתיחה: שישי עד ראשון
נארה - Pizzeria icaro
כשאחותו של שף המסעדה, המתגוררת באיטליה, גילתה כי היא חולה בצליאק, נסע השף נקאניקי לנאפולי, שם עבר השתלמות אצל השף דומניקו סקולה, מומחה לבישול ללא גלוטן וחזר ליפן כאשר הוא הראשון שמחזיק בידיו תעודת השתלמות למטבח איטלקי ללא גלוטן.
מדובר בפנינה איטלקית שמתחבאת בנארה. כל הפיצות והפסטות ללא הגלוטן נעשות בסביבה סטרילית ונפרדת, ממש כמו באיטליה. אפילו הצלחות עליהן מוגשות המנות ללא הגלוטן הן שונות ומודפס עליהן צמד המילים Gluten free.
חשוב לציין שבעקבות הביקוש הרב המקום עמוס מאוד וצריך להזמין מקום לפחות 3 ימים מראש ולציין בפניהם שאתם מעוניינם בפיצה / פסטה ללא גלוטן.
כתובת: 5 Chome-2-48 Nijoojiminami, Nara, 630-8012, Japan
שעות פתיחה: מדי יום 11:30-15:30 ומהשעה 17:30 עד 21:00. בשלישי – סגור.
אוסקה - OKO-takoyaki
מסעדה שהיא אטרקציה בפני עצמה מדובר במקום שמנוהל ומתופעל על ידי אישה אחת מעוררת השראה עם חיוך ענק על הפנים ומצליחה לקחת הזמנות תוך כדי שהיא מכינה אוכל לתור שלא נגמר בכניסה לאורך כל שעות הערב . למסעדה ביקוש רב בעקבות ההתייחסות לאלרגנים וטבעוניים מה שגורם לזמני המתנה ארוכים.
ניתן למצוא במקום תפריט שמכיל מנות ללא גלוטן מהמטבח היפני המסורתי כגון, גיוזה, אוקונומיאקי ואפילו תמצאו שם בירה ללא גלוטן בפחית. יש לציין שהמקום אינו סטירילי אך עשרות רגישים לגלוטן אוכלים שם מידיי יום.
כתובת: Japan, 〒542-0083 Osaka, Chuo Ward, Higashishinsaibashi, 1 Chome−13−9 第5天偉ビル 二階 vegan glutenfree takoyaki
שעות פתיחה: מדי יום מרבע ל-18:00 ועד 23:00
אוסקה - Matsusaka Beef Yakiniku 松阪牛焼肉M 道頓堀千日前店
ביפן כמו ביפן אי אפשר שלא להתענג על בשרים איכותיים ומעולים. לכן אני יותר מממליצה להגיע למסעדת השף הזו, היא קצת יוקרתית, אבל שווה כל שקל.
לצוות המסעדה יש אנגלית מעולה ומודעות ענקית לאלרגיות ובמיוחד ללא גלוטן. הם מגישה סויה ללג במסעדה ואפילו מוכנים לעשות שינויים במנות כדי להתאים בדיוק לצרכים של הלקוח. אנחנו לקחנו את האופציה להכין לעצמנו (עם גריל שבמרכז השולחן) את הבשרים בכמה סבבים שזה היה חוויה בפני עצמה, והטעמים והשילובים שקיבלנו היו מענגים ברמה שלא רצינו שזה יגמר.
כדי להגיע למסעדה, מכוונים ללוקיישן שבגוגל ומשם עולים לקומה השנייה. מומלץ להזמין מקום מראש ובנוסף במידה וחוגגים משהו לציין בפניהם.
כתובת: Japan, 〒542-0074 Osaka, Chuo Ward, Sennichimae, 1 Chome−7−11 上方ビル 2階
שעות פתיחה: מדי יום 17:00-23:00
אוסקה - Genji-soba
מסעדה עם אופציות ללא גלוטן , יש סימונים ברורים בתפריט והצוות גם יודע להסביר.
במסעדה אפשר למצוא אטריות סובה ללג, דגים וירקות מצופים בטמפורה (מטוגן בשמן נפרד) ואפילו לקנות בקבוק סויה ללא גלוטן. מדובר במסעדה יחסית יקרה אך מצויינת למי שרוצה ליהנות מהמטבח היפני המסורתי. אני אהבתי ממש את הירקות המטוגנים שלהם ואת המרק עם האטריות הסובה החמות. מבחינת גודל המנה היא בהחלט גדולה מאוד ולדעתי מספיקה לחלוקה בין שני אנשים.
כתובת: 4 Chome-5-8 Namba, Chuo Ward, Osaka, 542-0076, Japan
שעות פתיחה: מדי יום 11:00-14:30 ושוב מהשעה 15:15 ועד 21:00. בחמישי – סגור.
אוסקה - Café Morning Box
בבית הקפה הזה תוכלו למצוא תפריט ארוחת בוקר בין השעות 11:00-14:00 שכולל בתוכו אופציות למנות שיכולות להיות ללא גלוטן כמו לחם, פרנץ' טוסט וקינוחים מתוקים. אחרי שעות ארוחת הבוקר התפריט מצטמצם משמעותית ונשאר רק כמה אופציות לקינוחים ללג, לכן שימו לב לשעה שאתם מגיעים בה. אני ממש ממליצה לנסות את הפראנץ' טוסט המעולה שלהם ואת הקפה הקר
כתובת: Japan, 〒542-0083 Osaka, Chuo Ward, Higashishinsaibashi, 1 Chome−10−3 ホテルモーニングボックス 1階
שעות פתיחה: מדי יום 8:00-22:30
אוסקה - Cafe Seren p
את המסעדה הזאת גיליתי לגמריי במקרה כחלק מהשיטוט שלנו ברחבי העיר אוסקה והיא מגדירה את עצמה Healthy casaul restaurant.
התפריט הוא 100% ללא גלוטן עם אוכל באמת מעולה, התפריט מחולק לצהריים וערב, בו תמצאו בין השאר מנת קארי מושקעות ואי אפשר להזמין מה שלא בשעות של התפריט.
יצא לי לאכול בקפה סרן את לחם באן עם המבורגר טבעוני שהיה אמנם קטן אבל היה בין המנות היותר מוצלחות שיצא לי לאכול באוסקה.
אם אתם מגיעים בשעות הערב ממליצה לנסות את השניצל שלהם שנחשב מעולה. במסעדה יש גם תפריט קינוחים עם עוגות ופנקייקים ללא גלוטן. הצוות היו סופר חמודים ותיקשרו איתי דרך אפליקציית התרגום של גוגל.
כתובת: Japan, 〒542-0083 Osaka, Chuo Ward, Higashishinsaibashi, 1 Chome−10−3 ホテルモーニングボックス 1階
שעות פתיחה: מדי יום 11:00-22:00 (לשים לב שעד 17:00 מוגש תפריט היום ולאחר מכן תפריט הערב).
בימי רביעי – סגור.