בלי גלוטן, בלי כמויות השמן ועם מקסימום קראנץ׳. בורקס דפי אורז היא המנה הכי ממכרת וקלה להכנה
רגע לפני המתכון עבור בורקס דפי אורז: לא מעט צליאקים מחכים כל השנה לפסח כדי ליהנות הן מבורקסים קפואים והן מבורקסים טריים שנמכרים במאפיות השונות, במסגרת הכשרות וההכשרה לפסח, אז רבות מהמאפיות מוכרות בורקס מקמח תפוחי אדמה כשר לפסח.
לפני תום הפסח, נוהגים צליאקים רבים לרכוש כמויות רבות של בורקסים ומאפים, להקפיא ולאגור ולטעמי מדובר בטעות. לפעמים הרצון שלנו הן כצליאקים והן כהורים הוא לאפשר לנו ולילדים שלנו להצטייד ב״דברים שמותר״ שיהיו זמינים לנו גם בשאר ימות השנה אבל אנחנו שוכחים שלרוב, המוצרים האלה, גם אם מותרים לנו הצליאקים, רווים מלח, שמן, סוכר ובכך שאנחנו לכאורה שומרים על הצליאק שלנו, אנחנו למעשה מזמנים לעצמנו מחלות אחרות בדמות סכרת, לחץ דם ומחלות אחרות שנפוצות אצל צליאקים שאוכלים יותר מדי תחליפים ופחות מדי מזון דל נתרן ודל שומן.
אבל עד כאן ההקדמות, כי למעשה התכנסנו כאן כדי לספר שאפשר גם אחרת! קבלו את המתכון לבורקס ללא גלוטן שהוא גם בלי שמן (בכל המתכון יש כף שמן זית) וגם בלי בצק משום סוג. ההכנה שלו קלה והבורקס הזה הוא טעים ברמות וסופר פריך, אם תנסו – גם תצליחו, מילה שלי.
אז שנתחיל?

מילה אחרונה של הקדמה: ראשיתו של המתכון הזה לבורקס דפי אורז הוא אי שם לפני 15-20 שנה, תקופה שבה לא היו כמעט קמחים ללא גלוטן, ודאי לא כמו המעולים שיש כיום בשוק ודפי האורז, הנפוצים בתאילנד, ויאטנם ומדינות נוספות במזרח, הפכו פופולרים יותר ויותר בקרב מחפשי תחליפי הגלוטן. אחת לשנה שנתיים, מתחדש לו הבאז סביב המתכון הזה באתר כזה או כזה או אחר, אז לטובת כל מי שעדיין לא מכיר ולא ניסה – קבלו את שלבי הביצוע, אחד אחרי השני.
המצרכים עבור 20 בורקסים קטנים
500 גר׳ גבינת כנען.
- חשוב מאד: ישנה חשיבות רבה בשימוש בגבינה המתאימה לאפיה שיש לה ״גוף״ ותוכל להחזיק את המאפה שהרי לנייר האורז עצמו אין ״גוף״. בכל מקרה אין להשתמש במתכון זה בגבינה רכה או נוזלית למריחה, זה יהיה מתכון לכשלון במקרה הזה.
20 דפי אורז בקוטר 16 ס״מ.
חצי כפית מלח.
חצי כפית פלפל שחור טחון.
קמצוץ אגוז מוסקט טחון.
2 כפות של עלי שמיר קצוצים דק.
חצי ביצה (לא חובה)
3 כפות גבינה מגורדת (אפשר פרמז׳ן, אפשר מוצרלה, אפשר גאודה של תנובה)
1 כף שמן זית.
1 כף מלח גס.
כף שומשום.
ליטר מים חמים (לא רותחים אבל חמים).

חממו תנור ל-180 מעלות על פעולת טורבו.
בקערה אחת, ערבבו את כל הגבינות יחדיו, חצי כפית מלח, פלפל שחור, אגוז מוסקט, עלי שמיר (אפשר גם עשבי תיבול אחרים לפי הטעם שלכם) וחצי ביצה.
חשוב: טעמו את המלית לפני שלב המילוי וודאו כי היא לטעמכם. תמיד תוכלו להוסיף דברים שאתם אוהבים, החל מזיתים ועד להחליף את המלית במלית פירה תפוחי אדמה (תבלו אותו כמובן) או מלית בשרית.
בקערה עמוקה ורחבה אחרת, מלאו מים חמים. הניחו דף אורז אחד בקערית המים למשך 10 שניות עד שהדף משנה מעט מן הקושי שלו והופך מעט רך, אך לא רך מדי כמו בהכנת ספרינג רול. על דף האורז להמשיך להיות מספיק קשה כדי להכיל את מלית הבורקס ולהאפות. אם יהיה רך מדי – לא תוכלו לבצע את השלבים הבאים.
את דף האורז הרטוב, הניחו על קרש חיתוך ובעזרת כף, הניחו כף אחת בלבד ממלית הגבינות בשליש התחתון של דף האורז (לא יותר, זה קריטי) ואז קפלו את נייר האורז באופן הבא: קפלו את הנייר אורז עם המלית כלפי מעלה, את צדדי נייר האורז כלפי פנימה ואז את יתרת נייר האורז. תוך כדי קיפול, שטחו בעדינות רבה עם האצבעות את המלית כשהיא כבר בתוך נייר האורז כך שהיא תיצור צורה של מלבן בורקס.
חשוב מאד: יש לוודא כי נייר האורז סוגר היטב על המלית ואין פתח ברור הנראה לעין שממנו עלולה המלית לזלוג החוצה מנייר האורז אל תבנית האפיה, בעיקר בחלק התחתון שלו ואפילו מומלץ לבצע סוג של עיטוף וחצי.
טיפ חשוב נוסף: לא לפוצץ את הבורקס במלית. כף אחת מהמלית לגמרי תספיק. עודף מלית יגרום לנזילתו מנייר האורז במהלך האפיה. לא חבל?


את נייר האורז ובו מלית הגבינה, הניחו על נייר אפיה שהנחתם מבעוד מועד על תבנית אפיה כשהצד ובו קיפולי נייר האורז הוא הצד התחתון. בעזרת מברשת סיליקון, מרחו נגיעה של שמן זית על החלק העליון של הבורקס, פזרו מעט שומשום ומלח גס על הבורקס.
חזרו על הפעולה הזו 20 פעם ומלאו את תבנית האפיה בבורקסים. השאירו מרווח של סנטימטר אחד בין בורקס לבורקס מאחר והם נוטים להתנפח מעט באפיה.
כשהתבנית מלאה, הכניסו אותה לתנור ואפו את הבורקסים במשך 40-45 דקות עד לקבלת צבע זהוב יפה. צננו את הבורקסים במשך 5 דקות לפני הגשה.
יצא לכם דביק? כנראה שהתנור שלכם לא היה על הטמפרטורה הנכונה ו/או הוצאתם את הבורקסים לפני הזמן מהתנור ו/או פיזור החום בתנור אינו תקין.
הצעת הגשה: צלוחית רסק עגבניות טריות, קורנישונים ואפשר גם עם רבעי ביצה קשה.
ניתן לשמור את הבורקסים במקרר לילה ולפני הגשה, נחמם אותם בטוסטר שחומם ל-160 מעלות למשך כעשר דקות עד שהם שוב חמים ופריכים.
לא מומלץ להקפיא. זה לא בצק פילו. נייר אורז לא מגיב טוב בהקפאה והפשרה.
אהבתם את המתכון לבורקס דפי אורז? מוזמנים להכין אותם, לצלם ולשלוח לי לוואטסאפ או לאינסטגרם שלי ולתייג אותי כדי שאראה ואוכל לפרגן לכם בחזרה.
בתיאבון
דביר

לפוסט הזה יש 40 תגובות
ניסיתי דפי אורז ולאחר האםייה הם צונחים ומקבחים מרקם של גומי למרות האפייה. זה תלוי בסוג?
היי הילה. אני לא יודע באיזה דפי אורז ניסית להשתמש אבל בגדול כל הסוגים אמורים להתאים. אם אני צריך להמר על מה השתבש, זה יכול להיות כמה דברים: או שהרטבת את הדפים יותר מדי זמן והם נהפכו רכים כמו דפי אורז לספרינג רול. הם צריכים להיות רטובים עד לרמה שאפשר לקפל אותם אבל לא מעבר, הם עדיין צריכים להיות מעט פריכים. דבר נוסף שיכול להיות הוא שהתנור לא היה חם מספיק (חשוב 160 עד 170 מעלות בפעולת טורבו למשך 40-45 דקות) עד שמתקבל צבע זהוב חום ולא להוציא לפני כשהוא עדיין לבן. מקווה שעזרתי. אשמח לעדכונים ותמונות
היי דביר, תודה על כל המתכונים הנהדרים! רעיונות במה אפשר להחליף את המלית למאפים? גרה בחו"ל ואין לי גישה למוצר.
היי טל, תודה על המשוב הכייפי! אפשר להחליף את המלית בכל גבינה מעט קשה אחרת, גבינות עזים, גבינות רוקפור, קשקבל או כל משהו אחר שדומה במרקם. מה שחשוב הוא שתטעמי לפני ותראי שהמלית טעימה לך ומתובלת לטעמך ככה שגם הבורקס יהיה לך טעים בסופו של דבר. טיפ אחרון: לא לדחוס. לשים מעט מלית ולעטוף היטב, דחיסת המלית תגרום לנזילה מהבורקס בזמן האפיה. בהצלחה ולא לשכוח לצלם ולשלוח לי (:
היי, זה התפוצץ לי בזמן האפייה ועכשיו יש לי מגש מלא הגבינה. יש מושג למה התפוצץ?
היי מוריה. בורקס כזה מתפוצץ בגלל שתי סיבות: יותר מדי מלית וקיפול לא נכון. בבלוג יש הסבר מאד מדויק הן לגבי כמות המלית למילוי והן לגבי מיקום הנחת המילוי ודרך הקיפול כדי להמנע מתרחישים כאלה של נזילת הגבינה.
היי,
האם זה באמת הטעם יכול להחליף את הבורקס או שיש טעם לוואי ?
כמה שניות צריך לשים במים ? והאם במים קרים מהתמי 4 או מים בטמםרטורת חדר ?
היי תמר. בורקס ״רגיל״ מדפי פילו הוא דבר אחד ובורקס מדפי אורז הוא דבר שני. אל תצפי לאותו הטעם והמרקם אבל בהחלט למרקם קראנצ׳י טעים וכייפי אם תפעלי לפי המתכון.
במתכון גם כתוב במפורש להשתמש במים חמים למשך 10 שניות ולא יותר. מאד מומלץ לקרוא את המתכון במלואו ולפעול לפיו. בהצלחה!
היי
האם ניתן להקפיא את הבורקסים האפויים?
היי עינת. לא מאד מומלץ. אפשר לשים במקרר ללילה ולחמם מתי שרוצים לאכול – בתנור על 180 מעלות למשך 10 דקות.
לא ברור לי, למרות ההוראות שלך, איך לקפל את דפי האורז עם המילוי.
היי יהודית. ניסיתי ככל יכולתי להסביר כיצד לקפל את דפי האורז עם המילוי. אחדד ואומר שבורקס דפי אורז מוצלח הוא כזה שבו לא מפוצצים במילוי כדי שלא ינזל, שנייר האורז לא יהיה רטוב מדי אלא רטוב קלות ועדיין מעט קשה וכזה שהקיפול למעשה מכסה סוג של קיפול וחצי סביב המילוי כדי למנוע אפשרות של גבינה לנזול ממנו בכל דרך.
היי, אפשר להקפיא את הבורקסים לפני האפיה?
היי איריס. לא הייתי מקפיא אותם. נייר אורז הוא דבר אלסטי והגבינה לא ממש נדבקת אליו ובזמן הקרור שלפני אפיה, הכל יכול לנזול…
זו מנה שהייתי מכין אותה כשעה לפני ההגשה. מה שכן, מרגע שהכנת, את יכולה לשים במקרר ולפני ההגשה, לחמם 10 דקות על 180 מעלות
הי! נראה מעולה!! אני גרה בחול ואין כאן מלית למאפים 🙁 מה לשים במקום?
המון תודה נועה. ניתן להשתמש בכל גבינת שמנת אחרת ובלבד שיש לה ״גוף״ שיחזיק את הבורקס הזה שהוא מאד עדין. חשוב לא להשתמש בגבינה רכה ונוזלית למריחה אלא גבינה שמתאימה למאפים. יש לתבל אותה לפי הטעם וכמובן לטעום לפני המילוי
היי דביר,
ראשית אגיד תודה, אני נהנית מאוד מהמתכונים שלך 🙂
אפשר לעשות את המלית עם בשר טחון?
היי חן. קודם כל תודה רבה!! ובהחלט, אפשר עם כל מלית וחשוב להקפיד על הוראות ההכנה: לא יותר מכף אחת של מלית, לא להרטיב מדי את דפי האורז (ובמקרה של מלית הבשר, יש לוודא שהיא יבשה והבשר לא רטוב
או ברוטב שירטיב את נייר האורז יותר מדי) וחשוב להדק היטב בשלב הקיפול כך שהמלית לא תנזל. בהצלחה!
בוקר טוב,
הבורקסים מצויינים!
כדי להקל על עצמי, יש סיכוי להכין את זה בתבנית? כלומר מגש בורקס ולא לקפל אחד אחד?
תודה רבה!
היי לאל, אני מניח שאפשר אם כי אני לא ניסיתי בעצמי אז קשה לי לתת טיפים בעניין
היי, לגבי המלית… הכוונה לחצי ביצה חיה? האם אפשר לוותר על זה?
היי לירון. האכן הכוונה למלית ואפשר בהחלט גם בלעדיה
היי
היום הכנתי בפעם הראשונה ויצא מעולה. שלחתי לך תמונות ב whatsapp.
יש מצב שבאפייה קצרה יותר יצא פחות פריך?
קיבלתי! נראה נהדר. אכן אפיה קצרה יותר גם פוגמת בפריכות של המנה
היי דביר ,
יש מצב שאתה מעלה סרטון על שלבי הקיפול של הבורקס?
היי מירנדה. בפעם הבאה שאכין את המנה אנסה לצלם את שלבי ההכנה
דביר תודה, עקבתי בדיוק אחרי ההנחיות שלך ויצא פשוט מושלם!! התלהבות גדולה נרשמה בארוחה המשפחתית
היי עדי. איזה כיף לקרוא! שמח שיכולתי לתרום לארוחה המשפחתית. חג שמח
מה הכוונה חצי ביצה? איך זה נמדד
כמו ששומעים. שופכים תכולת ביצה לכלי, מערבבים ומשתמשים בחצי מהתכולה
היי, חייב טורבו? אפיה רגילה לא תעבוד?
היי. גם אפיה רגילה תעבוד, חשוב לאפות עד שיהיה צבע זהוב כהה
היי דביר ,
לצערי אין לי תנור אלא טוסטר אובן. האם ניתן לאפות את הבורקסים בטוסטר אובן? אם כן, בכמה מעלות וכמה זמן ?
היי סתיו. לצערי אין לי נסיון בהכנת מנות בטוסטר אוון ולכן אני לא רוצה חלילה לומר משהו שלא התנסיתי בו בעצמי ושאוכל לומר לך שיעבוד. צר לי
שלום
תודה! פעם ראשונה שאני מצליחה עם הדפי אורז
יצא לי פשוט מדהים!
איזה כיף לקרוא חיה!! תודה על השיתוף
היי דביר,
חייבת להגיד שהמתכון הזה הוא אחד המוצלחים ביותר, מאז שהתחלתי להכין על פיו, כל המשפחה (גם הלא צליאקים) פשוט מטורפים עליו! הקראנץ׳ המטורף שמתקבל (כנראה מאפיית הטורבו) פשוט ממכר… תודה מכולנו על שפיצחת את סוד בורקס דפי האורז אחת ולתמיד!
איזה כיף לקרוא הילה. תודה רבה רבה!
היי דביר
האם ניתן למלא בתפוחי עץ מגורדים כדי שיצא כמו םילו ממולא ת.עץ
היי ליאורה. במקרה הייתי אצל חברה שהכינה מלית תפוחי עץ שחתכה לקוביות, ריככה לפני זה במחבת עם סוכר במשך כמה דקות וציננה היטב. העניין היא שבסוף התפוח מפריש המון המון נוזלים
גם אם תסחטי אותו היטב אחרי גירוד וזה ירטיב את נייר האורז בתנור ויותר מסביר שייצור קרע בתחתית נייר האורז מה שיקשה על הרמה שלו, הגשה שלו וכו׳
צריכים מיומנות רבה במטבח כדי למנוע את הפיאסקו הזה. לא בלתי אפשרי אבל עדיין מאד ריסקי