בורקס גבינה ללא גלוטן הוא כבר מזמן לא חלום. כך תכינו שלב אחר שלב (כולל וידאו הדגמה) כיצד להכין אצלכם בבית את המנה שהפכה ללהיט ומבוססת על גבינות מושלמות ודפי אורז
בפעם האחרונה שלימדתי אתכם להכין משהו מדפי אורז, דפי האורז אזלו מהמדפים בכל הארץ ואני לגמרי יכול להבין אתכם. עם זאת, אני לגמרי בטוח שאתם מוכנים לקראת בורקס גבינה ללא גלוטן אבל בטכניקה מעט שונה ממה שהכרתם עד היום.
מי היה מאמין שמנת הבורקס, שגלגוליה מתחילים כבר ב-1478 בקרב יהדות ספרד, תמצא את עצמה ב-2020 בגרסה ללא גלוטן, מבוססת דפי אורז וטעימה לא פחות ובריאה הרבה יותר?
אבל היי, שלא תבהלו לי ותחשבו שמדובר במנה מסובכת להכנה כי ההיפך הוא הנכון: ספרתי בדיוק 10 דקות הכנה למנה שאתם רואים כאן בתמונות אז זה בדיוק הזמן לרוץ ולקנות את הגבינות המתאימות (וכן, לא כל גבינה מתאימה, הסבר בהמשך), דפי אורז ובקרוב גם אתם תוכלו לנגוס מהלהיט הכל כך ממכר הזה: בורקס גבינה ללא גלוטן. ולאלו שעדיין חוששים: צרפתי לפוסט הזה סרטון וידאו שמדגים במדויק ושלב אחד שלב את אופן מילוי וגילגול דף האורז אז הסירו דאגה.
אז שנתחיל במתכון?
המצרכים עבור צינורות בורקס גבינה ללא גלוטן בתבנית 22×26 (ניתן כמובן לבצע מכפלות לתבניות גדולות יותר):
300 גרם (מיכל שלם) של ריקוטה פרסקה.
150 גרם (4 פרוסות יפות) של גבינת פטה כבשים (גבינה מלוחה).
150 גרם של תערובת קוואטרו פורמאג׳י (מיקס של 4 גבינות מגוררות: מוצרלה, גאודה, מנצ׳גו וגרנה פדנו).
10 דפי אורז בקוטר 22 ס״מ (אפשר גם קטנים יותר ולהצמיד).
2 כפות גדושות של רוטב פסטו (אפשר כזה שמוכרים מוכן ברשתות השיווק ואפשר גם להכין לבד בבית לפי המדריך המושלם של עז תלם).
חלמון אחד ושומשום לקישוט (אופציונלי).
4 כפות שמן קנולה לשימון התבנית.
בשלב הראשון, הניחו נייר אפיה במרכזה של תבנית האפיה והדקו את הנייר היטב לדפנות התבנית. מרחו שמן קנולה (כ-4 כפות) ומרחו אותו בעזרת נייר סופג בכל הצד הפנימי של נייר האפיה השקוע בתבנית.
הרתיחו קומקום מלא מים ובמקביל, הפעילו תנור אפיה לחום של 200 מעלות.
את המים הרותחים שפכו לקערה רחבה, כזו שנייר האורז יוכל להכנס אליה מבלי להשבר ומהלו את המים החמים ברבע כמות מים קרים כך שהטמפרטורה הכללית תהיה חמה אבל לא רותחת ברמה של כוויה, הטמפרטורה צריכה לאפשר לכם להרטב ביד בזמן טבילת דפי האורז.
הוראות ההכנה:
בקערה אחרת, ערבבו את כל הגבינות הרשומות במתכון. הוסיפו את רוטב הפסטו וערבבו היטב בעזרת כף או מזלג עד לקבלת תערובת אחידה משחתית ויציבה מאד.
בהכנת בורקס גבינה ללא גלוטן בשימוש דפי אורז, ישנה חשיבות רבה לשימוש בגבינות יציבות בעלות נפח ומשקל שמותאמות במיוחד לאפיה וכל הגבינות הרשומות כאן במתכון, הן בדיוק כאלה. אין טעם לנסות ולהעזר במתכון הזה בגבינות רזות, מיימיות למריחה שאינן בעלות נפח מאחר ואלו ינזלו מהר מאד ויהפכו את המנה לאסון.
לאחר ערבוב הגבינות, הפסטו וערבובן היטב עד כדי קבלת משחה יציבה ואחידה, טעמו האם המלית לטעמכם. גבינת הפטה המלוחה מעניקה את המליחות למלית אולם יהיו כאלה שירצו בכל זאת להוסיף עוד מעט מלח, זה כבר עניין של טעם אישי ומי שרוצה – רשאי כמובן להוסיף תיבול נוסף על פי טעמו האישי. אני לא הייתי מוסיף יותר מקמצוץ מלח לכל היותר.
בשלב הבא, שגם תעדתי בסרטון וידאו שמצורף כאן בפוסט לנוחיותכם, הרטיבו נייר אורז אחד בתוך קערת המים החמים מכל צדדיו למשך לא יותר מ-5 שניות בדיוק. הרטבת יתר של דף האורז, יהפוך אותו לרך מדי למילוי והוא יהיה יותר גומי וקשה לעבודה. אם תקפידו להרטיב את נייר האורז ללא יותר מ-5 שניות, נייר האורז יתרכך מעט אך עדיין ישמור על מרקם נח לעבודה.
את נייר האורז שריככתם קלות, הניחו על משטח עבודה כמו קרש חיתוך או משטח אחר שנייר האורז לא ידבק אליו. בשליש התחתון של העיגול, מלאו כף וחצי גדושות של המלית ובעזרת היד, סדרו את המלית בצורת ״נקניק״ כך שמצד אחד, אתם מותירים שוליים של סנטימטר אחד מכל צד מקצוות עיגול נייר האורז. לאחר הנחת המלית וסידורה לאורך דף האורז בצורת נקניק, התחילו לקפל את נייר האורז מלמטה כלפי מעלה כאשר אתם למעשה מלפפים את רצועת הגבינה כ-3 פעמים היטב ומהדקים בכל פעם עוד ועוד את הגבינה. בסוף הגילגול, כאשר אין יותר אפשרות לגלגל את נייר האורז, קפלו את ״האוזניים״ של דף האורז פנימה.
הניחו את גליל הגבינה בנייר האורז כאשר הצד המקופל אחרון, נמצא בתחתית מגש האפיה, כך שהסיכוי שיפתח, יהיה קטן מאד מאד.
מאד חשוב שלא להפריז בשלב זה עם כמות המלית. עודף מלית יתנקם במנה. דף אורז נוטה גם להתנפח באפיה ויחד עם עודף מלית, הגבינה תחפש מהיכן לזלוג ולכן לא מומלץ להפריז בכמות.
צרפתי לכאן תמונה של גלילי הגבינה המגולגלים בכל התבנית לפני האפיה – כך שתוכלו לראות כיצד אמורה להראות התבנית וסידור הגלילים לפני הכנסתם לתנור.
לשכתסיימו לסדר את כל גלילי הגבינה העטופים נייר אורז זה לצד זה בתבנית והיא התמלאה, מרחו על גלילי הגבינה העטופים חלמון ביצה בעזרת מברשת סיליקון ופזרו שומשום רגיל או שחור בכמות שאתם אוהבים.
הכניסו את התבנית לתנור האפיה. הורידו את הטמפרטורה ל-180 מעלות ואפו את המנה במשך 40 דקות בחלקו האמצעי של התנור או עד שמתקבל צבע זהוב חום מאד מובהק. אם הצבע שיש לכם הוא לבן בהיר אחרי 35 דקות – הגבירו את חום התנור לכמה דקות נוספות.
האם ניתן להקפיא את המנה? מאד לא רצוי.
האם ניתן לשמור את המנה במקרר למחרת? בהחלט כן. אבל לא ליותר מיום וחצי. כשתרצו לחמם את המנה – הכניסו אותה לתנור שחומם מראש על 180 מעלות למשך 10 דקות.
האם ניתן לטבען את המנה? בהחלט! ניתן להשתמש במלית טבעונית לבחירתכם, החל מירקות חלוטים, אגוזים, דלועים שבושלו, תובלו, נמעכו וצוננו ועד לשלב הברשת המנה בשלב הסופי בשמן זית במקום בחלמון.
בתיאבון!
הכנתם בורקס גבינה ללא גלוטן מדפי אורז? צלמו ושלחו לי לאינסטגרם או לפייסבוק על מנת שאוכל לראות, לתייג אתכם ולפרגן בחזרה!
- המתכון בשיתוף מחלבות גד.
לפוסט הזה יש 8 תגובות
ואוו דביר, איזה שדרוג לבורקס. הכנסת לו המון שמחת חיים
איזה כיף!
נראה ממש טוב. תודה על המתכון.
בשמחה רבה
היי דביר
תחילה תודה ענקית על המתכונים המושלמים שלך !
לגביי הבורקס, הם יוצאים לי מושלמים, אבל תמיד לבנים( ניסיתי להגביר חום, הפכתי מאפייה לגריל ועדיין כלום)
וגם יוצאים ממש ממש קראנצ׳ים
יש לך איזה שהוא טיפ לתת שייצאו שחומים ?
היי מורן, אני מורח עליהם לפני התנור ביצה ואפשר גם שמן זית ולהניח אותם בחלק האמצעי של התנור. יכול להיות שעוצמת התנור שלך לא מפזרת את החום כמו שצריך
היי
יש אפשרות להחליף לגבינת עיזים במתכון?
תודה רבה
היי. בעקרון כן ובלבד שמדובר בגבינה שמותאמת לאפיה