אזני המן ללא גלוטן וללא סוכר - בלוג Wheat Out - עולם שלם ללא גלוטן דביר בר

אזני המן ללא גלוטן וללא סוכר

עוגיות אזני המן ללא גלוטן וללא סוכר הם לגמרי משהו שאפשר להכין לבד בבית ובלי שום תערובות מוכנות מראש. דביר בר מסביר שלב אחר שלב

בצק פריך ללא גלוטן הוא אחד הדברים הכי קלים להכנה. עם קצת ידע, טכניקה ואימון, גם אתם תצליחו להכין אצלכם בבית אזני המן ללא גלוטן וללא סוכר. 

אבל רגע לפני שנצלול למתכון, חשוב לומר: קראו את המתכון מתחילתו ועד סופו. הוא כולל חלקים שאם תפספסו – לא תקבלו את התוצאה הרצויה ואזני ההמן שלכם יקרסו בתנור או יתפרקו כשיצאו ממנו. במתכון יש כמה וכמה טיפים שישפרו את אזני ההמן ויהפכו אותן לממכרות.

לרגע גם ארצה להתעכב על עניין השימוש בקמחי מקור בלבד במתכון זה ולא בתערובת קמחים מוכנה מתוך מגוון הקמחים הרב תכליתיים הנמכרים כיום ברשתות: ובכן, אין בתערובות הקמחים הרב תכליתיות האלה שום בעיה להכנת אזני המן ללא גלוטן (ושלל מתכונים נוספים) ואני בעצמי התארחתי בעבר בבלוג המעולה של נטלי לוין (עוגיו.נט) שלימדה אותי להכין אזני המן עם תערובת שכזו.

העניין עם תערובות קמחים קנויות הן שלא אחת, מכילות התערובות הללו כמויות גדולות של סוכר, מלח (נתרן) וחומרים נוספים, ישנם לא מעט צליאקים שמחפשים כיום תחליפים שבהם ניתן לדעת בבירור מה אנחנו מכניסים לפה ולבטן גם אם בסוף מדובר בעוגיות שהן לא מוצר בריאות ויעברו המתקה כזו או אחרת.

ודבר נוסף: המתכון שכאן הוא לבצק של אזני ההמן. בתוכן, אתם רשאים כמובן למלא מה שבא לכם ואם אתם לא מקפידים על נושא הסוכר, גם תוכלו למלא אותו במליות עתירות סוכר ולפזר גם אבקת סוכר. לי היה חשוב להנגיש מתכון שבבסיס שלו, לעוגיה עצמה, אין שום צורך בסוכר לבן (או חום) וניתן להמתיק אותו בקלות באמצעי טבעי אחר.

אז שנתחיל? 

אזני המן ללא גלוטן וללא סוכר. צילום: דביר בר
אזני המן ללא גלוטן וללא סוכר. צילום: דביר בר
אזני המן ללא גלוטן וללא סוכר של דביר בר. צילום: דביר בר
אזני המן ללא גלוטן וללא סוכר של דביר בר. צילום: דביר בר

המצרכים עבור אזני המן ללא גלוטן וללא סוכר – 24 יחידות:

100 גרם קמח אורז מלא.

50 גרם קמח תירס.

50 גרם קמח שקדים.

50 גרם קמח טפיוקה או קורנפלור או קמח תפוחי אדמה.

120 גרם חמאה קרה חתוכה ל-6 חתיכות (חשוב מאד עניין הקור בשלב הזה ובכלל במתכון, פרטים בהמשך).

ביצה אחת.

2 כפות מים.

2 כפות סילאן טבעי.

חצי כפית מחוקה (שטוחה) של מלח.

עבור שלבי רידוד והכנת העוגיות תצטרכו:

מערוך

קלף פלסטיק (להשיג בכל חנות מקצועית לצרכי מטבח).

כוס קורנפלור או קמח טפיוקה לקימוח משטח העבודה.

כוס עגולה לקרוץ עיגולים (או קורצן בצורת עיגול בקוטר 6-8 ס״מ).

ניילון נצמד.

תבנית אפיה, נייר אפיה.

12 כפיות של מלית לבחירתכם, זה יכול להיות קונפיטורת פירות, ממרחי שוקולד, ממרחקי פיסטוק, ממרח חלב או כל דבר אחר שאתם אוהבים בתוך עוגיה. ולמי שנושא הסוכר לא קריטי – אפשר גם לפדר בסוף באבקת סוכר.

בצק פריך ללא גלוטן בניילון נצמד. צילום: דביר בר
בצק פריך ללא גלוטן בניילון נצמד. צילום: דביר בר
חותכים את הבצק הפריך לארבע. צילום: דביר בר

הוראות הכנה עבור אזני המן ללא גלוטן:

בקערת מיקסר, הניחו את כל הקמחים והפעילו את המיקסר תוך שימוש בוו הגיטרה במהירות נמוכה על מנת שהקמחים כולם יתערבבו היטב זה בזה לתערובת קמחים אחידה.

עצרו את המיקסר והוסיפו לתערובת הקמחים שקיבלתם – את הביצה, המלח והחמאה הקרה וכן את 2 כפות המים ו-2 כפות הסילאן (לסילאן יש נטיה להדבק לקערת המיקסר ולכן מומלץ להקפיד לשים אותו ישירות על הקמחים עצמם ולא לשפוך אותו מגובה רב שסתם ימרח על דפנות המיקסר).

הפעילו שוב את המיקסר במהירות נמוכה עד בינונית כשאתם עומדים לצד המיקסר כל הזמן. המטרה בשלב הזה היא שכל החומרים יתאחדו לכדי בצק אחד אבל, וזה אבל חשוב, שלא נחמם את הבצק החמאתי אלא שהוא ישמור ככל הניתן על טמפרטורה קרה. שלב זה של פעולת המיקסר תיקח לא יותר מחצי דקה עד דקה עד שתראו שהחמאה למעשה הדביקה אליה את כל החומרים ונוצר בצק אחיד בנראות, במגע, בצבע ואין גושי קמחים בתוכו. 

כעבור פעולה קצרה וברגע שתבחינו שהבצק הפך אחיד וכל מצרכי הבצק התאחדו לתוכו, הפסיקו מיד את פעולת המיקסר ובעזרת לקקן או קלף, אחדו את הבצק לגוש אחד, עטפו אותו היטב בניילון נצמד ורגע לפני שאתם מניחים אותו במקרר למנוחה של חצי שעה לפחות (רצוי שעה) – שטחו את הבצק לצורת דיסק שטוח כך ששטח הפנים של הבצק יהיה גדול מאשר גוש בצק. הדבר יועיל לקירור הבצק באופן מהיר יותר (ראו את תמונת הבצק המנוילן כאן בפוסט).

כעבור חצי שעה (מומלץ שעה) של קירור הבצק, ולפני שנעבור לשלב רידוד הבצק, הכינו לכם מבעוד מועד את משטח העבודה לשלב הבא מראש מסיבה אחת ויחידה: הבצק שייצא מהמקרר אמור להיות קר אך הוא יתחמם ויגיע לטמפרטורת החדר די מהר ולכן חשוב מאד לבצע את הפעולות הבאות במהירות המירבית האפשרית. אם תקפידו על ההוראות הבאות, תצליחו ובגדול:

על השיש הנקי, או כל משטח עבודה נקי שלכם, פזרו בנדיבות, עם דגש על המילה נדיבות, קורנפלור. בצק פריך הוא בצק דביק מאד ואתם ממש לא רוצים שהוא ידבק לא לשיש, לא לנייר האפיה או אתם עובדים עליו ולא למערוך שבעזרתו מיד תרדדו את הבצק.

הכינו מראש כוס שבעזרתה תקרצו את עיגולי אזני ההמן לפני קיפולן וכן את המלית שאותה תמלאו וכפית שתסייע לכם וכן קלף פלסטיק, אביזר מאד שימושי וחיוני כשמדברים על בצק פריך וסביבת עבודה מקומחת.

קורצים עיגולים בבצק. צילום: דביר בר
קורצים עיגולים בבצק. צילום: דביר בר
מקמחים בנדיבות את משטח העבודה. צילום: דביר בר

את הפעולה הבאה, מומלץ לבצע בארבע פעימות: חתכו בכל פעם רבע מכמות הבצק שקררתם בניילון הנצמד (ואת היתרה הקפידו להשאיר במקרר לקירור) והניחו אותו על המשטח המקומח. קמחו את הבצק גם בחלקו העליון וכן את המערוך שלכם ובעזרתו, התחילו לרדד את הבצק כאשר בכל 2 פעולות של המערוך ובעזרת הקלף, הפכו את הבצק לצידו השני, קמחו שוב את החלק העליון וודאו כי גם החלק התחתון עדיין מקומח וחזרו על הפעולה עד שהבצק מספיק דק (לא דק מדי, בערך 3 מ״מ אם כי טרם שמעתי על מישהו שממש מדד את עובי הבצק שלו) על מנת לקרוץ ממנו את עיגולי הבצק עבור אזני ההמן. אני אוהב את הבצק דק יחסית, אבל זה כבר טעם אישי.

מכל רבע בצק שכזה אני מצליח לקרוץ 6 עיגולים עבור אזני המן. ככל שתתאמנו על פעולה זו – תצליחו יותר. כאמור הסוד הוא משטח שתמיד מקומח, עבודה עם קלף ולקמח עוד בכל שלב ושלב בעבודה עם בצק פריך.

חשוב: ברגע שקיבלתם מכל רבע מהבצק 6 עיגולים, הניחו בכל עיגול כחצי כפית עד כפית מהמלית האהובה עליכם ואז, הקפידו בעזרת ידיים נקיות מקמח ובעזרת מעט מים להרטיב אצבע ולסמן עם האצבע הרטובה את שולי כל העיגול. פעולה הזו תוודא שהבצק שלכם יסגר היטב ודפנות אזני ההמן לא יקרסו פנימה או החוצה בזמן אפייתן בתנור.ֿ

לאחר הנחת המלית והרטבת השוליים, יש לסגור הרמטית את אזני ההמן בצורת משולש וקצת לקווצ׳צ את השוליים בעזרת יד שבה האצבעות רטובות, הלחות שתתווסף בעזרת פעולה זו – תוודא את הסגירה של הבצק.

חזרו על פעולות אלו עם הבצק פעם אחר פעם עם כל ארבעת חלקי הבצק עד שתהיה לכם תבנית מלאה אזני המן ללא גלוטן וללא סוכר חתיכים.

מומלץ מאד להכניס את התבנית ובה אזני ההמן המקופלות למשולשים למקפיא לרבע שעה לפני אפיה.

את אזני ההמן יש לאפות על חום נמוך, 150 מעלות, ל-10-17 דקות, תלוי בעוצמת התנור שלכם. עליכם לוודא שאזני ההמן מקבלות צבע חום בהיר ואפשר להרים אחת בעדינות בעזרת מרית ולראות שהתחתית גם היא מקבלת גוון חום אפוי – אז אפשר לדעת שהן מוכנות.

את אזני ההמן – צננו מחוץ לתנור ובתוך התבנית בה אפיתם אותן לפחות כשעה. העוגיות יתייצבו בצורה מיטבית כעבור שעתיים.

הכנתם בבית אזני המן ללא גלוטן וללא סוכר מהמתכון הזה? אשמח שתצלמו ותשלחו לי תמונה שאראה ואוכל לשתף אצלי באינסטגרם ולפרגן לכם בחזרה.

בתיאבון.

דביר

חצי כפית מלית באמצע כל עיגול. צילום: דביר בר
חצי כפית מלית באמצע כל עיגול. צילום: דביר בר
אזני המן ללא גלוטן וללא סוכר. צילום: דביר בר
אזני המן ללא גלוטן וללא סוכר. צילום: דביר בר
אזני המן ללא גלוטן וללא סוכר. צילום: דביר בר
אפשר להוסיף אבקת סוכר למי שממש רוצה. צילום: דביר בר
אזני המן ללא גלוטן וללא סוכר של דביר בר. צילום: דביר בר
אזני המן ללא גלוטן. צילום: דביר בר

יש לי הרגשה שתרצו לקרוא גם את הפוסטים האלה

לחמניות בשר ללא גלוטן. צילום: דביר בר
דביר מבשל

לחמניות בשר ללא גלוטן

לחמניות בשר הן מאפה שהוא ארוחה שלמה. קבלו מתכון עבור לחמניות בשר ללא גלוטן שלא תפסיקו להכין והצליאקים שלכם יתמכרו אליהן

קרא עוד »

לפוסט הזה יש 6 תגובות

  1. במה אפשר להחליף את קמח התירס למי שאלרגי? והאם הבצק מתאים להכנת עוגיות גם ללא מילוי (כמו עוגיות חמאה)? תודה

    1. דביר בר

      היי מעיין. אפשר להחליף את קמח התירס בעוד קמח שקדים. הבצק לגמרי מתאים לעוגיות

  2. תודה על המתכון 🌷אין לי קמח תירס מה אפשר במקום? האם הבצק הזה מתאים לעשיית רולדה ממולאת ? או כתחתית לפאי? תודה

    1. דביר בר

      היי שרי. במקום קמח תירס אפשר עוד קמח שקדים. המתכון לא מתאים כתחתית לפאי

  3. במה אני יכולה להחליף את החמאה?

    1. דביר בר

      היי ירדן, עוגיות בבצק פריך לרוב יהיו מבוססות חמאה. אני לא מנוסה בתחליפים לחמאה בדברים כאלה אבל נתקלתי במתכונים טבעוניים שבהם מחליפים חמאה בחצי כמות שמן קוקוס וחצי כמות טחינה.
      אציין שלא ניסיתי זאת בעצמי במתכון זה או במתכונים אחרים ולכן אני אישית נמנע מלהמליץ משהו שלא נוסה על ידי.

כתיבת תגובה

סגירת תפריט

לקבלת עדכונים ללא גלוטן במייל

דילוג לתוכן